На море в Гърция 2025 - III

• 46 580
  • 771
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Змия, на мен ми е помагало търкане върху ужиленото място с магданоз пресен.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 14:14 от Игривата слива

# 136
  • София
Благодаря на всички.
Боли съвсем леко, ако не го докосвам, което значи да не си сядам на Д-то Simple Smile
Оток и сърбеж няма.

# 137
Благодаря за идеите за о. Крит. Нас дълго пътуване с кола не ни пречи, че даже ни е задължително, защото повечето пъти пътуваме с куче. До момента сме навъртели за лятото над 3600 км. - София - Нафпактос - Неаполи - Китира (овършахме целия остров почти) - Неаполи - солидна обиколка на Западен Пелопонес - Солун - София. Предстоят ни още поне 2000 км. Погледнах набързо билетите за ферибота - е, да, доста солено излиза. Ще го смятаме, има време, но ако трябва пак да сме с кучето, което е много вероятно, така или иначе самолет не ни е опция. Идеята да се хване ферибот от Китира много ми допада. Бих отишла пак за няколко дни.

# 138
Имайте предвид, че каютите, в които допускат куче, са малко на брой и трябва да се букне много навреме. През Китира ще е по-лесно, но трябва да се напаснат дните, че е 2 пъти седмично само май.

# 139
Да, ще се трябва да сме внимателни като тръгнем с организацията... тази година поради недоглеждане на графика за Китира се наложи да пътуваме две нощи подред, за да хванем ферибот в 9 ч. сутринта, което си беше убийствено направо.

За сега съм се спряла на избор между Лимнос и Крит за догодина. Ще го мислим, нека свърши това лято, че още предстои малко Гърция. Но, благодаря за напътствията.

# 140
  • Sofia
Момичета, аз с въпрос относно Корфу – може ли да ми препоръчате плажове, подходящи за шнорхелинг, които, също така, да са оборудвани с чадъри / шезлонги? Т.е. не баш диви. Simple Smile
Всъщност, дори да не стават точно за шнорхелинг, препоръки за плажове, които не бива да се пропускат, също биха ми свършили работа. Simple Smile

Както и моля за упътване към магазин / производител, откъдето да си вземем наистина качествен зехтин!

По въпроса с Крит – никакъв проблем няма да се пътува с ферибот. Нито ни се е видяло дълго пътуването, нито скъпо. Peace

# 141
Balck cat, това са плажовете на Корфу, които ни харесаха:

1.   Yaliskari – това е съвсем близо до Контогиалос. Уединено и много красиво местенце, пясък и камъни, предимно пясък и малко изсъхнали станни водорасли, меки като килим. В морето – пясък, само на влизането има един ред камъни. От типа „драматични“ плажове – планини, гори, тюркоазена вода. Нас обаче камъни не ни притесняват. Има чадъри и шезлонги и прекрасна таверна. Става за шнорхелинг.
2.   Houhoulio beach – не североизток. Просто приказен. С малки камъчета. Близо до него е Kalami beach. Също много хубав. Там наблизо е и White house restaurant – къщата на Джералд Даръл. Там въобще наоколо има редица много хубави плажове. Става за шнорхелинг.
Уточнявам, че за нас хубав е този тип драматично място с гори, зеленина и планини, и не непременно с пясък, даже по-добре с камъчета, където е сравнително усамотено и неурбанизирано. На Houhoulio май нямаше чадъри и шезлонги (може и да е имало в единия край, на Калми има).

3.   Ermones beach – също драматичен плаж, има чадъри и елонги и много хубав ресторант. Става за шнорхлинг.
4.   Наблизо е Mirtiotissa – също красиво място и пак по стръмни пътища се слиза надолу. Няма чадъри, но става за шнорхелинг.
5.   Glyfada и Kontogialos. Твърде урбанизирани за нашия вкус, но не може да се отрече – красиви места, равно и чисто море. За шнорхелинг не ми се видяха подходящи много-много.
6. Разбира се, плажовете около Палеокастрица.

Има още много, но не сме ги посещавали.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 16:11 от Alia1

# 142
  • София
Змия, кофичка солена морска вода, за Д-то - легенче или направо в морето си стой. Оцет също!

# 143
  • Sofia
Много ти благодаря за супер подробния отзив, Alia! Hug

И аз си бях наумила основно Палеокастрица, но след твоите препоръки вече имам и други отлични варианти. Simple Smile

# 144
  • София
На Глифада моите се гмуркаха покрай скалите вдясно.
На Палеокастрица има пещера за гмуркане под манастира. И лодките за разходка влизат за малко там, но не пречат.

# 145
В Палеокастрица водата е доста по-студена. И е навалица. Силно комерсиализирано и надценено място.
Ермонес и Миртиотиса бих предложила и аз, като да вземете предвид, че вторият е нудистки (ако ви пречи). Също някои каменисти заливчета около Лиападес, които могат с лодка или пеша да се посетят.

# 146
  • София
Ужас е на Палеокастрица, наистина. Аз едва си намерих място да седна на кърпата, докато чакам мъжката част да се гмурка. 😂 После те ходиха още два пъти сами рано сутринта, казаха, че било чудно без тълпи.

# 147
Да, затова съм сложила Палеокастрица на последно място. Много ми идват и на мен търпите.

# 148
  • СОФИЯ
В Лиападес, основният плаж Гефира, освен че е препълнен с хора, да се има прадвид че няма комуникация, нито интернет, нито тел разговор стана този юли. Съседният Ровиния, който се води № 1 в някои класации, също според мен за нищо не става, вероятно е красив без навалицата. Страшно много хора със собствени чадъри и хладилни чанти, защото там нищо за пиене или храна не се предлага. Наоколо се виждат пещери, но вероятно трябва да се наеме лодка за гмуркане.

# 149
Blаck Cat, на нас ни харесаха плажовете около Лиападес, но водата там наистина беше по-студена. На Ровиния нямаше чадъри, продаваха сладолед и кафе от една лодка, а по времето, когато ние ходихме беше почти празно. В Палеокастрица има един бар La Grotta - не сме ходили отдавна, но е в едно заливче и може да се скача от скалите, а вместо шезлонги се ползват масите на бара. Дано през септември не е толкова претъпкано.

Други плажове на Корфу, които на мен лично ми харесват, са Глифада, Контоялос, споменатото от Alia Yaliskari, те са пясъчни, но имат отстрани скалички. Малко по на юг - Халикунас и Исос.

На север над Барбати имаше каменисти плажчета, на които водата изглеждаше много синя, но районът там хич не ми допадна, като английска колония беше. Като цяло източната част на Корфу не е моето (изключвам столицата Керкира, там сме се връщали при всяко ходене на острова).

Аз още не съм седнала да си разгледам снимките от Итака и да драсна два реда за острова, но обещавам скоро да се поправя.

Общи условия

Активация на акаунт