Краят на бакшишите

• 24 354
  • 627
  •   1
Отговори
# 345
  • По света и у нас
В хотел с рейтинг 5 звезди не сменят кърпи и чаршафи с дни?
Кажете, че се шегувате.
В такъв клас хотели, бакшиш или не, обслужването трябва да е много високо ниво.
Следващата история с вещицата и всичко останало е в същата графа.

ПП  Понякога се чудя, дали някои съфорумки са реални човечки или разклонения, "живеещи" в различни държави/планети Close

В хотелите 4-5 звезди не ти сменят чаршафите ако не си поръчал, а просто ти оправят леглото.

Колкото до историята с вещицата - през март тая година се случи, не съм пушила трева, не халюцинирам.
Аз харесвам интересни ваканции, но понякога стават прекалено изчанчени.

# 346
Аз оставям бакшиш на таксиметровия шофьор, ако при качване ми е помогнал да кача в багажника пазарските си торби. За мен това е реална помощ. Ако имаше допълнителна такса за това с радост щях да я платя, осигурявайки си тази услуга всеки път.

# 347
  • Mediterraneo
Айде сега пък барман от Испания да ми обяснява, че говоря глупости. Аз живея в центъра на София и говоря за центъра на София. Малко сравняваме ябълки и камили.

Изказа се. Като живееш на пъпа на София, не можеш да говориш глупости ли?! Не си хванала Господ за шлифера, като живееш в София. Изобщо не съм визирала в частност някое твое изказване, ама сигурно има защо да се припознаваш в моето.

# 348
  • София
https://www.youtube.com/watch?v=_gW82dbHq_A
Интересен експеримент!

# 349
Тарталета, в различните държави знаеш, че манталитетът е различен. Не е толкова невероятно житейският опит на Малечка Палечка да е различен от твоя.

Казвам го от гледна точка на човек, който работи в гастрономията. Важен е, защото те кара да се чувстваш оценен. Разбира се, че и чисто финансово има голямо значение. Но е най-вече  жест от клиентите, че са забелязали твоето старание. Бакшишът = благодаря.

Как си представяш реализацията на чувстването оценен в другите икономически сектори? Как например успяваш да пробуташ бакшиш на техническия персонал на енергоразпределителното дружество за това, че у вас не ти примигват лампите и не ти изгаря хладилника? Всеки път ли даваш бакшиш на шофьора в градския транспорт за това, че не те е убил и на кондуктора за това, че не те е напсувал? Те не са ли хора, защо да не се почувстват и те оценени? Би ли сравнила твоя бакшиш с този, който остава на касиерката в Кауфланд и след това да обясниш разликата с многократно по-високото ти трудово натоварване? В държавната администрация не трябва ли да се чувстват оценени? А шивачките, които са ти ушили дрехите? Те бакшиш получават ли? А месарите, които са осигурили месото, което ще сготвиш довечера? Как оцени трудът на дребните земеделци, които ти осигуриха салатата? Какъв бакшиш остави на продавач-консултанта в магазина за техника, когато си купи последния път хладилник или пералня? Те тежат значително повече от едно кафе или чиния с пица... Или само трудът на работещите в барове и ресторанти трябва да бъде оценяван? Или май просто е по-лесно да просите бакшиши отколкото да се заявите пред работодателите си и да изискате достойно заплащане?

# 350
Вятър и мъгла, напълно съм съгласна с теб. Който смята, че заплатата му е недостатъчна да протестира, да търси друга реализация. А не да очаква като просяк колкото му пуснеш.Например мисля, че бакшиша трябва да бъде за готвача в заведението даже, не за сервитьора. Готвача надгражда умения и влага много повече труд от това да се държиш учтиво, да се усмихваш и да прибереш едни пари от клиентите. Разпределяли се бакшишите после/дали или?/ И ми е интересно тази практика кога и защо точно в този бранш и се е появила и утвърдила до ден днешен .

# 351
Вятър и мъгла, напълно съм съгласна с теб. Който смята, че заплатата му е недостатъчна да протестира, да търси друга реализация. А не да очаква като просяк колкото му пуснеш.Например мисля, че бакшиша трябва да бъде за готвача в заведението даже, не за сервитьора. Готвача надгражда умения и влага много повече труд от това да се държиш учтиво, да се усмихваш и да прибереш едни пари от клиентите. Разпределяли се бакшишите после/дали или?/ И ми е интересно тази практика кога и защо точно в този бранш и се е появила и утвърдила до ден днешен .

Само да вметна, готвачите взимат в пъти по-големи заплати от сервитьорите. Също така до колкото разбирам аз, бакшиш оставяш на сервитьора, ако си доволен от отношението и обслужването.

# 352
  • Варна

Само да вметна, готвачите взимат в пъти по-големи заплати от сервитьорите. Също така до колкото разбирам аз, бакшиш оставяш на сервитьора, ако си доволен от отношението и обслужването.

Няма смисъл, няма да те разберат.Wink
За тези разбирания няма край на бакшиша, защото там е нямало и начало. Те са си такива.

# 353
В края на краищата , бакшиша остава за собственика, защото той пести от заплатата на сервитьора . И общо взето , докато народа не реагира да се справи с алчността на собствениците , а си решава проблема ,чрез този под него ,до него , зад него (т.е клиента) нещата ще са все така. Крайно време е по принцип, да започнем да се съвземаме като общество, и да се потърси сметка от тези , от които произхожда проблема, а не да си го изкарваме в/у тези на които можем

# 354
  • София
Аз нямам против такса сървиз, ама пък ако мислите, че тогава пак няма да искат бакшиш, като знаем нашите ресторантьори и колко тая такса ще стигне до джоба на персонала…

Плащам винаги с карта, като ми донесат ПОС терминала казвам на сервитьора да въведе по-голяма сума (сметката + бакшиш). Така поне знам, че се плащат данъци и върху бакшиша. Само веднъж в някакво Хепи предявиха претенции, че така парите не стигали до персонала, но това не е мой проблем.

# 355
  • Другата България
За каква “просия“ говорим?
Такива като разносвачът на пица от клипа, от който тръгна всичко, са единици.
Дори на мен изобщо не ми се е случвало някой да има подобно поведение.
А и в крайна сметка за пореден път се каза, че бакшишът не е задължителен, по преценка на клиента е.
Независимо къде е клиент, не става въпрос само за заведенията, а и за други места в сферата на услугите.

# 356
  • Beyond the stars
Абаджиева, моите извинения, че си с титла доктор, но айде от далечна Канада да не даваш квалификации кое е безобразие!
И Буболина, и аз сме с диагнози, които налагат дълги лечения и проследяване! И да ви скандализирам до край - давала съм на професор, който ме оперира много по 100 лв в плик. Но той е човек, който е виден филантроп и влага всичко в църкви и манастири. Та индиректно съм направила голямо дарение.
Аз също плащам на лекари, често подарявам ваучери от книжарници, и получавам добро отношение и внимание. В една друга тема го бях писала - "почерпките" за доктори са най-лошата идея. обикновено всички кутии бонбони и бутилки уиски заминават при сестри и санитарки.

Аз съм безмълвна.
Понякога просто губя думи.
Че и имате очи да говорите изобщо за морал/простотия и т.н.
Отдавна сте извън тези граници, щом считате описаното за нормално.

# 357
  • Пловдив
Днес обядвахме и махам на сервитьорката да дойде, че да поръчам и десерт. Махам, няколко пъти "Извинете, може ли", но имаше много хора в ресторанта, викам си, не е разбрала. По едно време погледите ни се засякоха и тя видя, че махам, но си извърна погледа и продължи. Еми издразних се, отказах се от десерта и отидох направо вътре на бара да оправя сметката, след като те не дойдоха при мен. Сметка 35 лв, дадох й 50 лв, тя ми върна 15 и толкова, нищо повече. Трябваше ли да чака бакшиш в случая? Ако не ме беше игнорирала, щях и допълнителна сметка да й направя, и бакшиш да й оставя.

# 358
Интересно как ти е “интересно“ нещо, което всъщност е извадено от контекста - няма как да познаваш всички хора, които биха оставили бакшиш на сервитьор.
А даването на пари на лекар не е бакшиш, а рушвет.
Огромна разлика има.
И на мен са ми интересни приоритетите на “някои хора“, когато става въпрос за неща, които аз не бих направила, но не бих ги коментирала и обсъждала, защото изобщо не е моя работа.
Не мисля, че думата е рушвет! Защо да даваш на лекар рушвет, след като е спасил живота ти. Рушвет се дава, за да си облагодетелстван с някакво предимство или за да бъде свършена някаква работа не по правилата или да бъдат заобиколени някои обстоятелства, тоест да се намерят вратички в закона. Рушвет се дава и за законна дейност, но някак си конотацията на думата е отрицателна. Рушветът им парична или предметна стойност и се дава на някого ПРЕДИ дадена дейност...а да дадеш бонбониера, подарък или каквото и да е на лекар, който ти е помогнал, няма нищо общо с рушвета....
И щом опираме пак до интересното, бих предложила при желание разбира се, да споделим професиите си или поне в коя сфера работим и дали получавате бакшиши.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 21:46 от The Queen1

# 359
Пак да кажа (нищо че се изказвам от Канада), но да се взема подарък от пациент е неетично, некоректно и при нас - противозаконно.
Това, че в България или липсват етични норми, или съществуват, но не се спазват е жалко…

Толкова по въпроса за лекарите и рушветите/бакшишите/паричните и предметните благодарности.

Същото се отнася и за учителите. Прието е да се подаряват дребни неща, но нищо на висока стойност.

Общи условия

Активация на акаунт