За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 34 495
  • 757
  •   1
Отговори
# 435
Накиснах вчера на обяд един боб, за да го сготвя днес, но няма да стигна до него. Има ли какво да му стане до утре?
Ако нещо да го хвърлям и да кисна друг

# 436
Може да покара. Не знам, ако се замрази, какво ще стане, не съм пробвала.

# 437
нищо му няма, само му смени водата

# 438
  • Русе
Скрит текст:
Накиснах вчера на обяд един боб, за да го сготвя днес, но няма да стигна до него. Има ли какво да му стане до утре?

Накиснатият боб издържа най-много едно или две денонощия при съхранение в хладилник, като през това време той трябва да се държи в студена вода. Ако престои по-дълго, има опасност да покълне и да ферментира.

# 439
Аз бях накиснала голямо количество преди време и замразих половината - след размразяване си беше съвсем годен за готвене.

# 440
бобът се кисне на стайна температура в топла вода /35-40 градуса/. редовно го кисна над 24 часа, нищо му няма.

# 441

Сетих се, че бях гледала  видео за накисването и успях да го намеря.
киснене - поне 24 ч. във вода на стайна темп.
най-добре 48 часа, но след като са минали 24 ч. трябва да се отцеди, изплакне и накисне отново.

https://www.youtube.com/watch?v=cTEfvrg0rd4&t=59s
за накисването  гледай от 3:45

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 16:56 от bgladybg

# 442
  • Русе
Един мой добър приятел и кулинар беше написал преди време цяла ода за боба.
БОБ - технология за правилното готвене на всички видове бобови растения

# 443
Броколите сурови ли се замразяват или бланширани?
Само розичките ли се ядат, другото хвърля ли се?
В магазина една жена ми каза, че били отрязани с големи кочани, за да тежат, а те не ставали за ядене и се хвърлят.

# 444
Можеш в супа или от сорта да си нарежеш и стеблото, не виждам защо не. Някои и не само на супа биха го яли, де. Евентуално ако ти се види че е по-влакнесто отвън като за твоя вкус може да махнеш което не ти харесва. Но не е вярно че не става да се консумира. Който иска да си го хвърля, това си е лично решение.

# 445
Може да го обелиш. За крем супа, например, определено не става, много е твърдо отвън и не увира.

# 446
И тя това каза, че не се готвили, оставали твърди и жилави и затова се хвърлят. Мен ме пита как ги готвя и дали ги хвърлям, казах и, че не ги ям и готвя и не знам.
Ей това, да го хвърля ли или да го замразя с розичките?

Тя ми каза, че и суров се яде. Аз не знаех😀, сега опитах много малко, има ми вкус на карфиол. Та на карфиола това го хвърлям, но го ям само на салата и туршия.

Последна редакция: пт, 24 окт 2025, 20:52 от Morkovelka99

# 447
  • Русе
Скрит текст:
Броколите сурови ли се замразяват или бланширани?
Само розичките ли се ядат, другото хвърля ли се?
В магазина една жена ми каза, че били отрязани с големи кочани, за да тежат, а те не ставали за ядене и се хвърлят.

По принцип кочаните на броколите стават за ядене /личен опит споделям/. Аз например редовно си ги хапвам сурови. Но, първо ги обелвам, махам кората /влакнестата част, тя е по тъмно зелена/ и хрупкам сърцевината. Тази сърцевина нарязана на дребни парчета съм слагал в крем супа и идеално увира, става мека.

# 448
Може ли рецепта за варени гевреци, като тези по будките.

# 449
  • София
Може ли рецепта за варени гевреци, като тези по будките.
УЛИЧЕН ВАРЕН ГЕВРЕК

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_607.html

Общи условия

Активация на акаунт