Краят на бакшишите

• 22 331
  • 611
  •   2
Отговори
# 585
И като сложат пълни некадърници, ще им стои кръчмата празна, докато се научат да плащат както трябва.

# 586
  • Пловдив
Предполагам и за тики-то сте чували.
Аз не съм, какво е?

# 587
Все пак темата е краят на бакшишите, явно на все повече хора им е писнало  да дават пари за ниши, а това вече не са стотинки или левче.
 За месец според мен, доста хора може да дават няколко стотин лева бакшиши.

# 588
Сервитьорите масово са некадърни, не случайно у нас са на 18-28 години масовката и всеки хванат от улицата може да го работи. Нямат идея от професията сервитьор в 99% от случаите.
Навън има хора на 40-50+ работещи цял живот като сервитьори, защо ли?

Тия 40-50 годишни мъже и жени скоро излизат в пенсия (ако вече не са и излязли).
Сервитьорстването не е работа, която да можеш да вършиш до пенсия.
Много от тези квалифицирани и умеещи сервитьори сменят нишата, като навъртят една определена възраст.
Аз също - бях в бранша съсипах си здравето и сега работя една далеч по-лека и спокойна работа.
Естествено, че на собствениците не им остава друг избор освен да търсят млади и все още физически здрави хора.

# 589
  • Варна
Темата в бг мама , че краят на бакшишите е дошъл не мисля, че е обзор на събитията по света и у нас. Въпрос на гледна точка, на среда и на възпитание. Кой както му харесва. Аз оствям, както съм казвала назад в темата, така съм свикнала и смятам за редно, не ми тежи, не ме боли сърцето..
Същото е и , както съм свикнала мъжа ми да оправя сметката като седнем някъде и не ми дава почти никога аз да платя. Не си мислете че лежа на гърба му, доходите ни не сa с огромна разлика, просто е кавалер, че даже и бакшиш оставя Grinning. Аз поемам пък доста неща от пазара за дома.
Въпрос на възпитание и обноски, както казах Simple Smile

# 590
  • София
Това звучи като да важи само за заведенията.
А фризьор, маникюр, козметик, бензинджия?
Защото моето виждане е, че персоналът на заведението няма как да си калкулира печалбата в заплатите, но маникюристката ми спокойно може да обяви цени, при които няма да ровя за левчета отгоре да й дам.

# 591
Холандия е доста интересна по отношение на парите и споделянето. Там в някои среди е нормално, когато дойде дете на гости на друго дете, да го оставят само в съседната стая, докато се вечеря семейно, понеже....  чуждото дете не е включено в семейния бюджет. После гостито продължава.

Това съм го чувала за скандинавските страни. Наистина ми е много странно. Също и да сядат на една маса, но всеки да си яде само каквото той е донесъл. Моя мъж работеше за датчани и беше занесъл в офиса домашни сладкиши да почерпи, гледаха го все едно е луд. И много бързо ги изядоха, де.

# 592
Цените и сега са космически. Шепа печени картофки, които са изрязани от максимум 2 картофа, 10 лв. Килото картофи за мен в супера е 1,50 макс, заведенията го взимат по-евтино. Сега някой ще каже труд и прочее. Ама и аз беля картофи у нас и знам колко е трудът. Отделно и че има белещи и режещи машини дори за домашна употреба, та не е ясно труд има ли изобщо.
Нещата са - имал си бол пари, дал си. Като нямам пари, няма да сядам в заведение. Очевидно. И заведението ще си преосмисли политиката.
Скрит текст:
Последните 10 дни много се ядосвах с бакшишите. Качвам се на такси, сметката 13.10 лв, плащам 15 лв и чакам поне лев ресто. Като погледнах учудено шофьора, получих отговор - нямам дребни, айде чао, слизай от колата.
Три дни по-късно поръчвам с Taxi me дава приблизителна сума за плащане 17 лв., тръгваме и човекът почва да ме прекарва през някакви абсурдни улички, а аз бързам, та бързам. Питам -извинявайте, къде сме и защо минаваме оттук- никакъв отговор, повтарям втори път и шофьорът мучи - абе тук сме, сега ще стигнем. Накрая сметката беше 25.20. Бях закъсняла, ядосана и извадих точно пари, че и стотинки. Та изобщо не е въпросът в 1-2-5 лева, а в това, че едва ли не си длъжен да оставиш, а ако не го направиш може и да те наругаят.
Един въпрос, защо не звънна в централата да ги питаш какво се случва?

# 593
Това, с детето в другата стая ми се вижда толкова абсурдно, че дори не мога да си го представя. Поне не могат ли да канят деца на гости извън времето им за вечеря

# 594
Предполагам и за тики-то сте чували.
Аз не съм, какво е?
Приложение, тип револют - пращаш request-и кой какво ти дължи - разплащане сред приятели.
Изяждаш половината пица на холандец и може и да получиш тики.
Това, с детето в другата стая ми се вижда толкова абсурдно, че дори не мога да си го представя. Поне не могат ли да канят деца на гости извън времето им за вечеря
Могат и гостито често приключва преди вечеря. Ама понякога има някаква уговорка за взимане на децата след някое занимание, което се пада около обяд. Ама не си предвиден в бюджета за обяд - екстра 1 meal. Не си платил, не ядеш Grinning Дете си? Няма значение Grinning

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 16:51 от Linda*kiss

# 595
Ужас, какъв е тоя бюджет, разпределен до грам храна?

# 596
На това му се казва културен шок Grinning Хора разни.
То затова е тикито - после пращаш на родителя на другото дете, тики.

# 597
С такива мизерници не мога да живея и ден. Сигурно и не се черпят без поводи, сигурно и тоалетната хартия си бюджетират.

# 598
Може ти да ги почерпиш за техния повод Grinning

# 599
Перфектна култура е това за мен, лесен живот. Нито единият родител ще се чувства неудобно, че детето яде по гости, нито другият ще се оказва над бюджета за храна, щото детето общително и всеки ден води приятелче.  Пък на нас ни побеляват косите - колко бакшиш,  колко подарък за сватба, колко на доктора. А като дойде гостенче  черпим, радваме се и скришом броим. 😂

Общи условия

Активация на акаунт