С какво ви дразнят свекървите? – 167

• 34 227
  • 756
  •   1
Отговори
# 15
То и Монтесори я измъкнаха от старите скринове и ѝ издухаха праха, няма нищо революционно в нейните принципи. Simple Smile

# 16
Само да кажа, че много се оплетохте. Бабите и прабабите и майките ни не са гледали бебетата си с ЕБХ, а  с пелени. Много, много пелени, много, много пране.
Ако някоя е държала по цял ден през пет минути бебе над леген с цел да улови момента  е било по скоро изключение, просто поради липса на време. Не, че пелените са по -малко трудоемки, те се киснат,  перат, сушат гладят и са десетки. И представляват ресурс и разход на вода, което е и причината в общества с примитивен начин на живот децата да са се гледали  с това, дето му викаме ЕБХ.

Във всеки случай, баба, която е прала пелени, или държала над леген, в днешно време трудно би го повторила с внуче, ми с струва.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 10:29 от Iris04

# 17
Iris,
Баба ми над тоалетната ме е държала, майка  ми е разказвала. Затова го споменах.

Аз лично съм приемала помощ от всеки, който е искал да помага, та помощ предлагам. Ако не е нужна, няма проблем.

# 18
И с какво ви дразнят свекървите?

С това, че ги имат.

# 19
С това, че е учила до 10 клас, а "знае" всичко. Че си позволява, да си вре носа където не и е работата и не на последно място, че обижда, без да има това право, лепи етикети. Гледа лошо и ме мери от главата до петите вече толкова години и твърди, че тя е по - хубава!😀

# 20
Ами да, с това, че ги имат, щом са с такова поведение. Плюят по снаха си, а за техните деца същото това нещо не важи. Примерно за мен се е скъсвала моята да разпитва и да хвърля зад гърба ми коментари дали съм готвила, какво съм готвила, а когато всеки път дъщеря й се хвали, че мъжът й сега й готвел вкъщи, нея не я пита що тя не готви. Двоен стандарт винаги. Чуждото ще го плюем, нашето си е наше, за него не важи. Свекървата си е свекърва. Неслучайно има израз от време оно - "дудне като свекърва".

# 21
Вицът е верен - дъщерята случи на мъж, готви ,шета , кафе и носи в леглото. Синът да го ожалиш с тази , готви  и, шета , кафе и  носи в леглото.

# 22
Само да кажа, че много се оплетохте. Бабите и прабабите и майките ни не са гледали бебетата си с ЕБХ, а  с пелени. Много, много пелени, много, много пране.
Ако някоя е държала по цял ден през пет минути бебе над леген с цел да улови момента  е било по скоро изключение, просто поради липса на време. Не, че пелените са по -малко трудоемки, те се киснат,  перат, сушат гладят и са десетки. И представляват ресурс и разход на вода, което е и причината в общества с примитивен начин на живот децата да са се гледали  с това, дето му викаме ЕБХ.

Във всеки случай, баба, която е прала пелени, или държала над леген, в днешно време трудно би го повторила с внуче, ми с струва.

Не знам защо си мислите, че това да се слага бебето на гърне не е част от ЕБХ, но масово се е правило след като бебето може да седи

# 23
Аз се надявах свекървата да удря по едно рамо - става въпрос за 1-2 дни в месеца по няколко часа, за да можем с мъжа ми да излезем и да си обърнем внимание на нас или да свърша нещо примерно. Но не било писано явно…

На майка ми мога да оставя детето без много да го мисля - тя се съобразява какво сме й казали относно грижите. Свеки откровено ме лъже - като се върна винаги се интересувам колко е яло и спало детето, за да знам какво да правя остатъка от денонощието. Как детето при мен има различни хранения всеки ден, плаче и спи различно, а при свеки винаги всичко си е изяло, не е плакало и е спало. Любимо ми е като се прибере и детето реве и се започва едно говорене ‘недей сега да ни излагаш, цял ден не плака, сега като дойде мама’. Аз след това виждам по поведението на детето колко е яло и как хич не е спало…

# 24
Ами жената може да го прави, за да не ви безпокои или пък да не излезе, че тя не може да го гледа, по-скоро да се справи с него. Аз лично бих и казвам всичко - яде, спа, редих/ме кубчета, справих се с памперса /ха-ха/, гледахме малко ТВ и това е. Такива моменти рядко се случват, я на театър, я на РД, иначе те си се гледат /и двамата са хоум-офис/. Е, понякога детенце се сеща за тях и почва да му трепери брадичката, но почвам някакви импровизации да го разсея и минава.

Когато сме млади, всичко ни се вижда лесно, казваме си какво толкова е трудно, ама не е така 30 г.+ след това. Дали кръст, дали рамо, дали просто ментална умора - всичко може да е налице и прави някои елементарни на пръв поглед неща по-трудни.

За другите взаимоотношения между свекърви и снахи - ами това е въпрос на манталитет, социална среда, възпитание. И млади и стари си имаме "кусури", но да говоря в прав текст на/против снаха - това нито го разбирам, нито го правя. След като синът ми е щастлив, след като детето се гледа добре - какво повече да искам.

# 25
Не мога да се съглася - малките деца имат режим, трябва да ядат определено количество мляко в денонощието, да спят определени часове. И ако не се спазват детето е кисело. Не ми е проблем какво са правили - искам просто да знам, за да коригирам в остатъка от денонощието. А и многократно съм й казвала, че съм наясно, че е бебе и бебетата плачат с причина и без причина. Това, че плаче или не е яло, спало, за мен не е фактор на уменията на някой да се справя с грижите. Но лъженето или укриването на информация ми е по-лош знак.

# 26
Ние бяхме на гости на свека за 1 ден. Принципно изобщо не трябваше с детето да ходим, а само ММ, но така се случи. Предполагам че най-вече, защото предната вечер му ревала колко й е мъчно, как страда, че няма да си види внучето (което пък не иска да ходи там без мен, особено след заканите, че ще го вземе с нея за цяла седмица).
Та отиваме при бабата, която знаеше, че има шанс да се видим, ако не пък, можеше по ММ да прати нещо, но уви, нямаше абсолютно нищо за детето, дори и един бонбон или сок. Не съм и очаквала, но за другите й внуци винаги носи или им приготвя. Ходихме на обяд, тя си хапна, ние плащаме. Отидохме в парка, детето поиска сладолед - извадих си портфейла и купих. Тя седи отстрани и си мълчи. А това е жена с изключително добри възможности, носеше си и чанта, каза че си е взела пари и телефон като излизахме.
Сестра му е занесла 10 кутии с играчки, детето помоли за 1 - абсурд. А те са 10 кутии със стотици боклучета, ние щяхме и да го върнем като омръзне. Пазели ги били за внуците на сестра му. А децата й са тийнове.
И после - елате пак, много е хубаво, на детето не му е скучно. Защото имаше играчки. Нейната роля беше да седи в същата стая, мълчейки, и да се врътне 5 пъти из вкъщи с една ултракъса рокля, от която се наложи да й гледаме бикините и тримата.... Излишно е да казвам, че от мен, ако зависеше само, няма да стъпим повече там..
Ясно ми е къде е корена на проблема, просто споделям...

# 27
С това, че е учила до 10 клас, а "знае" всичко.
Колко много истина само в едно изречение! 😂

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 06:54 от •mimoza•

# 28
  • Банско
Като цяло не дразни ама има едно нещо дето ми изисква после време да оправям след нея.
Идва ни на гости и "Дай да ви помагам докато съм тука". Ок обаче почва да размества, а аз обичам да се слагат нещата от където си го взел. И после какво става, аз подреждам и почиствам след нея, ама иначе ни е дошла да ни помага....🙂

# 29
  • София
Много искам да съм добра свекърва някой ден. И ако не ме обича снахата, поне любезно да ме понася. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт