Краят на бакшишите

• 24 341
  • 627
  •   1
Отговори
# 375
Етиката сякаш много не важи и не се спазва в България за съжаление. Не че няма и добри примери за достойни хора, обаче ми се струва, че обратното е по-често срещано.

# 376
  • София
Бакшиш оставям на когото аз преценя - за добро обслужване и добре свършена работа.

Никак не ми е било приятно в заведение като плащам кеш и сервитьорът без да му кажа, че сметката е готова и да не ми връща - да реши, че може да си задържи рестото. Независимо дали са лев, два или пет.

Знам че по нощните заведения тип дискотеки, а може и барове, как примерно ги карат да казват при сметка 8 лева, че нямат да върнат 2 и да си закръглят на 10. И не само. Ясно е, че през такъв тип заведения само на вечер минават над 100 души, това си излизат едни доста добри пари отгоре.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 07:44 от Stoyanova.A

# 377
Вие като работите след заплатата получавате ли бакшиш?
Продавачите по магазините за храна и дрехи, защо не получават бакшиш?

# 378
  • SF
Продавачите в "по-така" магазините може и да получават. При добра и изгодна покупка някои клиенти оставят нещо на персонала да се почерпи.  Ако си купуват гащи от пазара за 5,80 може да оставят 2 стинки на продавача.

Много зависи каква ни е професията. Ако работим с клиенти, (може би) получаваме бакшиш. Ако обаче работата ни е свързана със стоене на бюро и попълване на екселски таблици, няма кой да  остави бакшиш, освен този, на когото носим таблиците (шефа ни или синиър проверяващ таблиците).

Сега бях в Гърция. Задължително всеки грък пита как ще плащам Каш ор Кард. Това се повтаря непрекъснато от всеки търговец. Ще плащам с карта. Окей, желая ли да оставя бакшиш? - Желая. - 10%? - Да.
И на сметка от 60 евро ми изписва 66. Благодари ми и това е всичко.
Във Франция са ми подавали пос терминала сама да си напиша бакшиша. В Италия при плащане с карта ми подават химикалката на хартиена бележка да си напиша колко желая да оставя. Например сметка 70 евро, аз пиша 5 евро и ми въвеждат 75.
Също в двете държави е прието да си платя сметката с карта и отделно да оставите едни 5 евро на масата.
Та не знам какъв край на бакшишите очаквате.

# 379
  • Down south
Много бих искала да,споделя моите впечатления във връзка с бакшишите в ресторанти, таксита и т.н. в София, така както аз виждам нещата към днешна дата.
Ще събера още малко впечатления и с удоволствие ще пиша отново в темата.

# 380
В България никой не те пита ще оставиш ли бакшиш, но е голям проблем, че цяла тема се разгори. Но иначе всички тичат към Гърция. Така е по щял свят, не сме го измислили ние

# 381
Това с бакшиша в днешно време е малко криворазбрано като че ли от професиите където това е норма. Сякаш са забравили, че бакшиш се оставя за добре свършена работа, а не е изконно тяхно право. Случвало ми се е да получа отвратително обслужване в заведение и като платя до стотинка ми се правят едни фасони насреща все едно аз съм виновен, че са в лошо настроение и едва ли не съм голям нахалник да не оставя нещо.

# 382
  • SF
Това е вярно. Изчезнало е усещането, че бакшиш се заслужава, а не е част от заплатата.
В Гърция повечето сервитьори са мъже, момчета, хвърчат, не мисля, че са усмихнати, по-скоро са напрегнати и забързани. Не винаги са ефективни. Туристите си имат правило да ходят в препълнени заведения и техните сервитьори създават впечатление, че са пренатоварени и обикалят неспирно масите. Има и жени сервитьорки, но по-рядко съм попадаш. Кафето навсякъде е кафе. Всяко заведение има хубава кафе машина, но за храна вече имаме и други критерии. И там бакшишите са добре приети и се смятат за нормално допълнение към доходите.

# 383
  • Mediterraneo
Ако не съм доволна от обслужването, няма как и 5 цента да оставя. Случвало се е, прибирам си рестото до последния цент. Незаинтересованост, неучтивост, нацупени физиономии няма как да им донесат бакшиш от мен.

# 384
Обикновено при поръчка на храна за вкъщи, доставката е включена в цената. Бакиш мога да оставя само, ако няма да ми върне до 1-2 лв. Иначе тя златна ще ми излезе една пица. Като се е хванал на ниска заплата тоя от клипчето, да му мисли. От фирмата, за която работи не му оценяват труда.
Бакшиш на фризьорката и маникюристката не се чувствам длъжна да оставям, защото и двете работят за себе си.  Ако са ме поглезили и съм в настроение, мога да им оставя някой лев отгоре. В повечето случаи държат да си ми върнат точно.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 11:42 от Анонимен

# 385
  • Out of the Mix
Абе, 49, ако е сметката, ще му дам 50, са няма да броим стотинки.

Но 55 няма да му дам, все едно плащам втора доставка.

Но такива поръчки правя много рядко.

Оня ден бях до Спиди да си взема една стока.
С удоволствие дадох до стотинка, примерно 198.76 лв., така разкарвам и жълтиците.
Тук не виждам какъв и за какъв "бакшиш" може да се говори.
За никакъв.
Девойчето странно изгледа, че имало уж 3-ма зад мен опашка, грам не ми дреме, да чакат, както чакам и аз.
Ма някой плащал с карта, друг не знам си кво, грам не ме вълнува.

# 386
Оставяме бакшиши на дългогодишната ни фризьорка. Аз на маникюристката също, НО вече тази процедура непрекъснато поскъпва и се замислям дали ще продължа или ще си правя сама маникюра.🤨В заведения оставяме ако сме доволни, иначе не.В София вече не е ок обслужването. Млади хора, които се държат все едно ни правят услуга. За пореден път искам да похваля персонала в Сл. бряг.Млади, много добре обучени.Някои да работили в ОК и Сащ. Говорят свободно английски, внимателни и много уважителни.Много сме доволни за поредна година. Тук сме много щедри, много приятен персонал, отлична кухня, бързо обслужване.
С голям интерес чакам мнението на Daylily.Много сме далеч от американският сервиз.В Happy се доближават.В Старбъкс понякога се опитват, но имах брутален случай по нашенски. Спориха за една напитка и накрая казаха:Ела си я направи.
Роднината австралийка много се оплакваше от щатите, че си длъжен да оставяш бакшиш.В Австралия не било прието. Смятат, че заплатите им са достатъчно добри.То и цените не са им ниски де.

# 387
Най-забавното нещо е, че явно има хора които оставят бакшиши в зависимост от това колко им харесва физиономията на келнера. Няма такъв майтап
Че то друг смисъл няма, бакшишът.  Понякога в ресторант съм се промъквала в кухнята, да оставя бакшиш на готвачите само.
Миналата година редовно ползвах такси до работа, в час пик, прекарвах минимум половин час в това такси. Сметката всеки път 11.80. Ами оставяла съм 12 лв, оставяла съм и 20, зависи от шофьора. Някои са си живи стенд ъп артисти, заслужават си. Simple Smile

# 388
В масовия случай се оставя бакшиш "по подразбиране", но аз лично оставям когато преценя и колкото преценя.
Май съм споменавала, събираме се няколко приятелки, аз им запазих маса, като лично отидох да резервирам, на 200 метра от работата ми е. Делничен ден, нямаше проблем за избраната маса. Отивам, вече приятелките ми там, махат ми от съвсем друго място. Питам сервитьорка та защо така, хък, мък нищо не ми обясни. Ама моля, аз изрично питах възможно ли е тук и тук, възможно е, а, впоследствие ни сбутали на маса за по-малко хора, добре че две не дойдоха. Е, няма бакшиш. Лично проверих сметката, оставихме им до стотинка, хайде, до лев.

За доставка закръглям до 1-2 лв,обикновено е безплатна откъдето поръчвам, но и да не е.

В кварталния магазин оставям дребни стотинки.Като купувам от пазара плодове и зеленчуци - също, но принципно пазарувам от едни и същи хора.

В заведение преценявам според обслужване, вкус на ястието, предварителна информация(адекватни отговори на въпросите ми относно поръчката) и почти никога според стойността на поръчано то.

# 389
Само за информация, по пазарите в Италия и Испания почти винаги продавачите закръглят надолу и не чакат бакшиш.
С две думи у нас, ако нещо е 2,62 или 2,65, чакат 2,70,  а там ще ти кажат 2,60.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 07:00 от Alexslav

Общи условия

Активация на акаунт