Краят на бакшишите

• 22 016
  • 607
  •   3
Отговори
# 600
Това, с детето в другата стая ми се вижда толкова абсурдно, че дори не мога да си го представя. Поне не могат ли да канят деца на гости извън времето им за вечеря

Имаше една абсурдна реклама или клип в ютуб по темата.
Германско дете си кани приятелче на гости като стане време за вечеря и родителите му пъдят приятелчето му да си ходи.
Обратното - турско дете кани германско приятелче. На вечеря родителите му го канят да остане.

# 601
Може ти да ги почерпиш за техния повод Grinning

Мисля, че в някои части на Англия имаше такъв обичай - рожденика да го черпят.

# 602
  • Down south
В САЩ е така, даже и бакшиш се оставя от черпещите Joy
Подаръци също има.

# 603
Перфектна култура е това за мен, лесен живот. Нито единият родител ще се чувства неудобно, че детето яде по гости, нито другият ще се оказва над бюджета за храна, щото детето общително и всеки ден води приятелче.  Пък на нас ни побеляват косите - колко бакшиш,  колко подарък за сватба, колко на доктора. А като дойде гостенче  черпим, радваме се и скришом броим. 😂
И за мен. Защото реално набедените дребнави след два дни вече не помнят какво са разделили, докато пишман ларжовете 10 години ще разправят как се прецакали да платят два лева повече.

# 604
  • София
Мен са ме питали колко пържоли ще изям за вечеря два пъти - веднъж в Швейцария и веднъж във Франция.
Но и там оставят бакшиши и могат да са мнооооого щедри, ако са доволни от обслужването.
На козметици и на бензиностанции обаче не съм виждала.

# 605
Това, с детето в другата стая ми се вижда толкова абсурдно, че дори не мога да си го представя. Поне не могат ли да канят деца на гости извън времето им за вечеря

Имаше една абсурдна реклама или клип в ютуб по темата.
Германско дете си кани приятелче на гости като стане време за вечеря и родителите му пъдят приятелчето му да си ходи.
Обратното - турско дете кани германско приятелче. На вечеря родителите му го канят да остане.
Нещо подобно, макар и не същото:
Две момичета от България отиват на обмен в немскоговоряща държава, от немска гимназия са.
Едното едва не умряло от глад, не му допаднала кухнята, не че нямало ядене.
Другото попаднало в семейство с "Балкански" баща, райско посрещане, кухня по вкус.
Ами, имат си предимство Балканите.

# 606
Не виждам подобие - и двете са посрещнати с храна, но на едната храната не ù допаднала. По-скоро да се пита човек не е ли малко по-претенциозна от необходимото, вместо да я жали, че гладувала при храна на масата.

# 607
Холандия е доста интересна по отношение на парите и споделянето. Там в някои среди е нормално, когато дойде дете на гости на друго дете, да го оставят само в съседната стая, докато се вечеря семейно, понеже....  чуждото дете не е включено в семейния бюджет. После гостито продължава.
Предполагам и за тики-то сте чували.

Страните и културите са различни - има такива с висок стандарт и култура на бакшиши и такива с нисък и с бакшиши. Всеки си преценява, но е добре да е по-собствена логика, а не да се копира. Въпреки че не е нужно и да измисляме топлата вода в някои случаи.
Много интересно. Свързвам го с  разпространения из щатите израз Going Dutch.

Общи условия

Активация на акаунт