На море в Гърция 2025 - III

• 37 880
  • 712
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Содата се разрежда с морска вода и се маже върху ужиленото от лилава медуза, без да се пипа с ръка.

# 511
Как изглежда стикчето за ухапване от комар?

# 512
  • София
Как изглежда стикчето за ухапване от комар?
Има ги по всички аптеки и магазини, обикновено са при касите.
Скрит текст:

# 513
Много са добри стикчетата с амоняк за комари, оси, пчели и всякакво хвъркато. Но били категорично "не" за медузата, пише из литературата (както и оцетът).

В БГ ги има на касата в Джъмбо.

# 514
Синът ни се убоде на морски дракон тази година и хазайката ни каза да потопим мястото в гореща вода възможно най-бързо. Заведохме го и до аптека да му изпишат нещо и да го види фармацевт, защото медицински център нямаше наблизо, а него много го болеше, и там ни казаха само някакво обезболяващо да пие. Спря да го боли след около 30-40 мин, но в началото беше много стресиращо.

# 515
Нашите 5 дни в Солун с две деца на 7 и 8г.

Първия ден го прекарахме в път София-Гоце Делчев(по работа)- Папас чаир- Кулата- Солун. Много е красиво по тези Попови ливади- уникални гледки, орли, паметника на Гоце Делчев..е, малко е завоесто, но нищо екстремно. За толовете си поръчахме Егнатия пас- суупер удобно. В Солун резервирахме airbnb точно до парка на Аристотел, мн централно местоположение, на пешеходно разстояние до вс в центъра, както и до метростанция и автобусни спирки. Наоколо общински паркинг с почти винаги налични места, плащахме с ParkPal. Още първата вечер попитах местен младеж, кой код за зона тр да вкарам в приложението, а той директно ми заяви да не плащаме, щото глобата е само 10€, важи за цял ден и я минат изобщо на проверка, я не. Решихме да не рискуваме и бяхме изрядни, но естествено проспахме, че в събота също е зона. Още в 10ч имахме закачен фиш на чистачките, който платихме в новата община, номерата не са сваляни.
Втори ден-плаж. За добро или зло, нямаме навик да си набелязваме нито плажове, нито ресторанти предварително и бързото търсене в гугъл за близки плажове ни доведе до няколко опции, от които на сляпо си избрахме Епаноми. Открит и обширен, организиран и със свободна зона, която и предпочетохме- хем по-малко хора, хем в в близост заведения и тоалетни. Плитко море до доста навътре, пясък и на плажа и в морето, но нямаше подводен живот. През цялото време духаше вятър.
3-4 ден посветихме на Солун. Отново разглеждахме без ясен списък. Качихме се на корабчетата- първо на пиратското, което е с вход+ консумация, после и детската джунгла, което е само с консумация. Имаше достъп до военноморски катер с беседа на Английски или Гръцки. Интересно беше. Посетихме и Дино парка- за децата е забавно, за родителите- има детски кът та кафето се пие на спокойствие.
Петия ден реших да проуча повече и взех че се обърнах към чат джипити, с молба да ми покаже див плаж наоколо. Е показа ми. Само дето не ставаше за къпане. Но пък такава тишина и спокойствие, като на Angelochori, скоро не бях усещала. И живот, живот... току до брега, между водораслите, се разхождаха рачета плуваха безгрижно змиорчета, живи мидички навсякъде, малки рибоци се криеха в морската трева, а в далечината черни и бели птици, които изчезнаха набързо в мига, в който се появихме, та не можах да различа какви са. Поседяхме половин- един час, събрахме раковини и миди, поснимахме, порадвахме се на безвремието и тръгнахме към второто предложено ни от ИИ място- Неа Миханиона. Сега, специално го разгледах в гугъл, видях го, че го има, отзиви бяха оставени за него ии.. не го намерихме. Даже местните питахме, но ни казаха, че най- близката паралия е Епаноми. Тук вече леко се спречкахме с благоверния и той взе нещата в свои ръце, в резултат на което се озовахме на пъпа на Переа. Ми.. поне море имаше, мн мътна вода, плитко и без риби. Между другото тук и на Епаноми за пръв път видях спасители в Гърция.
Храната- чудех се дали изобщо да я спомена, понеже сме от пишман кулинарните туристи, дай ни street food и сме супер щастливи. Все пак още първата вечер си избрахме заведение на принципа Онче-бонче, което се оказа Грузински ресторант "Даиси". За любителите на тесто го препоръчвам, като имате предвид, че порциите са огромни. Хапнахме на място първите две и вторите директно "пакето". Имахме и шоу на живо- банда грузинци се разправяха шумно на отсрещния тротоар, посбиха се, пък накрая се прегърнаха и седнаха на раздумка. Посетихме и заведение с обедно меню- вс беше мн вкусно, порциите също големи. Останалото ни хапване няма да го споменавам, че се чувствам като прототип на Ганьо в Гърция😁
И като финал- бих се връщала с удоволствие в Солун:))

# 516
Решихме другата седмица да отскочим до Фанари, че близо до границата (Маказа) Резервирахме хотел the Orbital.
Някой има ли впечатления от мястото?

# 517
Какво е това сваляне на номера? 
Пък и с това сваляне на номера напоследък....

# 518
Някой може ли да ме ориентира за една таверна в Парга, която е от двете страни на улицата и сервитьорите имат кратка програма Simple Smile със сиртаки и чупене на чинии? Преди 5-6 години съм била, мисля някъде  горе вдясно от крепостта беше, но не мога да я локализирам?

# 519
И аз бих помолила за препоръка за кръчма в Парга, скоро имам РД 😊
И във вас ми е надеждата да кажете дали е хубав плажа в Платария, до Игуменица.
Харесала съм един апартамент там, но рязлични мнения за плажа отпред, едни казват пясъчен, други с камъни, трети мръсен...🙄
Друг вариант е да видя нещо около Врахос.
Благодаря предварително ❤️

# 520
  • София
И аз бих помолила за препоръка за кръчма в Парга, скоро имам РД 😊
И във вас ми е надеждата да кажете дали е хубав плажа в Платария, до Игуменица.
Харесала съм един апартамент там, но рязлични мнения за плажа отпред, едни казват пясъчен, други с камъни, трети мръсен...🙄
Друг вариант е да видя нещо около Врахос.
Благодаря предварително ❤️
Вчера на тръгване от Сивота спряхме на този плаж, брега е много ситни камъчета, не боцкат, вътре в морето е пясък. В никакъв случай не е мръсен, но като има вятър, и морето се вълнува водата се замътва. Вчера имаше, но не беше силен. Не е моя плаж, аз харесва плажовете на Ситония с едрия пясък. Иначе селцето е симпатично, има много таверни, и е поне 30 % по-евтино от Сивота и по-автентично като кухня.

# 521
Ехеее какъв късмет, че сте били точно там 😁
Пишеше в ревютата, че има камъни във водата и затова се разколебах. И водата ми изглеждаше по-мътна
Бързо ли става дълбоко? Били ли сте на Врахос за сравнение?

# 522
Милена,
не е нищо особено плажът на Платария. Но и ние сме спали там, селцето е симпатично, по-скоро яхтаджийско, отколкото плажно, има достатъчно таверни. Стратегическо е обаче за един от най-хубавите плажове в региона - лагуната Дрепано до Игуменица, на която няма настаняване, освен изтърбушен къмпинг. Съответно отсядали сме в Платария в една вила и сме ходили на Дрепано.

# 523
Параход, благодаря! ❤️
При нас въпроса е, че ще бъдем там на плаж 3 дни, защото сме с малко дете, което все още е на две спанета - сутрин и следобяд. Няма как да обикаляме други плажове. Вечер ще ходим до Парга, Сивота.. но през деня обиколките са безсмислени

# 524
Не знам дали е подходящо в този случай. Аз не бих седяла 3 дни на този плаж. По-добре отседнете на Арила или Каравостаси, плажовете са по-добри, а е и по-близо до Парга. А и Пердика - селото над плажовете, е с чудни залези и кръчми.

Общи условия

Активация на акаунт