"Селски" номера и пинизи (тема 4)

• 49 235
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
То измама няма. Това няколко пъти се повтори. Не е незаконно, но е неморално.
Не е вярно- има! А аз колко пъти посочих, че и старците хвърлят доброволно пари от терасите на измамници и последните ги съдят.
Измамата по дефиниция включва заблуда.
Старците ги лъжат за нещо конкретно - примерно синът ти катастрофира, пострада, парите са за болницата, за подкуп за разследващите (такъв не го жаля, но и той формално е измамен), задлъжня и ще го пребият, иминират ревящ глас на уж детето или внука им. Тук няма нищо конкретно като причина, само обтекаемото "много ми трябват, важно е". Трудно може да се обоснове, че "заблудил ги, че е важно" е твърдение за конкретен неверен факт. Wink
"Не е луд който яде баницата" важи тук с пълна сила. Аз не съм от хората, които смятат, че същото важи и за мошениците, че балъците сами са си криви и т.н. дивотии, но тук важи, та дрънка.

# 226
Е, значи все пак е дала някаква причина. Иска да помогне на сина си за нещо.
Измама би било, ако всъщност ги иска за друго.
Нагло - да, неморално и незаконно - не.
Който иска да дава, негови пари - негова воля. Аз не искам.

# 227
Както и предположих, че това събиране на пари ще отприщи вълна от събиращи инфлуенсъри. Сега ми излязоха двама младежи, които призовават да им пращат по 5лв., за да си направят мечтания дом сред природата. Трябвали им 5000 човека да пратят. На не знам колко пратени пари, щели да дадат безплатен урок по музика на дете. Тези поне имат ясна кауза. Странното е, че ми излизат във фб, както беше и с кулинарката, явно си плащат, за да ги промотират. Доколкото видях публикацията е от вчера.

Ами Лео Кадели събираше да купел къщи на нуждаещи се, които пък после се оказа, че ги купувал на името на фондацията си и имаше изгонени от въпросните къщи, дето уж за тях са купени, и се сърдеше, че хората не пращали достатъчно пари - всеки, ако отделял по едни нищо и никакви 100 лева да дари, парите за къщата шели да се съберат.

Те повечето хора или нямат мечтания дом, или го изплащат цял живот, ама трябва да пращат пари на някого, за да се сдобие с мечтания дом ей така.

Днес се прибираме с автобуса от града до селото и маха някакъв извън спирка да спре шофьора и да се качи. Спря му, той се качи и хвърли на шофьора 50 стотинки за возене, при положение, че билетите са над 2 лева, в зависимост до къде пътуваш. Шофьорът тръгна да протестира, тоя, като се развика, искаше да се бие със шофьора. Отказа се шофьорът и само му вика "Друг път няма да те качвам". Разстрои се и стана ясно, че който реши да е нахален и агресивен, за него явно правилата не важат. Но пък двама от пътниците - тинейджъри (циганчета) явно решиха, че така не е хубаво и събраха лев и 50, да доплатят билета на онзи. Шофьорът не ги взе, обаче за пореден път ми се случи да видя, че някой чистичък, беличък и хубаво облечен е пълен мизерник, а циганчетата са коректни.

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 13:17 от кукумицинка

# 228
Тази госпожа не е имала намерение да тегли от банка, както се видя. Така е бързичко, лесно, удобно и няма да връща.

# 229
А тези, които са дали, искат ли всъщност да знаят за какво ги дават?
Защото аз досега виждам само хора, които не са дали да питат, но признавам не съм чела всички коментари под пуснатия пост.
Защото реално не е измамила, казала е, че няма да каже, казала е, колко й трябват. Оттам нататък всеки си решава.
Даже и неморално не мога да го нарека. Съмнително, да, дори много съмнително, но всеки от пратилите сам си е решил.

# 230
То измама няма. Това няколко пъти се повтори. Не е незаконно, но е неморално.
Не е вярно- има!

От вчера питам къде е измамата и кой е измамен. Никой в темата не може да ми отговори.

За сметка на това назад в темата са публикувани трите имена на жената, която обвинявате в измама, но не казвате кого и с какво е измамила. Съвсем по темата бих казала.

# 231
  • София
Не Ули, тя поиска от хората, които я познават. Предполагам те знаят и причината.
Разбирам възмутените, защото има много измами, но в случая измама няма. Жената има последователи от много години, явно нещо се е случило, защото имаше конкретен срок. За лихварите е просто предположение. Повечето хора, които казаха, че превеждат пари писаха, че го правят заради нея и защото от години следват блогът и. Преди това писаха, че е хакнат, защото е много нехарактерно за нея, което за мен означава, че е наистина отчаян ход.

# 232
Поиска ги на страницата за готвене. Щам тя има право да моли за пари, ние защо нямаме право да коментираме постъпката и?

# 233
  • София

Трите си имена готвачката си ги е написала сама. Видно е и от Инстаграма ѝ.Къде виждаш тук "селския номер", ЕммаТ, та аз да не мога да ѝ ги напиша??
Иначе е много "градски номер" да блокираш като попита човек какво стана с парите над 35000лв.

# 234
  • София
Ама никой не е спрял тук коментарите, нито и в Майко мила ФБ, където не селската потребителка пусна анонимен пост, както и тук. Много е удобно да организираш линч анонимно. Доста по-селско е за мен от постъпката на жената, която не е анонимна, не е лъгала и не е задължавала никой.

# 235
  • В полите на Пирин планина
На нея реално никой не ѝ е превел сума над 30000 лева, че да намесвате чак ЗМИП.
За да спази буквата на закона би следвало да посочи тези дарения в годишната си декларация догодина - до 30.04.2026, когато се декларират доходите на физическите лица, получени през 2025 година.

# 236
Ама вие да не сте ѝ пратила пари, че така се палите, че хората предполагат за какво са ѝ парите и са ѝ написали имената (които тя сама е дала, че да получи спешните пари).

За някой е измама, за друг - неморално, за трети е просто селски номер. И още 3 дена да питате, пак ще получите различни отговори.

# 237
Ама вие да не сте ѝ пратила пари, че така се палите, че хората предполагат за какво са ѝ парите и са ѝ написали имената (които тя сама е дала, че да получи спешните пари).

За някой е измама, за друг - неморално, за трети е просто селски номер. И още 3 дена да питате, пак ще получите различни отговори.

Няма такива - за някой, за друг, за трети... Има десетина пъти повторено обвинение за измама към жена, чиито три имена са някъде назад по страниците. Хвърлете едно око на това що е то клевета Simple Smile

Да, въпросната Албена не е банка, какъвто случай имаше във форума преди 20 години, клеветата срещу нея няма да разклати държавата. Но това не прави случващото се в темата по-малко неприемливо.

# 238
Не ми се навлиза и в тази материя, но като ще споменаваме НК,  да се хвърли поглед освен на дефиницята и съставите на клевета, а и на дефиницията и съставите на измама -пасивна и активна.
Ей тук е що годе разбираемо обяснено и за неюристи.
https://gyordanov.eu/izmama/

Аз не съм писала че е измама, защото не ми е работа да квалифицирам, има си органи за целта.
Пиша че се чудя на акъла на тази жена да се излага по този начин с тази просия.

# 239
  • на последния етаж
Отследвах я тази госпожа! Не, че съм харесвала кой знае колко рецептите ѝ - имаше някои сполучливи, но ме дразнеше, че никога не информира от къде ги е взела. Сега направо ми опротивя.

Общи условия

Активация на акаунт