Краят на бакшишите

• 24 396
  • 627
  •   1
Отговори
# 135
Винаги оставям бакшиши при доставка (особено, ако е до врата - често ползвам и глово), както и в заведенията.
Това обаче не оправдава държанието на доставчика, защото башкиша е по желание на клиента, не е длъжен да ти го оставя за услуга, която вече е платена така или иначе.
/Все пак взима заплата, това че заплатите тук са ниски и повечето сервитьори и доставчици и подобни професии разчитат на бакшиши вече е съвсем отделен въпрос и проблем с работодателите им, а не клиентите/

# 136
В Япония бакшишите са обида и ако някога идете там не давайте бакшиш. С тяхното разбиране за чест, добрата услуга е задължителна.

В скандинавските държави може да дадете бакшиш и няма да се обидят като в Япония, но никой не очаква да давате, защото работниците получават добри доходи. Също така бакшишът донякъде се приема като форма на сива икономика, а там са много чувствителни на тази тема. И нещо, което веднъж се получи в разговор със скандинавец, той даде следния пример - аз на теб ако дам 10 лева бакшиш, то ти получаваш 10 лева нетно, но аз губя/давам 15 лева бруто, защото за да имам тези 10 лева нетно аз съм изкарал 15 лева бруто, на които съм платил 5 лева данъци (данъците там са прогресивни и достигат до 45% за средната класа). И това е много валидно в страни, в които сивата икономика има нисък дял.

Истината е че бакшишите се нещо очаквано в държави като САЩ, България и др. където дадени професии са зле платени и се очаква да наваксат с бакшиши, но това реално сваля тежестта от работодателя и я оставя на работника.

България като мислене и култура е далеч от Япония и от скандинавските държави и много по-близка до САЩ в това отношение. Затова у нас като спрете за гориво служителят почва да ви мие стъклата с надеждата да му дадете нещо, защото работи на минимална заплата, същото е и с доставчици на храна, сервитьори, таксиметрови шофьори и др.

# 137
Ако давам навсякъде бакшиш, днес трябваше да дам 50 лева.

# 138
  • София
Бакшишите не само че няма да изчезнат, ами дори ще станат задължителни при ел. плащане, където преди да платиш на устройството ти излизат вариантите с различните % и ти трябва да избереш колко да оставиш, 5, 10, 15, като често 0 % няма. И това не само по заведенията, а и в закусвални и други подобни места на самообслужване. За чужбина става дума, но и тук ми се случи някъде май.

# 139
  • София
Днес правим поръчка от Глово - за обяд за целия офис - платено е с карта.
Донесоха ни я до вратата на офиса  /6ти етаж/ ,  момчето ме попита къде да внесе кутиите - понеже бяха около 14-16 бр  и нямаше как да ги взема сама. Толкова бързо след това се завъртя за си тръгне , че едвам го догоних за да му дам бакшиш. Куриера беше изключително любезен и така сме пеценили с колегите. Но не е стоял нагло да чака допълнително пари или да прави фасони.  За мен това е правилния подход - вършиш си работата съвестно , ако клиента прецени да "почерпи " е плюс.

# 140
Не обичам да оставям бакшиш, но в ресторанти обикновено оставяме, особено ако сме доволни. На таксиджия -никога. Даже нарочно си чакам до стотинка. Никога не поръчвам храна за вкъщи ,но не бих се сетила да оставя,ако поръчвах. Честно казано смятам, че е престъпно това някой да го снимат, без да знае и после да го изтипосат пред целия свят, без да питат дали позволява. Незаконно е, гнусно е и ако бях на човека, щях да съдя надутия сноб, който го изложи пред всички. Ако и да не е прав доставчика. Заплатите в бранша наистина са ниски, и я има, я не осигуровки. Противно на мнението, че работа има, работа няма, а вече дори и за роби няма, защото внасят по-евтини роби отвън. Иначе, сина ми беше сервитьор на морето тази година 1 месец, после се отказа и започна друго. Не защото е тежко, той е много общителен, усмихнат, мил, но е сервитьор само за да не седи лятото вкъщи , беше ученик, сега ще е студент(знае два западни езика). Каза,че отношението на половината клиенти е меко казано, обидно. С половината си стават приятели (обикновено чужденците са готини според него),  но другата половина се държат с персонала, все едно са подчовеци . Някакви гниди там. Той работеше в снобарско заведение, вероятно контингента от клиенти е бил такъв. И понеже е възпитан да се самоуважава, реши, че не е за него тази работа. Според мъжа ми,обаче, всеки в обслужването трябва да е наясно, че си дава гъза под наем и да няма его. Мисълта ми е, че някои хора са притиснати, други се обиждат, трети толкова си могат. Иначе,заплатата е минималната и колкото вземеш от бакшиш. Без почивен ден. За млад човек е ок, но за над 25... имам роднина, беше сервитьор до преди 2 години. Сега е на 35. Ами никога не са му плащали осигуровки, отделно по гнусния ковид масово останаха без работа и без никакви пари и обезщетения. Той за това си намери друга работа. Много тежко , така че у нас не е професия за цял живот, поради което и рядко има професионалисти в тази област. В Италия масово сервитьорите са на възраст и не е никакъв проблем. Тук просто няма как да стане. За това -не ходете в заведения, където наемат чужденци, където наемат некадърни хора и може би нещата ще се оправят.

# 141
  • София
Ще е добре и сервитьорите да имат малко по-голямо самочувствие/себеуважение (не, че им липсва спрямо клиенти, но спрямо тях самите) и поне на едни осигуровки да държат. Не за друго, а за тях самите. Бакшишите, когато чукнат 70, няма да им оправят сметките и лекарствата.

# 142
А защо са зле платени сервитьорите в ресторанти със свръхвисоки цени в менюто? И защо трябва да съм длъжна аз да им плащам заплатата, след като работодателят им не го е грижа?

# 143
  • Другата България
Защо да трябва да си длъжна?
Кой го твърди?
Бакшишът е по желание.
Особено пък за сервитьорите.

# 144
Нямам нищо против бакшишите, стига да са официални, например в менюто и съответно в касовата бележка да пише "10% отгоре за сървис". Обичам да знам предварително колко струва продукта или услугата, не да гадая или да влизам в подобни тъпи конфликти като този във видеото.

# 145
  • Пловдив
Ако Станислав поиска увеличение на заплатата и го заменят с Мюмюн, не виждам защо да са го предизвикали клиентите, които не са оставили бакшиш на Станислав. Няма логика да прехвърляте отговорността на договорката за заплата върху клиента. Бакшишът не е задължителен. Малки заплати получават много хора, елате в Пловдив и вижте служител на Изипей как получава около 1100 лв за пълен работен ден.

За места, на които плащам доставката, рядко оставям бакшиш на доставчик. Единствено, ако се качи човекът до етажа т.е. положил е екстра усилия за моята доставка.

Проблема е, че и тези хора вземат малко пари и разчитат на бакшишите.
Ако се изрепчат на работодателя си, че трябва да им увеличат заплатите много бързо ще бъдат уволнени и заменени с някой от трета държава, който ще е доволен да живее на хляб и сол докато не си вземе разрешителното за работа и не избяга за Западна Европа.
За това никой не смее да каже нещо на шефа си по повод заплатите - защото са лесно заменими.
Утре ако сложат някой Мюмюн, който дори не може и на български да чете и два часа си чакате пицата по-доволни ли ще сте?
И като най-накрая дойде със студената пица се запитайте дали и вие с поведението си не сте допринесли за това.

# 146
Така е и това е проблема. За последните няколко месеца чуждестранните работници са се увеличили драстично , а робовладелците предлагат да се наемат 50% от персонала отвън. И нарочно повтарят мантрата, че няма хора. Хора има. Няма пАри. Сега заменят персонала в туризма, в доставките, разбрах, че и в някои магазини в София, автомивки, бензиностанции, в производството е масово , скоро в Изи пей, и така,докато се караме за това има ли или не бакшиша почва у нас, скоро ще останат само полицаи, учители и чиновници с работа у нас.
И, да, се  аз няма да стъпя в САЩ именно защото там отговорността за заплатата е на клиента. Но поне обслужването е добро, до колкото знам. Е, разбира се, докато оставиш 20% бакшиш. Така и в супата ще ти плюят .

# 147
  • София
Скрит текст:
Не обичам да оставям бакшиш, но в ресторанти обикновено оставяме, особено ако сме доволни. На таксиджия -никога. Даже нарочно си чакам до стотинка. Никога не поръчвам храна за вкъщи ,но не бих се сетила да оставя,ако поръчвах.
Честно казано смятам, че е престъпно това някой да го снимат, без да знае и после да го изтипосат пред целия свят, без да питат дали позволява. Незаконно е,
Скрит текст:
гнусно е и ако бях на човека, щях да съдя надутия сноб, който го изложи пред всички. Ако и да не е прав доставчика. Заплатите в бранша наистина са ниски, и я има, я не осигуровки. Противно на мнението, че работа има, работа няма, а вече дори и за роби няма, защото внасят по-евтини роби отвън. Иначе, сина ми беше сервитьор на морето тази година 1 месец, после се отказа и започна друго. Не защото е тежко, той е много общителен, усмихнат, мил, но е сервитьор само за да не седи лятото вкъщи , беше ученик, сега ще е студент(знае два западни езика). Каза,че отношението на половината клиенти е меко казано, обидно. С половината си стават приятели (обикновено чужденците са готини според него),  но другата половина се държат с персонала, все едно са подчовеци . Някакви гниди там. Той работеше в снобарско заведение, вероятно контингента от клиенти е бил такъв. И понеже е възпитан да се самоуважава, реши, че не е за него тази работа. Според мъжа ми,обаче, всеки в обслужването трябва да е наясно, че си дава гъза под наем и да няма его. Мисълта ми е, че някои хора са притиснати, други се обиждат, трети толкова си могат. Иначе,заплатата е минималната и колкото вземеш от бакшиш. Без почивен ден. За млад човек е ок, но за над 25... имам роднина, беше сервитьор до преди 2 години. Сега е на 35. Ами никога не са му плащали осигуровки, отделно по гнусния ковид масово останаха без работа и без никакви пари и обезщетения. Той за това си намери друга работа. Много тежко , така че у нас не е професия за цял живот, поради което и рядко има професионалисти в тази област. В Италия масово сервитьорите са на възраст и не е никакъв проблем. Тук просто няма как да стане. За това -не ходете в заведения, където наемат чужденци, където наемат некадърни хора и може би нещата ще се оправят.

Няма как да знаеш дали е сниман незаконно. Ако във входа има табелка, че се снима и има решение на ОС, значи е законно.

# 148
В Япония бакшишите са обида...

И у нас се опитваха да внушат това на населението, но явно неуспешно. Спомням си, че навсякъде имаше табели „Даването на бакшиш е унижение“.
Не можах да намеря такива в нета, само за теляците.

# 149
Потвърждавам за скандинавските държави. Там връщат до стотинка (наблюденията ми са от Финландия) в таксита, заведения. И понеже се спомена, пак там не малко хора, слизайки от автобус на градския транспорт, благодарят на шофьора. Разбира се и в таксита и в междуградски автобуси, мен ме впечатли в градския транспорт. Приятно е.

Общи условия

Активация на акаунт