(Почти) наесен с песен или 253-та немска тема

• 15 794
  • 589
  •   1
Отговори
# 465
Не сме имали такъв проблем. Трили са си на воля моите. Освен това при нас се минава от молив към писалка и с нея се купува специален Tintenlöscher, с който се трие сгрешеното написано с писалката и тогава се пише вярното отгоре.

# 466
  • Deutschland/HE
Може би трябва да сложи сгрешеното в скоба и да напише вярното.

П.С. На мързеливия и господ му помага, батерията на уреда за почистване на прозорци свърши Simple Smile

# 467
colibri,
Направо ти се възхищавам. Моите прозорци като всяка година ще чакат Великден или по-скоро между Великден и Петдесетница. Един път за година им стига.

# 468
Заразни сте. Между срещите си изчистих прозорците на първия етаж и накачих лампички. Другите етажи - друг път.

# 469
  • Немция
Браво, много работни сте! Grinning

Мария, забравила съм с точност как беше с грешките, имаше нещо, спомням си Grinning.
Нямате ли скоро личен Elternsprechtag, питай учителката директно.
Питах малкия син, и той вече е забравил Smile, на 13 е.
Бързо оздравяване, върлува някакъв по-тежък грип в момента, доста са болни и често с усложнения.

# 470
Дразните с прозорците. Моите два пъти в годината ги чистя, пролет и есен. Досега не намерих време и тъкмо се опитвах да се настроя, че то стана зима и няма нужда...но сега като ви прочетох май ще ги чистя уикенда. Моето дете ползваше Tintenlöscher.

# 471
  • Германия
Дами, какво ви е мнението за проектозакона за военната служба? Честно казано, сърцето ми е свито, че Вальо ще бъде привикан на тест и евентуална военна служба.

# 472
  • Немция
Пепе, в момента решението е за служба на доброволни начала- само предлагат и никой не ти е сложил остена на врата.

Ако мине на друг принцип, ще го мисля наново. Grin
Успокоявам се, че неотдавна също е имало военна служба в Германия и какво- вървял си е животът.
Отделно наш познат това лято ни разказваше  как се е прибирал през уикенда, докато бил в немската казарма, не е било мизерия и затвор като българската.
Освен това е имало и цивилна служба като избор.
Общо взето, опитвам се да гледам ведро на нещата. Grin

# 473
Няма как да ме зарази някой с чистене на прозорци. Мих ги преди месец и пердета прах, стига толкоз. Но ще разчистя още 2 сандъчета с цветя от терасата, за сложи мъжа ми лампичките. И започвам да вадя коледните дрънкулки лека-полека. В края на ноември е първият адвент. Няма да се излагаме, я!

# 474
Дами, какво ви е мнението за проектозакона за военната служба? Честно казано, сърцето ми е свито, че Вальо ще бъде привикан на тест и евентуална военна служба.

Да . Нашите за това ще послужат , докато слушаме малоумщини от сорта Merz will Arbeitskräfte "aus aller Herren Länder" https://www.tagesschau.de/inland/innenpolitik/union-merz-dobrind … igration-100.html . Значи трябва ни за Arbeitskräfte де що може да ходи от кол и въже, само нашите деца не ни трябват за Arbeitskräfte ...

Аз от доста време логика в политиката не намирам, но нали останалите намират и живеем в демокрация ... вече почти не ги чета. Нещо трябва много да ми се натрапи пред погледа за да го почета.

# 475
Моите са малки, но със сигурност няма да ходят на нищо такова. Simple Smile България, Швейцария- свят голям. Баща им е регистриран пацифист и, ако не променят конституцията, това задължително ще го направят и моите. Но не съм съгласна и година цивилна служба да имат. Между другото, малкият ми син е със сериозна амблиопия, имаше 5% зрение на едното око коригирано, сега я оправихме до над 80% но няма почти 3Д зрение. Доколкото знам, без 3Д зрение няма шанс да служи в армията, а и ще го уча да лъже на прегледи Simple Smile). Интересното е, че точно той има страшно точен мерник, когато стреля с лък.
Да вдигнат заплатите на хората в армията и ще имат повече желаещи. Видя се, че в реална война само професионално обучените войници имат някаква военна стойност, другите са за да блокират с труповете си.
Честно казано, за мен пак както винаги ще разчитат на по-бедните младежи да им пълнят редиците. Поне да направят като в америка -- възможност за образование в добър уни, разни там финансови компенсации, телкове, та да има смисъл да се увреждат и рискуват тези младежи. Доколкото знам, всеки служил в САЩ в армията има пции да клеймва разни пенсии по инвалидност и след 10 години служба са обезпечени до живот с нелош доход. Тас абсолютно против съм дори задължителния медицински преглед за годност и ще гледам да не ходят дори на това.

За прозорци си признавам без бой, че мия само при изнасяне от даден апартамент. Като малка, баба ми ги миеше всеки уикенд в къща. Майка ми никога не е мила прозорци и аз по тази линия. Когато редовно почиствам пода, вече се чувствам супер горда Simple Smile))

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:22 от MariyaHris

# 476
MariyaHris къде се регистрира човек за пацифист ? Аз не разбирам защо трябва да се регистрира човек. Не е ли по презюмция всички хора да искам е да живеем добре и в мир ? Като гледам историята ми става ясно, че нищо от това мяма значение , когато някой е решил да печели за сметка на животите на другите . Нали сме уж научили урока, нали уж сме цивилизирани ... обаче като гледам какво става последните години и ми става ясно, че никой никога нищо няма да научи   

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:31 от bella-ciao

# 477
белла-чао, пацифистите според немската конституция никога не могат да бъдат мобилизирани, както и да бъдат принудени да служат. Когато е била задължителна казармата, те са служили цивилно, например мъжът ми е работил в болница. Не доброволно, разбира се, но, според мен, е научил полезни нешща. Пише се писмо, но ще попитам къде се праща. Бела, за съжаление, аз като източноевропейка изобщо не вярвам, че почне ли истинска война, ще се съобразяват със статута на някой дали е пацифист, ще дърпат хора от улицата, както в Украйна, а после ще питат "Пацифист ли беше?" при уреждане на погребенията. Но поне някаква защита дава, макар и минимална, че ако се спазват законите, този човек не може да бъде принуден да служи.
Правят го нарочно, за да е по-сложно човек да избегне служба. Та ще разпитам мъжа си и ще дам инфо. Знам, че трябва мотивирано писмо да напише младежът и да обясни защо и то да бъде прието, като обикновено го приемат. Трябва да се обясни, че според възгледите ти е неприемливо да убиваш. Но не знам рецепиента кой е. От мъжа си знам, че не е трудна процедура. Поне не е била, когато той е бил на 18. Ще го разпитам детайлно.

Бела чао, старите ветерани е ясно, че са бездомни, инвалидизирани, полудели, изоставени и тънещи в нищета. Ветераните във виетнам не са професионални военни, а са драфтнати. Войната спира, когато почват да драфтват богатите колежанчета. Но сега в армията имат наистина доста привилегии. Аз пак не бих допуснала синовете ми да служат в армия и отсега ги говорим тези неща, но е факт, че има и плюсове -- път към гражданство на недокументираните, достъп до добри университети, до които бедните хора в САЩ нямат достъп, високи заплати, телкове най-различни.
Та идеята ми е Германия да не се опитва да минава тънко с наборници, а да оправи условията на професионалната си армия, за да е по-привлекателна за младежите. Примерно, да им обещаят къщи...

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 11:39 от MariyaHris

# 478
текста на една песничка ... Wozu sind Kriege da (Wozu sind Kriege da?) Song by Pascal Kravetz and Udo Lindenberg ‧ 1985
Скрит текст:
Lyrics
Keiner will sterben, das ist doch klar
wozu sind denn dann Kriege da?
Herr Präsident, du bist doch einer von diesen Herren
du musst das doch wissen
kannst du mir das mal erklären?
Keine Mutter will ihre Kinder verlieren
und keine Frau ihren Mann.
also warum müssen Soldaten losmarschieren
Um Menschen zu ermorden - mach mir das mal klar
wozu sind Kriege da?
Herr Präsident, ich bin jetzt zehn Jahre alt
und ich fürchte mich in diesem Atomraketenwald.
sag mir die Wahrheit, sag mir das jetzt
wofür wird mein Leben aufs Spiel gesetzt?
Und das Leben all der andern - sag mir mal warum
sie laden die Gewehre und bringen sich gegenseitig um
sie stehn sich gegenüber und könnten Freunde sein
doch bevor sie sich kennenlernen, schießen sie sich tot
Ich find das so bekloppt, warum muß das so sein?
Habt ihr alle Milliarden Menschen überall auf der Welt
gefragt, ob sie das so wollen
oder geht's da auch um Geld?
Viel Geld für die wenigen Bonzen,
die Panzer und Raketen bauen
und dann Gold und Brillanten kaufen
für ihre eleganten Frauen
oder geht's da nebenbei auch um so religiösen Mist
dass man sich nicht einig wird
welcher Gott nun der wahre ist?
Oder was gibt's da noch für Gründe
die ich genauso bescheuert find'
na ja, vielleicht kann ich's noch nicht verstehen
wozu Kriege nötig sind
ich bin wohl noch zu klein
ich bin ja noch ein Kind

# 479
Явно се опитват да го направят по-привлекателно за младежите, ама да видим детайлите, които ще важат накрая. Засега - служба 6 месеца, един от 15 младежа, повече пари, шофьорска книжка. Определено може да е атрактивно за някои деца. Ще ми е интересна реакцията на обществото, ще следя.

От тук: https://www.bild.de/politik/inland/neuer-wehrdienst-einer-von-15 … b0407e2fef73cb0ba

Общи условия

Активация на акаунт