Краят на бакшишите

• 24 384
  • 627
  •   1
Отговори
# 180
Ами аз в български заведения в 90% от случаите оставям бакшиш, точно защото така трябва и е прието! Оставам почти винаги разочарована от нещо, но не "наказвам" със сметка до стотинката. Мъжът ми пък е направо щедър, също по задължение!
Така че има такива хора като нас.

Да, има. И аз и мъжът ми сме така.

# 181
Когато се започне, така е прието или "наказване", ако не се даде, всичко е ясно.
Не знаех, че повечето хора, които не са сервитьори или таксиджии  ги наказват всеки ден от живота им.
Най-много ми харесва, като някой започне да ми обяснява, как нямало нищо да ми стане, ако дам 5лв, 10% или колкото той е решил, че трябва, нямало да ми натежи и т.н.
Изведнъж стават много загрижени за другите хора, а в същност работата е от срам, комплекси и други подобни.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 09:10 от Alexslav

# 182
Ами аз не го приемам така, обаче знам, че така е прието, правя го.
Кое всичко е ясно?

# 183
Понеже така е прието или го правят например 80% от хората (за да не ги съдят останалите 20%), не е достатъчно добра причина според мен. Ако човек е убеден, че така е редно, добре. Обаче да го прави само заради обществен натиск (очаквания), твърдо не според мен.

# 184
Понеже така е прието или го правят например 80% от хората (за да не ги съдят останалите 20%), не е достатъчно добра причина според мен. Ако човек е убеден, че така е редно, добре. Обаче да го прави само заради обществен натиск (очаквания), твърдо не според мен.

По принцип е така, но самата тема подсказва какви са очакванията (имам предвид доставчикът от Доминос, който се кара на клиента). Разбира се, не всички ще тръгнат да се карат, но ще гледат лошо, ще се цупят и т.н.

И понеже човек не желае да си разваля настроението, предпочита да остави там 2 лв., да му е мирна главата (макар вече да се цупят на толкова, предвид, че колкото за едно кафе и то не в заведение).  Поне аз заради това го правя.

# 185
Ама на мен не ми пука какво ще си помислят останалите. Аз на заведение ходя предимно с мъжа ми/семейство. От околните маси ли да ми пука?! Просто знам, че сервитьорът като дойде да си вземе парите, ще очаква да съм оставила бакшиш. И оставям.

# 186
Ама на мен не ми пука какво ще си помислят останалите. Аз на заведение ходя предимно с мъжа ми/семейство. От околните маси ли да ми пука?! Просто знам, че сервитьорът като дойде да си вземе парите, ще очаква да съм оставила бакшиш. И оставям.
Именно, защото някой (в случая сервитьорът), очаква. А не защото ти така смяташ. Поне така се разбира от написаното. Ако някой го прави заради собствените си убеждения, няма да споря въпреки че не съм съгласна. Обаче да го прави поради натиск и в същото време да се опитва да обясни, че не било заради чужди очаквания...

# 187
Е, аз чистосърдечно си признавам, че го правя предимно заради чужди очаквания.

А като отидете в чужбина, оставяте ли бакшиш, ако нещо не ви е харесало?

# 188
От мен зависи изплащането на заплатите на 120 души, трябва ли да ми дадат бакшиш, ако го правя навреме или защото не ми дават, трябва да им ги бавя нарочно?

# 189

А като отидете в чужбина, оставяте ли бакшиш, ако нещо не ви е харесало?
В чужбина не съм ходила досега. Освен ако не ме задължат, не бих дала бакшиш независимо от нивото на обслужване. Пак подчертавам, твърдо против бакшишите съм. Ако все пак попадна някъде, където е задължително и не ми оставят друг избор, поне ще изразя недоволството си от тази практика, която лично аз смятам за грешна.

# 190
  • Beyond the stars
На доста места има "такса сервиз" (в Италия например), включена в сметката като отделна компонентна и задължителна със сядането на масата, без оглед какво ще се поръчва. Та и недоволство може да изразите само като си вземете храната за вкъщи и не сядате в заведението.

# 191
Години наред оставях защото често се разчита точно на това, от неудоство да не ме помислят за някаква и всякакви такива. После спрях да го правя и вече оставям само заслужени бакшиши. Снощи излязохме и пихме коктейли в едно заведение, не беше и наполовина пълно. Всеки коктейл го чакахме по не знам колко време. То първо чакахме изобщо да ни отразят, че искаме да поръчаме, после вече и другото. Накрая сметката я чакахме поне 15 минути, като преди това да си я поискаме също беше сложно. Еми бакшиш нямаше. Като ходя по хотели преди да си тръгна оставям бакшиш в стаята. В последният такъв не оставих, нямаше за какво.
Бакшиш вече оставям за нещо повече от това да ми донесат поръчката. Усмивка, препоръка, адекватно внимание към мен като към клиент, а не да се чувствам все едно съм се натрапила. В крайна сметка аз си късам гз от работа (написа тя в работно време в работен ден 😅) за тия пари, не ми падат от небето.
При доставка до вкъщи - почти винаги оставям онлайн при поръчката, ако имам дребни давам и на ръка, освен това слизам до долу, а не ги карам да се качват (живея на 4 етаж без асансьор). То там няма какво чак толкова да се очаква като отношение, но пък се забелязва отново когато човекът е приветлив, възпитан и вежлив.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 11:08 от Pipylotta

# 192
На доста места има "такса сервиз" (в Италия например), включена в сметката като отделна компонентна и задължителна със сядането на масата, без оглед какво ще се поръчва. Та и недоволство може да изразите само като си вземете храната за вкъщи и не сядате в заведението.
Да, наясно съм, че в различните държави е различно. Несъгласие с дадена практика може да се изрази по много начини. Например като изобщо не стъпвам на подобни места, след като не ми се налага.

# 193
  • Sofia
Не обичам да оставям бакшиши. На мен не ми дават, направила съм си сметката дали заплатата ми е достатъчна, не чакам бонуси, 13-та заплата и прочие. Ако има- има, ако не- няма. Оставям минимален бакшиш, колкото да се закръгли сметката. Когато плащам с карта, нищо не оставям. Ако пък някой ми се намуси, вече съм абсолютно доволна, че не съм оставила.

# 194
  • Варна
В сферата на обслужващия персонал/ заведения, хотели, куриери/ навсякъде по света се дава бакшиш, като разбира се не е задължителен. Аз не съм с кой знае колко високи доходи, но винаги оставям поне 5-10%, особено  ако са ме обслужили с много внимание, в противен случай съвсем малко . Когато плащам с карта оставям отделно бакшиш.
В хотели оставяме дребни в стаята като излезем на камериерите. Може и да не оставиш, естествено, но вниманието и старанието е различно с бакшиш. Тези неща са по желание, няма задължително.

Общи условия

Активация на акаунт