Трябва ли да казваме всичко на партньора или е нормално да пазим някои мисли за себе си?
Провокирана съм от разговор между три жени, всяка си има своите доводи.
Ще изложа и моите, ако темата се развие.
Добра идея за дискусия. Надали обаче може да се очаква някаква обективност в отговорите.
Лично се придържам към принципа - Не задавай въпроси, чиито отговори вероятно няма да ти харесат.
Ето, имаше тема за бройките. Никога не е било въпрос, който да ме интересува, но в много случаи партньорките са напирали да ми разказват. Поради някаква криво разбрана предства за искреност, също и заради разбирането им що е то истина. Вероятно и поради желание да предизвикат еквивалентна реакция от моя страна. Установих с времето
, че е добре да показвам известна заинтересованост. Обиждат се, с една дума, ако не покажа емпатия
. Тази заинтересованост обаче е доста трудоемка. И изисква добра памет. Накратко - жената предпочита да я ревнуваш. Освен, че разбира ревността като един вид комплимент, винаги може да ти тегли шута
(ако ѝ се стори прекален тоя комплимент
) с довода - ревността е болест, ти си девиант някакъв.=================
Иначе мен ме вълнуват повече базовите понятия. Какво е факт и какво е истина? Има ли разлика? (има
)Ценна ли е истината? Какво е ценно? Как партньорът (или опонентът
) определя ценностите си, въз основата на които градим отношения - приятелски, интимни, виртуални или каквито и да било.Ако няма елементарно разбиране за ценностите на другия, за отправната, координатната му система, то в най-общ случай по-добре отношенията да си останат виртуални

=====================
В този живот съм си направил заключението, че ако някой ми говори за истина и настоява да дискутираме детайли, то той е тип вярващ. Нямам предвид религиозно вярващ, но е най-честия случай.
Тоест, ясно ми е, че ще е невъзможно да дискутираме гледни точки, различни от неговата.
Вярващите ( в каквото и да е) можеш само да ги изслушваш. Ако искаш да преспиш с тях, иначе не си струва

================
След 4-та ракия ме избива на философия, та ще включа един допълващ въпрос. Истината идеална ли е? Защо според вас от казаното от Платон (идеализма) е запазено практически всичко, а от материалистите като Хераклит, Диоген, Епикур, Демокрит, Пирон - практически нищо?