От какво се пропиват хората.

• 15 265
  • 365
  •   2
Отговори
# 270
  • Сф
За мен психиката на зависимите е болна. Защо да са егоисти? Те просто живеят живота си както искат. Навремето бяхме голяма компания наблюдавала съм с годините кой развива зависимост. Особено при тежките наркомании имаше психични болести в семействата. Някои измряха , някои замениха дрогата с алкохол. Някои с религия се спасиха. Поне е безвредно.
Това, което знам от тях е че трябва зависимия да поиска да спре. Тогава почва помощта. От друга страна колко от зависимите особено към алкохол признават ,че имат проблем навреме и изобщо ? Много малко. И пак не искат да спрат. Моя много близка - баща и с възможности направи всичко по силите си да я спаси! Смени средата,  лекува я психиатър на частно ,какво ли  не. Взе я при себе си в едно закътано село накрая и накрая я изхвърли. Прибра я дъщеря и на 20. Колко преживя с нея - само тя си знае , нон стоп стрес , изнасяне на техника и тн. Накрая почина в болница - органите отказаха. Друга чак в Австрия я закараха на лечение. Не и не. Замина и тя. При някои става бързо,  други успяват с години да пият. Първо си загубват работата. Ох, сетих се за едно момче,  отличник на випуска беше, ожени се за моя приятелка юристка от министерство. Красиви и млади. Не съм я разпитвала,  имах работа с него , понякога беше леко странен в някои моменти , чудех се какво му има,  докато не го видях една сутрин да се налива с водка с кола. Направо бях в шок.  Имаше всичко. Ох, мъчно ми стана. Толкова добър и умен беше. Cry

# 271
В това е голямата загадка - защо добри и умни, които имат много, хайде не всичко, стигат до там. Моят баща също беше за пример и в работата и в семейството. Работлив, кадърен, грижовен, отговорен... И какво му стана, един Господ знае.

# 272
  • В.Търново
Някои не издържат на напрежението. Едни намират успокоение в хапчетата, други в чашката, трети нещо друго.

# 273
  • Сф
На мен ми е интересно вашите близки и познати  , изведнъж ли се пропиват на 30 и повече  примерно или и преди са обичали чашката? Защото за мен е имало индикации в ранните години. Някои и от ученици почват.

# 274
Баща ми започна след 40 год. Може да е било и кризата на средната възраст, може и да не е, няма как да се каже със сигурност. Преди това почти не пиеше. Непрекъснато учеше и се развиваше професионално, у дома беше зает с подобрения по къщата и двора - личеше си, че всичко прави с голямо желание и без какъвто и да е натиск. Затова и късно се разбра за проблема с алкохола. Беше си изградил добро име и не беше за вярване.

# 275
И моят баща преди това не е близвал. Винаги е бил за пример - примерно дете, отличник на випуска, после отличник на випуска, като студент, после отличник в работата си (което е единственото, което запази от добрите си години).

# 276
Всеки пропил се си търси някакво извинение.Как се спира алкохолът е сложно нещо може би всичко опира до волята.Много хора измряха от тази болест алкохолизма.

# 277
Днес ходих на профилактичен преглед рри ЛЛ и ми дадоха 2 въпросника за попълване- един да наследствените болести и един за алкохолизма. Имаше интересни въпроси, като: чувствали ли сте угризения на съвестта, ако сте пили много; някой казвал ли ви е, че пиете много; повлиял ли е алкохола та общото ви състояние, пиете ли сутрин...  
Дали и в България има такива въпроси?

# 278
Баща ми започна след 40 год. Може да е било и кризата на средната възраст, може и да не е, няма как да се каже със сигурност. Преди това почти не пиеше. Непрекъснато учеше и се развиваше професионално, у дома беше зает с подобрения по къщата и двора - личеше си, че всичко прави с голямо желание и без какъвто и да е натиск. Затова и късно се разбра за проблема с алкохола. Беше си изградил добро име и не беше за вярване.
Това се случи и с моя добър приятел- като лъсна проблемът вече беше доста трудно да се реши.Дотогава се е криел успешно и винаги е бил за пример и като човек, и като професионалист.С ММ бяха като братя и нищо ме беше заподозрял.В крайна сметка си замина на 48г, въпрвки всички усилия, които положихме за клиники, психолози, лечения и тн.

# 279
Баща ми стигна до 50 год. Когато започна да пие системно, преди около 35 години, нямаше изрази като алкохолик, зависим, проблем с алкохола, нямаше клиники, комуни, психолози, лечение... Когато споделях с познати и исках поне някой да ме чуе, казваха в повечето случаи: Ами то всички пият или И аз си имам пиянде вкъщи... За съжаление, беше самата истина - точно след прехода доста хора не знаеха по какъв път да тръгнат и го обърнаха на битов алкохолизъм.
Майка ми го водѝ при психиатър, че беше започнал да халюцинира и опита самоубийство. За известно време имаше напредък, дори прогнозите бяха добри да се възстанови, но той реши да се довърши.
Сърдита съм му, че остави след себе си потоп - майка му и тъщата се поболяха, легнаха на ръцете на майка ми, банковата сметка опразнена - не се знае дали той сам или под влияние на друг, аз и брат ми студенти, нямаше как да помагаме...

# 280
Перфектен в работата, семейството и близките - да си гледат работата! Така се оказва на практика, моля да не се приема лично!
Не е достатъчно само да иска, то много хора искат да се (из)лекуват, но нямат ресурса да преминат през всички етапи на възстановяване, важи за всички хронични заболявания. Ето защо, много е важно да има кой да им държи ръката, да се усещат подкрепени, мотивирани, уверени във всяка стъпка. Лечението е широкоспектърно, те страдат и на други нива, имат си и други заболявания повечето. При зависимите, много често -  тези, които сами търсят помощ, първият етап от лечението ги въвежда в състояние да не им се пие, физически не им харесва, става им неприятно дори. Когато се задълбае надолу обаче, излизат същинските причини и тогава вече могат пак да се върнат или да не успеят да продължат нататък. Не можем да спасим никого, ей така - със собствени усилия само. Нито ние - терапевтите, нито близките.

# 281
  • Out of the Mix
На такива им казвам - да не си бил, а да сте делегирали (по-скоро делегирал мъжът, като стожер на семейството, уж) умно задължения и отговорности, по-скоро мъжът, пропилият се да го е направил овреме, още в началото на връзката, преди 5-10-15-20 г.

То и мениджирането на връзка/отношения/бит си иска своето и акъла в главата.

Другото са оправдания, меки и слаби Марии, спуснали се по пътеката на опията, водещ към цироза, и не само.

А още по-грозно ми е пияна и смърдяща на алкохол жена.

# 282
  • Обран бостан ;)
Това се случи и с моя добър приятел- като лъсна проблемът вече беше доста трудно да се реши.Дотогава се е криел успешно и винаги е бил за пример и като човек, и като професионалист.С ММ бяха като братя и нищо ме беше заподозрял.В крайна сметка си замина на 48г, въпрвки всички усилия, които положихме за клиники, психолози, лечения и тн.

Да си перфектен в очите на другите е страшно изцеждащо за човека.
Някой интересувал ли се е той какво иска, какво можете да направите за него, а не само да му се възхищавате ?

Ако отговора е "ами той нищо не е искал", мога да ви уверя, че е искал много неща, чиято липса е запълвал с труд.
В един момент, когато труда вече не е достатъчен, идва алкохола.

После "Ама нищо му нямаше. Защо се пропи ?"
Пропил се е защото никой не го е питал какво иска той.

# 283
Ех така като почнете да оправдавате нечии чужди избори много се чудя…защото всички имаме избор, всички имаме глави на раменете и усти на главите, с които да помислим какво ни тежи на душите и да си кажем на най-близките преди да сме се спуснали по пързалката на пиянстването. Живота на абсолютно всеки един човек е труден, лесно няма, лошото е когато си помислиш, че ще можеш да избягаш от трудното с чашката например. Ако ставаше така нямаше да се утрепват всеки ден нашите бащи, приятели, братя, сестри, близки от това нещо.

# 284
Хайде сега, всички други виновни, че някой се алкохолизирал, само той перфектен и невинен...
Такова идеализиране на алкохолиците е много често срещано по нашите територии, но не виждам да им е от каквато и да е полза.

Общи условия

Активация на акаунт