На море в Гърция 2025 - III

• 38 550
  • 715
  •   2
Отговори
# 360
Привет! За първи път организирам островно "прескачане". С двама тийнове съм,  посока: Скиятос-Скопелос-Алонисос-Скиятос-Волос и после: с автобус или влак до Солун, нощувка там и автобус до София.
Въпрос 1. Дали е по-добре да резервирам фериботните билети онлайн отсега, или да импровизирам на място? Дали могат се свършат билетите или предварителното им закупуване може да доведе до риск, ако времето е лошо?
2. Въпрос към тези, които са били и на трите острова и са ходили на организирана разходка с лодка/корабче.
Коя обиколна екскурзия си заслужава? Имате ли препоръки за агенции на място ?
Няма да пропуснем тази до морския парк на Алонисос, защото търсим делфини и тюлени Wink  Но освен нея коя/кои да изберем, без да се дублират местата , които ще видим?
За агенция, с която да идем до парка, също се интересувам.
Търся турове с природни красоти. Не държа на забавна програма (Дори бихме я пропуснали съвсем, при възможност). На храна на борда също не държим. Идеята е и да посетим и някой плаж (най-красивия и най не - пренаселения Wink достъпен само по вода. Шегувам се ) Знам, че такова съчетание не е възможно. Освен ако наемеш лодка. Но това също отпада, както и частен тур.
Букнала съм по две нощувки на остров, като на Скиятос първия ден ще кацнем с ранен полет. Това е общото време, с което разполагаме за разглеждане на красотите/плажовете на островите. Без кола сме и не шофирам.
Предварително благодаря за идеи и препоръки.

От seajets са обявили намаление за тричленни семейства и групи, притежаващи карта Seajets Sea Club за курсовете от и до Волос и Атина. Намалението важи до 15 септември.

# 361
Бих взела билетите предварително. Вече фериботите по тази линия са малко и не се знае за местата. Пък и, виждам, вашето пътуване е всеки момент. Рискът от лошо време, което да отмени ферибот, е 1:1000 (е, ако има страшни потопи като преди две години, е възможно, но тогава фериботните билети ще са ви най-малкият проблем). На мен не ми се е случвало за 20 години, най-много да позакъснее.
Два дни на остров не е много, ако речете да ходите и на морски турове, но да речем на Скиатос: Цугрия и Лалария, на Алонисос - вече сте се насочили добре. За Скопелос не мога да препоръчам, джиткали сме с кола, но сигурно има. На място на пристанищата ще се ориентирате за екскурзиите, всичко е много лесно и очевидно, няма нужда от онлайн препоръки.
Предполагам на Алонисос ще отседнете в Патитири, пристанищния град - навсякъде другаде би било сложно без собствен транспорт, но непременно идете до старата столица горе на върха. Изключително красиво място, ако можете - вечер.
На Скиатос и Скопелос общественият транспорт е добре уреден, та няма толкова значение.
https://skiathostransports.gr/dromologia/
https://www.skopelosweb.gr/en/transportbustaxiskopelos
Имайте предвид, че за инцидентни случаи и таксито е опция - в Гърция не са скъпи, разстоянията са малки, вие сте и трима..
Иначе връщането с обществен транспорт по тази схема от Скиатос съм го правила през 2006 г., отне си цял ден (фериботът беше в 7 сутринта, прибрах се след полунощ). Ама не съм и бързала. Транспортът вече е само автобуси, в Гърция след катастрофата в Темпи преди 2 години влакове почти не се ползват - то не че и преди много имаше.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 20:23 от Параход

# 362
Много благодаря за полезните насоки! Определено пестя време с тях. Не знаех, че влаковете в Гърция не са актуален превоз. Пропуснала съм го този  момент. Отивам да резервирам фериботите и автобусите.
На Алонисос ще сме в Патитири, да. Ако замръкнем в столицата (за вечерната разходка), дали ще успеем горе да намерим такси за връщане? Предполагам, че пеша няма да успеем да се върнем?
Два дни на остров не е много, ако речете да ходите и на морски турове,
 И аз започнах да се притеснявам, че са малко дни и се чудя, кое по-напред да видим. Май ще се получи нещо като инфотур. И ще се връщаме отново и отново. Но пък, от друга страна ... като не знаем, дали ще се случи да отидем отново, поне най-красивото да успеем да видим.
Иначе връщането с обществен транспорт по тази схема от Скиатос съм го правила през 2006 г., отне си цял ден (фериботът беше в 7 сутринта, прибрах се след полунощ). Ама не съм и бързала. Транспортът вече е само автобуси, в Гърция след катастрофата в Темпи преди 2 години влакове почти не се ползват - то не че и преди много имаше.
Точно се чудех, има ли друга толкова луда глава, да измисли такава програма. Simple Smile Страхотно е, че сте успели дори да я осъществите Simple Smile

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 22:04 от emakara

# 363
  • Sofia
На Скиатос има турове само до Лалария или Лалария с още нещо. Но не са всеки ден, и не всеки ден времето позволява да се отиде до пристанището. Затова, ако искате още същия ден проверете на пристанището какво има. Повечето тръгват към 9:30-10, така че имате време да си оставите багажа някъде, да се качите на корабче, и като се върнете към 18ч да се настаните. Ние така първия ден от самолета на Кукунарес с багажа и чак вечерта се настанихме в хотела.
Има и автобуси от Волос до София, вижте Юнион Ивкони. Та ако не държите на нощувката в Солун, може да я пропуснете.

# 364
Аз съм прясно завърнала се от Алонисос, с отскоци и до другите два острова. На Алонисос не съм ползвала обществен транспорт, та не мога много акъл да дам, но можете да погледнете разписанието и вариантите тук:Обиколките на морския парк стартират от Воци - около половин час пешком е от Патитири. Информация може да намерите тук:Не мога да споделя лични впечатления от този тур, защото се отказах от него. Не съм чак такава късметлийка, че да се надявам на тюлен, а делфини видяхме два пъти, кръстосвайки между тези острови - и двата пъти между Скиатос и Скопелос, близо до Скиатос. Алонисос е чудесен, но без кола ще ви е труден и определно ще трябва да наваксвате.

# 365
  • софия
За автобуси мога да препоръчам да се погледне разписанието на Flixbus.

# 366
Здравейте,  може ли да ми препоръчате нещо за края на седмицата в Неа Паремос или някъде около това място, за 3-4 нощувки, семейство с две деца.
Благодаря Ви

# 367
Вижте Фликсбус до София.
Билетите бяха по 8 лева. Страхотни цени.

# 368
На Алонисос ще сме в Патитири, да. Ако замръкнем в столицата (за вечерната разходка), дали ще успеем горе да намерим такси за връщане? Предполагам, че пеша няма да успеем да се върнем?
Автобусите са до след полунощ, не мисля, че ще имате проблем. Молец е дала сайта с разписанието.

Ето все пак и такситата, те са 4:
https://alonissos.gr/en/information/phone-numbers.html

# 369
  • София
"Библията" предполагам е : Мед, маслини, октопод
Ние пристигнахме днес на Кеа. Преди това бяхме два  дни в Атина. В неделя минахме през Схиниас  за кратък плаж и явно сме извадили късмет, без глоба и свалени номера.

Кеа.... Вълшебно място просто. Юлида е прекрасна. Почти нищо не сме видяли още, но смятам, че е голямо попадение.
Къщичката в която се настанихме е прекрасна. Много  миниатюрна, но толкова уютна и сладка. А гледката от прозорците и терасата спира дъха направо

Вечеряхме в Kalophagadon едното момче сервитьор е на половина българин. Майка му е от Благоевград, а той е студент там. Поговорихме си с него, каза, че с всяка изминала година острова става все по туристически.

# 370
Здравейте, предстои ни пътуване до Лефкада. Бих искала да попитам някой дали има актуална информация с часовете от 01.09. на ферибота, който заменя моста  за връзка с Лефкада?

# 371
  • Sofia
Библията за ваканционните пътувания в Гърция е "Гръцко синьо". Който е пропуснал, да си я вземе докато я има.
"Мед, маслини и октопод", която чета в момента е друг тип библия - за традициите, храната, изобщо за гръцкия мироглед.

# 372
Леле, Nellyli, гледката ви е наистина божествена!
Да ядете при Янис в "Пиаца" (до входната арка) и да идете на плаж на Отзиас. Има и много хубав сладолед там, под арката, с козе мляко.
Момъкът трябва да е за трети курс вече. Когато ние бяхме там, тъкмо кандидатстваше.

# 373
Да допълня, че "Библията"  на гръцкия форум я има и в Сторител, който го използва.

# 374
  • София
Здравейте, предстои ни пътуване до Лефкада. Бих искала да попитам някой дали има актуална информация с часовете от 01.09. на ферибота, който заменя моста  за връзка с Лефкада?

Фериботът е просто един кораб, паркиран с отворени врати, за да се минава през него като по мост.

Здравейте,  може ли да ми препоръчате нещо за края на седмицата в Неа Паремос или някъде около това място, за 3-4 нощувки, семейство с две деца.
Благодаря Ви

Търсете по ФБ групите, които бяха публикувани няколко страници напред. За края на седмицата в онзи район ще е луд късмет да се намери нещо, но питайте там, може да имате късмет.

Общи условия

Активация на акаунт