Краят на бакшишите

• 24 381
  • 627
  •   1
Отговори
# 150
Бакшишите не само че няма да изчезнат, ами дори ще станат задължителни при ел. плащане, където преди да платиш на устройството ти излизат вариантите с различните % и ти трябва да избереш колко да оставиш, 5, 10, 15, като често 0 % няма. И това не само по заведенията, а и в закусвални и други подобни места на самообслужване. За чужбина става дума, но и тук ми се случи някъде май.
Чужбина не е САЩ

# 151
Бакшишите не само че няма да изчезнат, ами дори ще станат задължителни при ел. плащане, където преди да платиш на устройството ти излизат вариантите с различните % и ти трябва да избереш колко да оставиш, 5, 10, 15, като често 0 % няма. И това не само по заведенията, а и в закусвални и други подобни места на самообслужване. За чужбина става дума, но и тук ми се случи някъде май.

Това съм го виждала в някои заведения в Крайова, Румъния.

# 152
Прави впечатление, че в темата усилено се натъртва и натяква, че ТРЯБВА да се оставя бакшиш на хора, които работят на заплата и които (надявам се) доброволно са си избрали професията. Ами не, не трябва да се оставя бакшиш. И не трябва да се оставя, защото дори такива широкоскроени и щедри оставящи някой ден ще станат жертви на корупционната култура, която развиват и подкрепят: когато посетят за пръв път ресторант, в който в същия момент се подвизава и компания, която вече е оставяла щедри бякшиши. Ами ще си отвисите да чакате, докато сервитьорът е зает да се подмазва на 1 маса клиенти за сметка на всички останали. Тези ориенталски практики трябва да бъдат прекратени веднъж завинаги. Ако тръгна да оставям екстра пари на сервитьори, доставчици, фризьори, шофьори и какви не още аз от какво ще живея? Айде стига с опитите да си докарваме по още 2 заплати отгоре и да обявяваме несъгласните с това за "некултурни". Некултурни са наглеците, които просят пари, които не им се следват.

.. и които пари едва ли обявяват пред данъчните, не плащат и данъци, не допринасят с нищо за обществото, а са  само пей сърце, аз да съм добре..

# 153
Бакшиш оставям когато съм щастлива и в добро настроение. С лошото обслужване не правя компримиси. Харесва ми да оставям бакшиш на старателни хора, които наистина се претрепват от работа  - продавачки, служители в институции.... Обичам да хваля персонал пред шефовете, ако ми падне случай, оставям благодарни имейли, дори веднъж получих обратна връзка на служител с повишена заплата от мой отзив- има смисъл от доброто;)

# 154
  • Враца
Рядко пъти оставям по-голям бакшиш и с кеф, поради простата причина, че рядко попадам на отношение и внимание, което да ми хареса. Традоционно оставям по задължение, защото така се прави..
А всъщност, не съм съгласна вътрешно.

# 155
  • Ю Ес ъф Ей
Бакшиооставянето в САЩ е достигнало някакви невероятни тъпомерни висоти. Вече и за прибиране на храна от будка тип закусвалня или примерно магазин за алкохол ти изпляскват подсказка с бакшиши от 15%, 20% или 25%. За магазин!
Най-неприятни са ми доставките на храна, които си слагат 20% по подразбиране и трябва да го променяш. Това е ПРЕДИ да си получил храната. Няма никакъв смисъл да възнаграждаваш услуга преди да е извършена, но така стоят нещата. Иначе може да не си получиш доставката. Според половинката, могат да се изплюят в храната, ако не дадеш бакшиш предварително.
В България винаги оставям бакшиш. Заслужава си само за това, че ме оставят на спокойствие да ям без да ми досаждат или дори да се опитат да ми измъкнат чинията докато още ям.

# 156
.. и които пари едва ли обявяват пред данъчните, не плащат и данъци, не допринасят с нищо за обществото, а са  само пей сърце, аз да съм добре..
Ако ще се декларират бакшишите, ще е по-зле. Писах за Румъния, където в туристическите части, аз с Букурещ имам опит, бакшишът е включен в сметката. Но туристът отде да знае, ако не проверява ред по ред? И някои надлежно типват два пъти (ние така по грешка). Оказа се, че отскоро имат закон да облагат с 10% и бакшишите. Та всички сега имат включени бакшиши в сметката, за да се отчитат на данъчните. Така бакшишът става ‘общоприет’ и задължителен. Трябва да се разправяш, ако си недоволен от сървиса.

# 157
  • SF
Бакшиши са оставяни тук много преди да се запознаем от първо лице със САЩ културата. В последствие научихме, че там са огромни и задължителни. Сметки са се закръгляли още по времената на Балкантурист и таксиметровите шофьори са се сдобили с това прозвище. Ако е имало един на 1000 граждани, даващи бакшиши, които са били в САЩ или са познавали някого, който е бил...
Никога не съм очаквала в такси да ми върнат до стотинка. Може сметката да е 2,10 лева, оставяме 3. Даже си имат номера как да спрат курса не на 1,99, а на 2,10. Говоря за години назад, когато 2 лева са били нещо и 90 стотинки са покривали закуската.
Била съм чужбина и съм виждала как таксиметрови шофьори започват деня си с 2 шепи монети, за да могат да връщат. Там пък се събират по двама-трима пътуващи, за да си споделят услугата, на шофьорите връщат ресто, не казват "нямам да ти върна". Въпреки всичко и там оставяха бакшиши. Говоря за африканска държава. Дали и те от САЩ са го видели... надали.

Като минем изцяло на картово разплащане, няма да настъпи никакъв край на бакшишите, а ще станат задължителна част от сметката. Една салата вече няма да ни струва 20 лева, а 25.
В началото ще има роптаене и веднага ще премине към затихване до свикване и възприемане на новите правила.
И сега можем да коригираме сметката, когато ни подадат ПОС устройството, за да платим, но се правим на луди и не добавяме бакшиша. Някои от нас го оставят допълнително на масата - 5-10 лева, колкото сме преценили. Ако сме 4 човека, това е по лев-два на човек.

# 158
  • София
В момента съм в затворен комплекс по южното Черноморие (5 звезди с големи претенции), от който преди 3 години бях много доволна. Сега явно няма персонал и повече от обслужващиите са от бившите руски републики и положението е трагично. Почистването на стаята се изразява в оставяне на шапка за баня, няма почистване на банята, на стаята, изпразване на кошчетата, оправяне на леглото (което за мен е добре, защото съм малко с ОКР) и то от ден 1. Други гости споделиха, че ако не оставиш поне 50 лв още в първия ден, положението няма да се промени. Същото е в ресторанта, където ако искаш някой да те обслужи - предварително бакшиш, за да ти вдигнат чинията или да ти донесат вода. Добре, не трябва ли първо да видиш, че хората си вършат работата и после да остави бакшиш или трябва предварително да го направиш. Изобщо не съм за парите, защото така или иначе съм отделила сума за почивка, за да се поглезя, но поне да видиш, че някой се старае и после с кеф ще му дадеш и то не един път.
Същевременно преди няколко седмици ходих в Банско също в подобен хотел, също обслужващият персонал беше от бившите руски републики. Там буквално всички гледат да те глезят и да се чувстваш специален гост. Оставих бакшиш на почти всички, които те карат да се усмихнеш с някакви дребни детайли, които правят почивката още по-приятна.
Та въпросът понякога е на обучение на персонала/доставчици/сервитьори.

# 159
  • София
В едно Хепи пък са другата крайност, дъвчеш, разговаряш с някого, идват и питат всичко наред ли е, ами докато ме прекъсваш, няма как да е. 😂

# 160
Това за хотелите някаква нова мода ли е? И при нас тази година имаше само смяна на кърпи и кошче и абсолютно никакво почистване на стаята. Друга година никога не е било това. Бяхме доста учудени с ММ, друг път винаги оставяме бакшиш на камериерките, този път - не.

# 161
  • София
При нас основно една украинка чистеше, през ден сменяше спалното бельо и кърпите, блестеше от чистота, ами оставихме бакшиш.

# 162
  • Out of the Mix
Yellow_girl, и моите наблюдения са такива.

Последният 1 м. обиколих почти навсякъде от Севера долу до Царево.

Нещо ми беше, като прощална обиколка.

От следващото лято вече само в чужбина, а по Черноморието ще е преминаващо и да се видя с някой друг приятел за ден, два, три.

Въпреки че на Елените замъкът ми хареса, и плажът е приятен, морето беше по-спокойно от на другите места.

Може би Лозенец е компромис, централният плаж не е лош.

# 163
Всъщност защо да оставям бакшиш на някого, който получава заплата за работата, която върши?  Също така не съм съгласна и със задължителните бакшиши, които се налагат в някои страни.

# 164
И аз не разбирам какъв е смисълът. Обаче за доста хора явно е съвсем приемливо.

Общи условия

Активация на акаунт