Краят на бакшишите

• 24 346
  • 627
  •   1
Отговори
# 360
Пак да кажа (нищо че се изказвам от Канада), но да се взема подарък от пациент е неетично, некоректно и при нас - противозаконно.
Това, че в България или липсват етични норми, или съществуват, но не се спазват е жалко…

Толкова по въпроса за лекарите и рушветите/бакшишите/паричните и предметните благодарности.

Същото се отнася и за учителите. Прието е да се подаряват дребни неща, но нищо на висока стойност.
Това имах предвид. На моята психотерапевтка, която ме измъкна от дупката, подарих ваучер за книги, а на лекарката, която помогна на мъжа ми много за един здравословен проблем, подарихме картина-тя е фен на експресионизма и колекционира такива репродукции.
Не съм визирала големи суми 🙂
А що се отнася до заведенията,повечето в които ходя, плащам с карта. В такива случаи какво се прави, оставяш кеш на сервитьора ли? Защото ако кажеш хванете ми не 15, а 25 лв, те автоматично отиват в сметката на шефа...😁

# 361
Понеже работя като барман, бакшишите ми топлят сърцето. Слава богу, че не работя в България, де.
Работя в хотел от голяма верига. Бакшишите в нашия департамент се делят само между нас, само ние работим директно с пари. Предполагам камериерките събират каквото има оставено по стаите.
Всички вземаме заплати, разбира се, сакън да разчитаме само на бакшиши! Работя в Мека- та на английския туризъм в Испания. По баровете се въртят хиляди евра бакишиши на месец. Моите са скромни в сравнение, вземам 300-500 на месец. О, необлагаеми са, да не си помисли някой, че декларирам тези доходи!
И за да ви стана съвсем неприятна- намирам даването на "бакшиш" на лекар/ учител за нищо повече от подкуп! Доставчик/ сервитьор/ таксиметраджия- така е прието отдавна, така правя и аз, винаги давам нещо над сметката. Но никога през живота си не съм давала и няма да дам "бакшиш" на лекар. То няма и такова понятие.
Значи на сервитьорка,  затова, че ви носи кафе с усмивка (което й е работата) може бакшиш,  а лекар, който те лекува с усмивка  не може......

# 362
А що се отнася до заведенията,повечето в които ходя, плащам с карта. В такива случаи какво се прави, оставяш кеш на сервитьора ли? Защото ако кажеш хванете ми не 15, а 25 лв, те автоматично отиват в сметката на шефа...😁

Пос терминала има опция tip след сметката и там се добавя бакшиша, отиват си при сервитьора, никой шеф не би си ощетил персонала за 5лв…
Дори да платите с карта, то след това ви носят сметката - т.е. имате опция да оставите бакшиш и кеш.

Бе има ли желание има и начин Simple Smile

# 363
Понеже работя като барман, бакшишите ми топлят сърцето. Слава богу, че не работя в България, де.
Работя в хотел от голяма верига. Бакшишите в нашия департамент се делят само между нас, само ние работим директно с пари. Предполагам камериерките събират каквото има оставено по стаите.
Всички вземаме заплати, разбира се, сакън да разчитаме само на бакшиши! Работя в Мека- та на английския туризъм в Испания. По баровете се въртят хиляди евра бакишиши на месец. Моите са скромни в сравнение, вземам 300-500 на месец. О, необлагаеми са, да не си помисли някой, че декларирам тези доходи!
И за да ви стана съвсем неприятна- намирам даването на "бакшиш" на лекар/ учител за нищо повече от подкуп! Доставчик/ сервитьор/ таксиметраджия- така е прието отдавна, така правя и аз, винаги давам нещо над сметката. Но никога през живота си не съм давала и няма да дам "бакшиш" на лекар. То няма и такова понятие.
Значи на сервитьорка,  затова, че ви носи кафе с усмивка (което й е работата) може бакшиш,  а лекар, който те лекува с усмивка  не може......

Толкова ли е трудно да се разбере, че би трябвало да е НЕЗАКОННО… Както е навсякъде по белия свят…
Сега, че в България много неща продължават да не са като света ми е ясно, за съжаление, но лекаря не е сервитьор…

# 364
  • Другата България
Интересно как ти е “интересно“ нещо, което всъщност е извадено от контекста - няма как да познаваш всички хора, които биха оставили бакшиш на сервитьор.
А даването на пари на лекар не е бакшиш, а рушвет.
Огромна разлика има.
И на мен са ми интересни приоритетите на “някои хора“, когато става въпрос за неща, които аз не бих направила, но не бих ги коментирала и обсъждала, защото изобщо не е моя работа.
Не мисля, че думата е рушвет! Защо да даваш на лекар рушвет, след като е спасил живота ти. Рушвет се дава, за да си облагодетелстван с някакво предимство или за да бъде свършена някаква работа не по правилата или да бъдат заобиколени някои обстоятелства, тоест да се намерят вратички в закона. Рушвет се дава и за законна дейност, но някак си конотацията на думата е отрицателна. Рушветът им парична или предметна стойност и се дава на някого ПРЕДИ дадена дейност...а да дадеш бонбониера, подарък или каквото и да е на лекар, който ти е помогнал, няма нищо общо с рушвета....
И щом опираме пак до интересното, бих предложила при желание разбира се, да споделим професиите си или поне в коя сфера работим и дали получавате бакшиши.
Нямам нищо против да "не мислиш" това, което мисля аз.
И по принцип рушвета се дава преди да ти обърнат внимание,  по-скоро за да ти обърнат, точно както обясниха по-напред хората, които дават.
Благодарността е нещо съвсем различно, тя може да се изрази и по друг начин, не само с финикийски знаци.
Това поне е моето виждане, не държа всички да са съгласни с него.
Професията си няма да споделям, не е по темата.

# 365
Пак да кажа (нищо че се изказвам от Канада), но да се взема подарък от пациент е неетично, некоректно и при нас - противозаконно.
Това, че в България или липсват етични норми, или съществуват, но не се спазват е жалко…

Толкова по въпроса за лекарите и рушветите/бакшишите/паричните и предметните благодарности.

Същото се отнася и за учителите. Прието е да се подаряват дребни неща, но нищо на висока стойност.

И тук е неетично в някои болници (частни).
Изрично ме уведомиха, че не се дава нищо на персонала под никаква форма.
За раждане пиша. Дори кутия бонбони не може. Получавали заплата за да си вършат работата. Толкова.
Мога да пиша и за училища и разликата между учител очакваш ваканция като подарък от родителите и такъв, който се радва на резултатите на учениците си и това му стига.
Има доста етични и безбакшишни места въпрос на търсене и предлагане.
Като гледам народът сам се бута да предлага подкупи, които нарича благодарности.
Но няма да повярват хората

# 366
То, ако само с усмивка ставаше лечението щеше да е чудо, хахаха! Защо да не може, ако е след извършената работа и е доброволен акт от страна на пациента, не виждам защо да не може да се остави нещо на лекаря за благодарност. В какъв вид ще е тоз жест е въпрос на избор, възможности и др. За мен таксата за посещение при ЛЛ е точно като фиксиран бакшиш, даваш я, но не ми издават касов бон за това. При все, че касата плаща за мен, аз нямам претенции за това, че я вземат. Навсякъде по света има такса за посещение при лекар и никой нищо не казва
Благодарността е след услугата, и обикновено не е в неприлични размери, с които да буди съмнение за действието!

# 367
  • София
В българия е останало това с лекарите от соц времето. Абсолюдно недопустимо е, да не говорим и, че не е желано от голяма част от лекарите.
Милиарди се изливат в и от ЗК. Съвсем достатъчни са за да има нормално заплащане и нормални условия, но корупцията е безумна и се прибират от малка клика хора.

# 368
  • Beyond the stars
И тук има частни болници, където не само не е препоръчително, ами е забранено. Като в нормалния свят.

Понеже се попита напред - държавен служител съм и такива "благодарности" "бакшиши" и "стимули за добра работа" по дефиниция се наричат корупция. И не, не съм получавала.
Всяко заплащане извън реламентираното, за да получиш лично предимство пред другите, е корупция. Пред/след/по време на ..
И за лекари, и за полицаи, и за учители, и за други държавни служители (особено санкциониращи такива, за да пропуснат да наложат санкция).
После се сещаме колко лошо нещо е корпупцията като се срине нещо, защото не е проверено; като се скъса нещо, защото не е оказан контрол; като някой ни сгази на пътя,а е трябвало да е в затвора.

# 369

Пос терминала има опция tip след сметката и там се добавя бакшиша, отиват си при сервитьора, никой шеф не би си ощетил персонала за 5лв…
Дори да платите с карта, то след това ви носят сметката - т.е. имате опция да оставите бакшиш и кеш.

Бе има ли желание има и начин Simple Smile
Как разбра това, имаш връзка с всички кръчми и кафенета у нас ли?
Аз познавам момиче, което работи цяло лято във велико кафене с луди цени в България и електронния бакшиш, уж щяха да й го дадат накрая на лятото, ама така и не го получи никога.

# 370
  • Пловдив
Цитат
Защо да не може, ако е след извършената работа и е доброволен акт от страна на пациента, не виждам защо да не може да се остави нещо на лекаря за благодарност.
Има опасност доброволните жестове да станат очаквани и изпълнението да е различно към онзи, който не дава, когато дойде втори път. Или направо да се заявяват предварително.

# 371
  • София
Защото е незаконно. Държавните служители, например, са длъжни да декларират всеки подарък над определена стойност. Дали го правят е друг въпрос.

# 372
Защото е незаконно. Държавните служители, например, са длъжни да декларират всеки подарък над определена стойност. Дали го правят е друг въпрос.
За държавните е така, но лекарят в болница не са държавни служители. Сега, може и да има някъде в закона установени норми и за това, не съм запозната.

# 373
По принцип в България правилата не се спазват много или поне с такова усещане оставам.

# 374
  • София
За държавните е така, но лекарят в болница не са държавни служители. Сега, може и да има някъде в закона установени норми и за това, не съм запозната.

Казах например. За останалите е етика.

Общи условия

Активация на акаунт