Краят на бакшишите

• 24 323
  • 627
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
Аз съм Скруч за чуждите, ама на децата си давам щедри  бакшиши - апартаменти, обзавеждания, нови коли, сервитьорите си имат родители, като не им стигат, да си искат от тях.
Ти си знаеш, ама това не е бакшиш ,а наследство,  предполагам не само от твоите лични доходи закупено.Отчет не давай, никому не е нужен Оправданията както казах нямат смисъл.
По принцип не вярвам в "щедростта" на скръндзите аз,  по един или друг начин и към близките си са дребнави.Това съм видяла поне.

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 00:07 от Vessi_to

# 436
  • SF
ти гъркиня ли си? местна? аз ясно написах, че питат за бакшиш чужденците. и теб така са те питали.
че даже и са ти препоръчали процент... Simple Smile

преди 15 години никой в Гърция не питаше за бакшиш. нито в Германия. нито във Франция. нито никъде в Европа. сега се научиха на много места да наглеят. но само с чужденци и туристи.
това дойде от американците, защото в САЩ стандартно келнерите са на бакшиш, не на заплата.

Ти ясно написа и аз ясно те опровергавам. Измисляш си правила и истории, - и аз ясно да ти го напиша.
Преди 15, и преди 30 години, и сега никой не пита за бакшиши като въпрос "Ще ми дадеш ли?"
Преди 15 години не беше популярно разплащането с карта. Сега питат заради сумата, която ще въведат на ПОС терминала. Не го приемай като въпрос и просия, а като уточнение.
Ясно да ти напиша, че бакшиш в България се дава много преди да разберем от първо лице каква е културата на САЩ и от времената, в които един на 10 000 разполагаше с достоверна информация как я карат там. Ясно го написах напред в темата, ясно го пиша и сега - от комунистически времена. Келнерите са били най-знатните и бързо замогващи се прослойки. Строяли са си вили от бакшишите, носили са скъпи дрехи и часовници и т.н. И много са знаели те къде им е Америка. Нито пък клиентите.
И винаги във Франция сме пускали по няколко монети в чинийките на масите. А какво правят тези чинийки на масите? - заместват въпроса "Ще ми оставиш ли бакшиш?" Да не говорим и за кутиите с надпис "Мерси за бакшиша!"
Популярно си е да се дават бакшиши както по света, така и у нас. И съвсем не са само американците. В африканските страни колко е разпространена тази култура, да не ти обяснявам.
Не съм била в Далечния Изток и не мога да твърдя за азиатската култура. Някой да разкаже, ако знае там как стоят нещата с бакишите. За Близкия Изток мога да споделя, че са изкопирали едно към едно американската  и цар бакшиш си е на почит.

# 437
В Далечния Изток рядко ми се налага да плащам сама, но когато го правя (в такси, заведение, юбър), НЕ оставям бакшиш. Обикновено сметката я плащам онлайн и е точно толкова, колкото ми искат. Услугите тип такси даже са ми предплатени, шофьорите не искат пари в брой по никакъв повод.

# 438
  • София
https://www.facebook.com/share/r/14HHiqnCSWN/
Според Шишков бакшишът е инвестиция. Simple Smile

# 439
2 дни във Верона, където няма коперто и 5 дни в Северна Испания където няма чужденци съм дал само един път бакшиш, защото пожелах.
Никой не чака нищо и няма физиономии.

# 440
  • SF
Има псувни наум и нещо зад гърба ти. Нищо, де. Тебе не те лови.
Много хора не дават бакшиши. Аз пък се връщам от Гърция, където бакшишът е добре приет и никога не се връща. Бяхме четирима. Единият човек не оставя бакшиши. Не го заявява, но не дава. Нещо струва 12,50 евро, той винаги има стотинки, зареден е и дава 12,50 евро, не 13. Вижда, че ние закръгляме и оставяме още малко отгоре. Не добавя 1 и от него. Не.
Не го закачаме. Такъв си е той. Здраве да е. А обслужването беше супер, особено на плажа. Толкова готино момче ни носеше коктейлите! Повторихме поръчката от кеф.
Понякога даже и на касата оставям жълтиците. На седмица да ми се събират 15-20 стинки да съм оставила. Даже не знам колко. 

# 441
Е голям бакшиш, 15,20 Ст сумарно за седмицата 😆

# 442
  • SF
Това не е бакшиш, а невзети жълти стотинки от касите. Четете и не съдете прибързано и преднамерено.
Къде прочете да съм написала, че 15-20 стотинки за седмицата е голям бакшиш?
Писах, че се търкалят по чинийките на касите, ако въобще плащам кеш.

# 443
  • София /Абсурдистан
Какво се вгледахте в стотинките, които някой взема, за да върже двата края. Някои управляващи изнесоха милиони, що не поискате те да им платят данък.

# 444
https://www.facebook.com/watch/?v=1063270419257514&rdid=XScSyjFalbpgDD3r
Много ми е интересно кой как разсъждава на тази тема. Станиславчо доставчика на пица, твърди, че клиента не му уважава труда, за дето не му е дал бакшиш.  Клиента е платил с карта, дават му пицата и казва мерси.А Станислав получава заплата, той дори не е сготвил тази пица. Той е положил минимални усилия, за да върши тази работа. Не е лекар или медицинска сестра, която кара нощна смяна и се грижи за болни хора.
Що за простовато съждение, че доставчикът ви не е положил усилия? Не си ли давате сметка, че именно с неговия труд вие си получавате мързеливо пицата?
Трафикът и търсенето на място за паркиране явно не са труд... Що за първенюшка снобария.

Едно е да не се дава бакшиш само защото сервитьорката седи нацупено и си го иска, друго е така да се омаловажава труда на хората, а реално да ви трябват услугите им.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 13:11 от Linda*kiss

# 445
За труда на хората им плащат техните работодатели. Клиентите не са длъжни да плащат нищо над предварително обявената цена.

# 446
Бакшишът в сферата на услугите съществува от край време и всеки преценява дали да го даде.

Показател за ниска култура обаче е омаловажаването на труда с обобщението "той дори не е сготвил тази пица. Той е положил минимални усилия, за да върши тази работа." Звучи като човек, който си мисли, че е много повече от доставчика, а реално яде (вероятно полуфабрикат) поръчана пица, не вечеря в ресторант, не плаща гориво, време и синя зона, за да отиде до там с личния си автобмобил и няма личен готвач или умения сам да си направи пицата.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 12:33 от Linda*kiss

# 447
Не виждаш ли, че навсякъде натъртва, че е "зъболекар".
Със сигурност се има за нещо повече иначе нямаше така да размахва професията си.

# 448
Няма значение професията, слагаш си цена или заплата и не трябва да разчиташ на бакшиш.

# 449
Не виждаш ли, че навсякъде натъртва, че е "зъболекар".
Със сигурност се има за нещо повече иначе нямаше така да размахва професията си.
Да, явно някакви комплекси.

Общи условия

Активация на акаунт