От какво се пропиват хората.

• 15 901
  • 365
  •   1
Отговори
# 210
Истината е, че зависимият човек може единствено сам да се откъсне от зависимостта си, като осмисли проблемът си, реши че ще го пребори на всяка цена и действа с пълна увереност и без разколебаване.. Никаква странична помощ няма да има ефект без неговата пълна отдаденост и вяра, че ще се справи сам.
Точно така. Но, зависимият човек не трябва да забравяме, че е човек, като всеки от нас и все още притежава умения за преценка, желания, разсъждения, вземане на решения. Не е слабоумен, съответно, щом е зависим бял живот, значи просто иска да е такъв. Това е и точка.
Telesilla, не ти пожелавам да имаш зависими в обкръжението или семейството. Но на следващите ти въпроси няма да отговарям, защото няма как да ме разбереш. Ще ме разбере само друг козависим. Но, който е зависим, сам е е докарал до това състояние и единствено той е виновен и има отговорността да се измъкне. Много хора го правят. На други просто им харесва да водят такъв начин на живот по една или друга причина.

Хечи, аз мога да кажа при баща ми как беше. Той започна да става алкохолик, когато вече окончателно ни заряза, заради любовницата си. Тя е с биполярно разстройство (има официална диагноза) и реално поведението и, заедно с чувството му за вина, доста допринесе. Но, реално не му е тя виновно, сам си е взел решението, сам си е наливал и си налива в устата и то съвсем съзнателно. По мои дългогодишни наблюдения, понеже общо взето цял живот съм в по клубове на анонимните, клиники, клубове на козависими, то не е до удържане. Ако искаш да се удържиш, правиш го. Просто ти искаш да пиеш. Баща ми, при срещите са анонимните е казвал, че алкохолът му дава самочувствие, прави го важен, номер 1 и т.н., т.е. той не иска да се въздържа, защото няма да бъде в неговите очи важен, уникален и т.н. Травма всички имаме. Аз нямам ли, сестра ми няма ли, мама няма ли? Толкова лоши неща сме преживели, като деца. Денят преди важен кандидатстудентски изпит, бяхме тримата- аз, той и сестра ми, тя дете на 11 години. Уж поредният път да се извини и компенсира, каза че ще ни заведе на екскурзия в София, съчетано с изпита ми. Напи се като свиня в ресторанта, напсува ни двете и тръгна нанякъде, падайки по земята. Ние двете деца, сами в големия град. Без пари, без нищо. Мама дойде късно вечерта, за да не сме сами и да отидем на хотел, защото тогава нямаше карти и не можеше да ми прехвърли пари да платя. Разбира се, не си взех изпита. А това е една от по-нормалните истории. Споделям я не за съжаление, а защото си мислите, че зависимият е слаб, травмиран човек и другите само го обиждаме и не го разбираме. Та, със сигурност ние и мама имаме по-големи травми от него, но не сме алкохолици или наркомани и имаме нормални животи и семейства. Щастливи хора сме.
Аз намирам смисъл да се помага, цял живот го правя и се влачат със зависими по клиники и срещи на анонимните. Обаче няма как да помогнеш на някой, който не иска да му бъде помогнато.

Много съжалявам за това, което сте преживели. Наистина ти съчувствам.
Частта, която съм удебелила от поста ти е - това което и аз мисля по въпроса. Никой не налива на никого в устата. За това за мен и обяснението, че пиянството е "наследствено" и е "заложено в генетиката ни" е абсолютно неприемливо и единствено оправдание. Всички сами правим изборите си и носим последствията за тях.

# 211
  • Melmak
Крр, даже баща ти доста е разбрал. Има хора, които нямат представа от какво е провокирано, защо, как.
Със сигурност алкохолът си е и бягство от отговорност, ето, бил е глезльо, на дърти години иска пак да е, ама има жена и деца.
Въобще няма оправдание в смисъла на “майка му го глезеше и той се пропи”, но явно не е успял да се пребори със слабостите си.

# 212
Моят близък приятел, който почина, осъзнаваше всичко много добре, но носеше някаква вътрешна болка, която не сподели с никого и макар да не му се умираше, точно натам тикаше нещата, защото му бе по-трудно да живее с болката, отколкото животът някак да тече.Знам, че не искаше да умре, не знаеше
как да живее.Минахме през всички лечения, нищо не подейства.

# 213
Според мен си е запълване на липси и слаб характер. Обаче също така и осъзнато убийство спрямо хората, които съжителстват с алкохолик, личен опит. Не се става от една чаша, от една година, това е дълъг процес, при който страдат близките, ако това е ок за пиещият (той е наясно с цирковете на пиянството си и пак сяда), за мен е равно, ще пия и ще шофирам. Всички хора имат болки, трудности, проблеми и никога няма всичко да е по мед и масло, но това е истинският живот. За слабите хора, всяка трудност е извинение да пият/шмъркат, да бягат от реалността.

# 214
12-стъпковата програма не е лечение, а решение - спасение за близките. Спасението за алкохолика не идва от висшите сили, но няма лошо в промиването на мозъка, даже може да сработи за някои.

# 215
Дренка, само не разбирам как изцепката на Ривока - "Както аз мога, и другите могат." се връзва в картинката.

Придаваш му мъдрост и добродетели, които не притежава.

Аз го разбирам така - Щом аз сам със воля и упоритост успях да преборя зависимостта, значи и друг може да го постигне, стига сам да реши да го преодолее на всяка цена!!. Никой нищо за друг не може да направи, проблема и решението е единствено в мозъка на зависимият.

Всеки може, стига да поиска.
Който търси - намира начин да се справи със зависимостите си.
Не бих съдила строго хора със зависимост, не ми е работа да съдя или да се подигравам, но бих ги държала настрана от мен.
Не бих общувала с наркомани, алкохолици и разни други  такива.
Била съм зависима към храна и към цигари.
С цигарите съм прясна с борбата, ама се боря.
Но винаги ще бъда зависима смятам. Тоест аз психика на непушач не знам дали ще развия, може би след много години.
Но ако пропуша. Пак ще е мой избора. Няма да е на Господ, Съдбата, Вселената. Мой е.
Не бих съдила някой дебел, била съм дебела, те си носят отговорност за себе си, мога само да им пожелая да се оправят.
Същото и за пушачите. И всички останали.
Ама алкохолици и наркомани бих държала много по настрани от мен от пълни хора или пушачи Grinning
Ясно е защо.

# 216
Лечението на алкохолизъм и зависими е единствено с 12-стъпковата програма... Дълга тема е.
Ако той сам не разбере и се опита да спре, нищо няма да помогне. За мен, като дете на алкохолик, отишъл си без време, единственото лечение е висок мост. Няма смисъл да руши други животи: на децата си, родителите си, братята и сестрите си. Всички страдат като гледат как той се разлага, не могат да помогнат, че и на всичкото отгоре си носят вината, че не са могли да го спасят. Загубена кауза!

# 217
То лечение няма, аз не се изразих правилно. Има един вид ремисия, но само при желание на зависимия. 12-стъпковата програма помага на хора, които искат да влязат в дълга ремисия, но им е трудно. Сам не можеш, когато си много задълбал. Затова нещата стават в общество, давайки си пример, стимул, бидейки съпортван от ментор. Ама, ако не искаш, все тая. Моят баща не иска. Leonie и твоят баща не е искал.
Аз цял живот живея с мисълта - ето, днес може да умре. Страх ме е от това, но знам че ще стане и то скоро вероятно. Странното е, че аз и до ден днешен имам надежда, че при всяка кратка ремисия, вече няма да пие и всеки път вярвам в това, но накрая винаги се оказвам неправа

# 218
Той дори да спре да пие, си остава интоксикиран. Ремисията не е просто спирам да пия.

# 219
От ремисия до ремисия живеят… и всеки ден е още един ден спечелен в ремисия, на следващия може и да не е така. И аз мисля, че единственото спасение за по-дълъг успех е  АА, за жалост в България май не са така застъпени и донякъде фанатизирани, както в Щатите, а малко или повече фанатизъм би ги спасил дори алкохолиците.
И аз всеки ден си мисля, че може да е последния за моя баща.

# 220
И каква е печалбата? Без детоксикация и лечение “физическо” нищо не печелите, освен успокоение на съвестта, докато алкохолът ги убива. Тялото и психиката трябва да се лекуват паралелно, ама който е решил да се моли на господ, няма лошо, както казах.

# 221
Не сте запознати с АА движението очевидно. Прочетете.
В АА отиваш чак след като си се детоксикирал и изчистил физически.
Поправка: може и пиян да отидеш на сбирка, не е като да не се е случвало, но първото, което ще направят е да те пратят да се детоксикираш, за да продължиш след това с програмата( ако имаш все още това желание)

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 21:10 от TerraEK

# 222
Което става къде? И как?

# 223
Психиатриите най-вече, центровете по наркомании, навъдиха се много в последно време. Ако удържиш периода на изчистване, защото е страшно и имаш някакъв светъл прозорец та да се закачиш за АА и да намериш някаква надежда в тях, според мен има и за напред, но пак е до време.
А как става, тук вече е препъни камъчето, мисля че трябва семейството или някой, който го е грижа за теб да те подхванат в трезвен момент и да те убедят да влезеш поне, за да ти изчистят организма. Тоест пак трябва да има доза желание и осъзнаване и от самия зависим, понеже насила май не можеше да се вкарват по тези места. Трябва да проверя в много тежките случаи каква беше процедурата и дали могат насила да вкарат някой за детоксикация при определени условия.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 21:27 от TerraEK

# 224
Именно. Неслучайно казах паралелно, и неслучайно казах, че гореспоменатото “лечение” е всъщност решение за близките.
Постигането на същинска ремисия не е това, което описваш.

Общи условия

Активация на акаунт