Осмокласници 2025/2026

• 36 905
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
Благодаря за новата тема. Успех на пето класиране.

# 31
Носят се слухове сред тийновете, че щели да държат входен тест по език, за разпределяне по класове. Уверих моята госпожица, че няма как, при положение, че всички започват от едно и също ниво с езиците.
Това само за езиковите гимназии, или за всички?!

# 32
  • София
Това е възможност, предвидена в законопроекта за изменение и допълнение на ЗПУО, който още не е приет. Ако и след като бъде приет, децата ще могат да се разпределят по класове според нивото на владеене на езика, въз основа на резултатите от НВО или тест за проверка на способностите. Не е ограничено до ЕГ, но това на практика ще е възможно само в училищата, в които има повече от една паралелка със същия профил.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 20:26 от sanaka

# 33
Според мен това е разумно предложение.

# 34
Прави са децата, които са му казали, че НЕ+ФЕ е кошмар, дано се справи детето. Като се изключат примерно шведски и унгарски, немският и френският са може би най-трудните европейски езици, а събрани двата заедно става нямам думи какво. Висшата математика е много по-лесна от това да учиш НЕ+Фе, абсолютно съм убеден, защото съм учил и трите неща.

# 35
По нво резултатите са близки. Виж, по ниео на език е добра идея

# 36
  • София
Прави са децата, които са му казали, че НЕ+ФЕ е кошмар, дано се справи детето. Като се изключат примерно шведски и унгарски, немският и френският са може би най-трудните европейски езици, а събрани двата заедно става нямам думи какво. Висшата математика е много по-лесна от това да учиш НЕ+Фе, абсолютно съм убеден, защото съм учил и трите неща.

Сигурна съм, че ще е трудно, но не съм убедена, че ще е кошмар. Засега показва, че му се отдават езици, има желание и запомня лесно. А и е учил 7 години немски, иска да си го научи сериозно, но е факт, че френски не искаше, предпочете го пред руски. Ти сега не ме разколебавай.Joy

# 37
  • София
По нво резултатите са близки. Виж, по ниео на език е добра идея
Е, естествено, че е според НВО по език. Нали ги разпределят по ниво на владеене на езика, другите НВО нямат никакво отношение към това. Но то е на ниско ниво, така че отделен тест на по-високо ниво, би бил по-добър критерий.

# 38

Сигурна съм, че ще е трудно, но не съм убедена, че ще е кошмар. Засега показва, че му се отдават езици, има желание и запомня лесно. А и е учил 7 години немски, иска да си го научи сериозно, но е факт, че френски не искаше, предпочете го пред руски. Ти сега не ме разколебавай.Joy
Не се разколебавайте, чудесна комбинация, въпреки че вторият език обикновено не се учи на прекалено високо ниво. Ще се справи детето Simple Smile

# 39
  • Куциндрел
На мен френския едно време ми беше много по-логичен от английски и руски. Много по-лесно му схващах граматиката и построяването на изречения.

# 40

Извинявай много, щом е учил немски 7 години, това е съвсем друга работа. Несъмнено ще се справи детето, а и за да влезе в такава паралелка, то вече е показало качества достатъчно.
Успех от сърце ви желая! Лично за мен якобианите и интегралите са в пъти по-лесни и от немския и от френския. Граматиката и на двата е ужасна, глаголите също, особено на френския, а съществителните на немски и падежите също 🤣 детето ви в умно и ще се справи, само евалла мога да кажа. Сериозно.

Скрит текст:
Изборът на спомагателен глагол зависи от основния глагол в изречението.
Немски език (Perfekt)
В немския език повечето глаголи образуват перфект с haben. Глаголи за движение, за промяна на състоянието и няколко други глагола образуват перфект с sein.
Примери с haben (имам)
Ich habe gegessen. (Аз съм ял.) - Глаголът "essen" (ям) се спрега с "haben".
Sie hat gearbeitet. (Тя е работила.) - Глаголът "arbeiten" (работя) се спряга с "haben".
Wir haben das Buch gelesen. (Ние сме прочели книгата.) - Глаголът "lesen" (чета) се спрега с "haben".
Примери с sein (съм)
Ich bin nach Berlin gefahren. (Аз съм пътувал/отивах до Берлин.) - Глаголът "fahren" (пътувам, движа се) се спрега със "sein", защото показва движение.
Er ist nach Hause gegangen. (Той е отишъл вкъщи.) - Глаголът "gehen" (вървя, отивам) показва движение, затова се спрега със "sein".
Die Blume ist gewachsen. (Цветето е пораснало.) - Глаголът "wachsen" (расте) показва промяна на състоянието, затова се спрега със "sein".
Френски език (Passé composé)
Във френския език е подобно. Повечето глаголи използват спомагателен глагол avoir (имам), но глаголите за движение, за промяна на състоянието и всички възвратни глаголи използват être (съм).
Примери с avoir (имам)
J'ai mangé une pomme. (Аз съм изял една ябълка.) - Глаголът "manger" (ям) се спряга с "avoir".
Il a vu le film. (Той е видял филма.) - Глаголът "voir" (виждам) се спряга с "avoir".
Nous avons chanté. (Ние сме пели.) - Глаголът "chanter" (пея) се спряга с "avoir".
Примери с être (съм)
Je suis allé au cinéma. (Аз съм отишъл на кино.) - Глаголът "aller" (отивам) показва движение и се спряга с "être".
Elle est partie tôt. (Тя е тръгнала рано.) - Глаголът "partir" (тръгвам) показва движение и се спряга с "être".
Ils sont nés en 2000. (Те са родени през 2000 г.) - Глаголът "naître" (раждам се) показва промяна на състоянието и се спряга с "être".
Във френския език е много важно да се съобразява родът и числото, когато се използва être. Например:
Elle est allée... (Тя е отишла...) - Прибавя се "-e" към формата на глагола.
Ils sont allés... (Те са отишли...) - Прибавя се "-s" към формата на глагола.
Да решиш двоен интеграл с якобиан е милион пъти по-лесно от това, а това са по 2% от граматиката на тези два езика.
Скрит текст:

Тъпият автокоректор братче, навсякъде "спряга" ми го е поправил на "спрега", нямам идея защо. Редактирах където можах, но не навсякъде, щото през телефона не е лесно. Знам как се пише на български, от коректора е🤣 все пак надявам се смисълът е ясен

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 21:40 от Татко Мецан

# 41
На мен много ми харесва тази комбинация немски с френски. Във ФЕГ има подобна паралелка френски с немски. Вторият език ще е слаб, но ще има някаква представа от него и след време ще може да надгради ако иска, ще му е познат и не толкова страшен.
Ако отиде на разходка в Париж някой ден, ще си прочете менюто, ще си поръча вино, ще си вземе такси, а не като мен, да мучи и ръкомаха.

# 42
  • София

Извинявай много, щом е учил немски 7 години, това е съвсем друга работа. Несъмнено ще се справи детето, а и за да влезе в такава паралелка, то вече е показало качества достатъчно.
Успех от сърце ви желая! Лично за мен якобианите и интегралите са в пъти по-лесни и от немския и от френския. Граматиката и на двата е ужасна, глаголите също, особено на френския, а съществителните на немски и падежите също 🤣 детето ви в умно и ще се справи, само евалла мога да кажа. Сериозно.

Ами не сме търсили тази комбинация. Дали ще се справи, времето ще покаже. Тоест ще се справи някак, но колко труден ще е пътят, ще видим. Това, че е учил немски, не знам колко голямо предимство е, освен че е наясно, че харесва езика и иска да го научи, затова го написах. А и нали всички казват, че нивото се изравнява някъде към 8 клас втори срок в езиковите.

Брат му е с френски в 4 клас, учат го по-сериозно, отколкото наборът учеше немски. Може да дава едно рамо. И накрая след 3 години ще го навивам за така обичаната ми ФЕГ, паралелка немски с френски, да са еднакво прецакани. Sweat Smile Ох, шегувам се, малко ми е напрегнато. В очакване съм да се върне от лагер и обмислям какво да си говорим тези дни.

Добавям: Априлски душ, писали сме едновременно. Много готин коментар Sunglasses

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 22:11 от Niffi

# 43
Автокоректорът ми е поправил спряга на спрега, не знам защо, но няма значение. Успех и ще се справите! След английския това са двата най-важни езика на европейския континент и да знаеш немски и френски е безценно, дори и само единия от двата.

# 44
  • Куциндрел
Щото на български не ползваме спомагателни глаголи.
Мецан да обясни за нашето бъдеше време - ще и няма да от къде произлизат.
Чужденците се поръбват с тях.

Общи условия

Активация на акаунт