Краят на бакшишите

• 24 376
  • 627
  •   1
Отговори
# 165
И аз не разбирам какъв е смисълът. Обаче за доста хора явно е съвсем приемливо.
Освен това не мисля, че това да не оставиш бакшиш те прави стиснат или беден в очите на другите...

# 166
Така е. Мисля си, може би понеже е "общоприето" да се оставя бакшиш, част от хората го правят именно поради тази причина - да бъдат и те като другите, за да не им лепят разни етикети.

# 167
  • Down south
Кой, за Бога би лепил етикети?
Нима знаете, кой, къде и колко бакшиш оставя.
Всичко идва от възприятие, усещане и култура.
Горното важи извън САЩ.
Там правилата в това отношение са други.

# 168
Така е. Мисля си, може би понеже е "общоприето" да се оставя бакшиш, част от хората го правят именно поради тази причина - да бъдат и те като другите, за да не им лепят разни етикети.

Хората оставят бакшиш, когато им е харесало обслужването и не намирам нищо лошо в това. (Аз го правя по именно тази причина)
 И със сигурност не е заради това кой ще им лепне етикет или да са като “другите”. 😂
Не всяко нещо има подтекст и има нужда от такова анализиране… Боже

# 169
Не написах "всички хора", а само част. И не твърдя, че непременно е така, изказвам предположение.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 06:48 от bell_87

# 170
При положение, че в България не са задължителни бакшишите (както се начисляват в някои страни в сметките) не виждам друга причина за оставянето на бакшиш освен свободната воля..

# 171
  • София
Ако човек е доволен от обслужването, защото да не оставиш. Никой не те знае дали и колко оставя. Въпрос на лично усещане.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 06:58 от Yellow_girl

# 172
При положение, че в България не са задължителни бакшишите (както се начисляват в някои страни в сметките) не виждам друга причина за оставянето на бакшиш освен свободната воля..
Поне в моето обкръжение много хора все още се водят от "така е прието", "така правят всички", "да бъдем като другите". Толкова за свободната воля.
Моята работа също е вид работа с клиенти. Случвало се е да ми предлагат "почерпка", отказвала съм всеки път. Според мен клиентът не бива да мисли, че е нужно да плати допълнително, за да бъде обслужен както трябва или за да покаже, че е останал доволен. Напълно достатъчно е да изрази благодарност с отношението си.
Като потребител на услуга пък не мисля, че е моя работа да стимулирам финансово човека, който ме обслужва. Така или иначе плащам съответната такса. Може да ме мислите за скъперник, но всъщност въобще не става дума за пари, а за принципи.

# 173
Много дълбоко го мислите. Там, където не е задължително, в смисъл изрично да пише, че към сметката се начислява процент обслужване (още преди години имаше такива места и в България), просто не го правете, щом не ви идва отвътре. Както и не е нужно да се сравняваме с нации, с които традиционно нямаме нищо общо като светоусещане. Но все пак е хубаво, по-скоро задължително, при пътуване извън България, човек да се информира как е възприето да се прави в съответната държава.

# 174
Разбира се, че преди посещение на друга държава е препоръчително човек да се информира за порядките, както и да се съобразява с тях, докато е там.

# 175
Там е работата, че повечето не оставят, защото са много доволни, а защото ги интересува как ще останат в очите на келнера или сервитьорката с къса пола-тип хепи.
Българите са много нежни на тази тема и винаги е важно под какъв ъгъл ще ги гледат другите.

Дори когато са недоволни, пак оставят масово или малко по-малко,  защото не можело без, е това вече е върха, но парите са техни.
Може би като цяло българите са една от най-оставящата нация в Европа

# 176
Много ми е странно това разсъждение, че някой би оставиш бакшиш дори и да не е доволен, само и само за това как ще “остане в очите” на някой. Просто не го разбирам. Според мен работата е елементарна, харесва ти обслужването = ако прецениш оставяш, не ти харесва и не си доволен = не оставяш. Какво значение имат сервитьорките с къси поли и т.н. не знам.

# 177
Ами аз в български заведения в 90% от случаите оставям бакшиш, точно защото така трябва и е прието! Оставам почти винаги разочарована от нещо, но не "наказвам" със сметка до стотинката. Мъжът ми пък е направо щедър, също по задължение!
Така че има такива хора като нас.

# 178
Разбирам. Може би ми е странна тази концепция, защото не се вълнувам от това “какво е прието”, а се водя по собствените си усещания и преценка.

# 179
Много доволни пак е доста субективно. За мен е важно да обслужването да е експедитивно, дискретно и ненатрапливо, храната да е вкусна и ако попиташ нещо допълнително, да могат да отговорят. Изобщо не търся много внимание. А в гугъл винаги мога предварително да хвърля поглед на ревюта за почти всяко място.

Общи условия

Активация на акаунт