От какво се пропиват хората.

• 15 605
  • 365
  •   1
Отговори
# 75
Съгласна с последните мнения, и сякаш не могат да се забавляват без алкохол. Не могат да слушат музика, да танцуват, да говорят, изобщо не им е забавно, ако няма алкохол. И в един момент, ако има семейство и парите не стигат за барове, стават битови алкохолици.
Това ме подсети за една мисъл, гласеше нещо подобно: "Не пия алкохол, защото искам да знам че си прекарвам добре". А една моя роднина казваше: "Като слушам музика, гледам да не пия алкохол, за да мога да преценя коя песен ми харесва и коя не". Малко хора разсъждават така обаче.

# 76
  • Пловдив
Мен нищо не ме кара да пия. Доброволец съм !

Ще си позволя да цитирам Достоевски........мисля ,че е доста по велик от мен та да не го послушам.

"Има нещо нездраво и съмнително в трезвеника. Възприемам хората, които не пушат, тяхна си работа, дори възприемам тези, които не се заглеждат след жените по улицата, макар че… Но както и да се мъча, не мога да възприема не пиещия за нормален. Не пиещият е маниак и точка по въпроса. Всеки, който се опита да облече трезвеността в подкупно, здравословно и благообразно обяснение, е гад, мръсник, безочлив продажник. Да не пиеш означава да живееш като идиот. Да си противоестествен и пластмасов като вегетарианец. Липсата на алкохол води до оглупяване и тежка шизофрения. Изкривяват се представите за света. Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес!"

Та не се сещам от по хубава вечер, прекарана в задушевна компания , чаша хубаво уиски и качествена пура.......

Blue Heart

# 77
Ех, тъпите трезвеници, какво ли разбираме от живота.

# 78
Ех, тъпите трезвеници, какво ли разбираме от живота.

Така е. 😂😂

# 79
Сега, аз съм малко крайна, но много ме напряга омаловажаването на проблема. Сигурна съм, че много повече семейства и съдби са пострадали от алкохол, отколкото от наркотици, примерно, но не съм чула в училище да говорят за вредата от алкохола.
Абуто, ти направо ги обиди с тия 20-30 литра ракия. Колега си вари 150 литра и на него и жена му не им стигат за годината.

# 80
[Пропиват се от скука или вечер да се разтоварят.Лошото,което е че ако не се спре се води до гибел или физическа,или тотално деградиране.

# 81
Веднъж преди много години в тъмните мутренски времена към компанията ми в една кръчма се присламчи някакъв пияница и разказа тъжната си история. Една вечер някак се стигнало до облог по време на игра на билярд между него и местна мутра. Човекът казал, че залага апартамента си и понеже бил жестоко пиян, естествено загубил. На другия ден мутрите любезно го намират и го ескортират до нотариуса. Край на историята.

# 82
Как да измерим количеството чист алкохол (Етанол) в една напитка?
Съдържанието на чист алкохол (етанол) в напитките може значително да варира. То зависи от вида, дозата или стандартната мярка и алкохолните градуси на напитката и се нарича алкохолен обем, обикновено обозначени на етикета.

Алкохолните единици са официалната мярка за алкохол. Една алкохолна единица е еквивалентна на 8 г чист алкохол/етанол (мярката е една и съща за България и Европейски съюз). Една напитка обаче НЕ е равна на една алкохолна единица.

Някои силни бири съдържат близо 3, а обикновените – 2 алкохолни единици. Дозата или мерките също могат да варират (“двойната” водка ще има двойни единици), средна чаша бяло вино (175 мл) може да съдържа и над 2 единици.

Има формула, която може да се използва, за да се определи колко грама чист алкохол (етанол) има в една напитка. Трябва да знаете алкохолния обем (алкохолните градуси на напитката, представени на етикета с етикета с об. %, volume % или v.%) и колко голяма е чашата или бутилката (мл).

Формулата е следната:

обем на ч аша или бутилка (мл.) Х алк. обем (об. %)

1000

След като получите алкохолните единици, ги умножете по 8 (8 г = 1 алкохолна единица) и ще получите точното количество чист алкохол (етанол) в напитката.

Пример: с една бира от 330мл с 4,5 об. % ще бъдат поети почти 12 г етанол:

330 х 4,5 / 1000 = 1,485 алк.ед х 8 = 11,88 г етанол

Колко алкохол е безопасно да пием?
Световната здравна организация препоръчва жените да не превишават 2 – 3 алкохолни единици дневно или 15 алкохолни единици седмично, а мъжете – не повече от 3 – 4 алкохолни единици дневно или 20 алкохолни единици седмично.

Какво количество етанол се съдържа в различните алкохолни напитки?
100 мл водка (40% Vol)  – 40 мл етанол = 4 АЕ
0.5 л бира (5% Vol) – 25 мл етанол = 2.5 АЕ
200 мл вино (12% Vol) – 24 мл етанол = 2.4 АЕ
100 мл ракия (48% Vol) – 48 мл етанол = 4.8 АЕ
100 мл мастика (50% Vol) – 50 мл етанол = 5 АЕ
100 мл мента (25% Vol) – 25 мл етанол = 2.5 АЕ
100 мл ликьор (17% Vol) – 17 мл етанол = 1.7 АЕ

# 83
  • Пловдив
Пийте си хапчетата, моля!

# 84
# 85
  • София
Много свободно време и желание за пиене при мой много близък. Някой ако има инфо за специалист за лечение, на лични да ми пише, благодаря. Битов алкохолизъм.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 20:34 от Contest

# 86
Може да звучи странно, но за себе си разграничавам термините "битов алкохолик" и "алкохолик-бохем".
Не че технически има особено значение, но важна е нагласата и обстановката в която се пие!
Едно е да се натряскаш с евтина ракия в гаража на бай Иван, съвсем друго е да пиеш квалитетен алкохол в приятна обстановка и интересни разговори.
Разбира се, човек сам може да си създаве условията, но така или иначе в България доминира "битовият алкохолизъм", което мен лично ме дразни/тревожи най-много.
Термините "домошарка" и "евтин алкохол" са своеобразен лакмус!
С други думи, има известна корелация между цената на алкохола и градацията на алкохолизма.
Когато фокусът ти е насочен към "снабдяването с големи количества, запаси, правенето/варенето и т.н." - това са индикатори за потенциален висок риск от алкохолизъм.

# 87
  • Пловдив
Друго си е да си изтънчен алкохолик като Иван Ласкин или Тошко Славков.

# 88
  • Mediterraneo
Аз не познавам мъж ,който да се занимава със строителство и да няма проблем с алкохола .Тук сте права .При мъжете в повечето случай започва от това .

Ела да те запозная с ММ. Не пие и не пуши, дълги години беше в строителството.

# 89
  • В.Търново
Стана ми интересна темата.
Моя истински баща , с който не съм поддържала връзка пиеше много, до колкото знам от майка ми е започнал да пие много още в казармата. До последно пиеше. Неговата сестра, леля ми тоест почина от сърце около 60 годишна въздраст , алкохоличка. Нейната дъщеря, която е вече 53 години също пие много, чести пиянства има. Знам, че дядо ми, бащата на баща ми е пиел също много, а пък неговия баща, т.е. дядото на баща ми, който е дошъл от руските държави,  може би през турско робство или след това е пиел много. Той е бил светъл със светли дръпнати очи, до колкото ми е известно, а руснаците пият много поначало. Може би се е предало по  наследствена линия, ген. При баща ми е било ген, лоши компании, несериозен и безотговорен характер. Много се притеснявам да не  носят този ген синовете ми.
Сега се позаинтересувах и прочетох, че осетински войници и доброволци са участвали също така в Руско-турската освободителна война (1877 – 1878) и са внесли своя дял в освобождението на България от османско владичество. Това го взех от Уикипедия.
Забравих да допълня, че и полу-братът на баща ми, който е мой чичо, слава Богу, че не ме познава, е алкохолик, проиграл е преди години имот и сега е като клошар и спи по улиците. Абе цялата рода от страна на баща ми са алкохолици. Какъв ли е шанса да се предаде на синовете ми?

Общи условия

Активация на акаунт