От какво се пропиват хората.

• 15 883
  • 365
  •   1
Отговори
# 255
Не е съвсем по темата, но някой ако подскаже специалист за лечение, на лични, за София, ще съм много благодарна.
По темата - пропи се след като започна да поръчва ракиия от цяла България, пие сам от обед. Много свободно време, подобни приятели и запои, ама те не се пропиха. При него май и от редовност на употреба и пак свободното време. Но имам идея, че май и от преди го е влечало. В рода му няма такива. Разпуска с алкохол.
Хората като имат свободно време се радват, че ще си намерят хоби, или време с близките. Звучи като скука и в ума, и ежедневието, или има твърде лека работа щом пие от обед.

# 256
В случай, че нямате нагласа да го зафичите в клиника, нужен ви е специалист, който ще спечели доверието му, успявайки да разбере (ако не сам, то в екип с общи цели и критерии за постигането им) какво го води към алкохола (стресът много е повърхностен отговор на въпроса) , защо не успява да компенсира, има ли и какви са проблемите му в социалната среда (семейство, работа, близки, приятели), страда ли физически и как се справя с това. Понякога се започва директно с терапии за отказване, ако зависимите пожелаят.
На теория така трябва,  а на практика кой го прави,  ще кажеш ли?

# 257
Не може насила в клиника.
Човекът трябва сам, доброволно да го направи.
Звънете на държавната психиатрична болница за лечение на наркомани и алкохолизъм или което искате частно място и това е първото, което ще ви кажат. Човекът сам трябва да поиска да се лекува.
Това говори за осъзнаване на зависимостта, а не съм сигурна, че алкохолиците я имат.

# 258
В случай, че нямате нагласа да го зафичите в клиника, нужен ви е специалист, който ще спечели доверието му,......Понякога се започва директно с терапии за отказване, ако зависимите пожелаят.
На теория така трябва,  а на практика кой го прави,  ще кажеш ли?
И аз искам да попитам дали  реално може да бъде изпълнен този вариант или само се развиват теории?
Кой е този велик специалист, който намира и разрешава всички проблеми на алкохолика? Защото, нали, каква е файдата само да се намерят проблемите и да се оставят така.
И още, какво става, ако алкохоликът не иска да споделя или споделя, но не иска да промени нищо?

След като някой е стигнал до алокохола, означава, че се е предал и не иска да се бори. Оттам нататък зависи от него и само от него как ще продължи - дали ще намери сили да се измъкне от блатото или ще потъне.
Близките са съзависими и не следва да се въвличат в оказване на помощ на зависими. Пак ти го казвам, ако ще пак да ме изтрият!Правѝ разлика между лечение и излекуване.
И тук да попитам, кой би се занимавал с него? Психолог, психиатър, съсед, колега? Моля за примери, а не само свободни съчинения.

# 259
Свободните ми съчинения са подкрепени с практика, която покрива всички сфери на здравето и качеството на живот.
Не знам колко пъти да напиша - не можеш да отделиш психиката от тялото и от социалната среда.
Всички проблеми на алкохола? Не ми слагайте думи в устата! Мога да посочвам специалисти, но не са в София. Един комплексен специалист се изгражда за минимум 5 години, след основната специалност. Не става с размахване на пръчица.
Превенцията не ще приказки, а действия.

# 260
Към Дренка е това - много се палиш, излишно е, мен лично ме натоварваш, другите не знам как те четат.
Уж даваш съвети, много знаеш все, в крайна сметка нищо не казваш, а се опитваш да се караш на хората и ти не знаеш защо.
Хора, който има нужда от помощ и информация в момента по темата с алкохола, не тук е мястото да получите коректна и адекватна такава, психиатър може да се попита на първо време, те се занимават ежедневно с тази тематика.

# 261
Дренка, доста долно и непрофесионално постъпваш.
В темата очевидно е пълно с хора, които имат близък с такъв проблем и търсят решение.
Да се появаваш през 10 поста, да размахваш пръст и да твърдиш, че специалисти в София едва ли не няма е извън всякакви норми на форум за взаимопомощ.
Аз съм говорила с достатъчно хора, които работят със зависими и имат чудесно отношение, че и пръст не размахват.
Без желание от зависимият и насила да го вържеш и завлачиш нищо няма стане. Остави, че и няма да се съгласят да работят с него. Превенцията и лалосването са думи, които употребяват хора, които не са се сблъскали с това.
Откровено смятам, че изказванията на Дренка в тази тема са в по-голяма вреда отколкото в помощ.

# 262
Вие какво очаквате - да ви ги излекуваме с писане? 😆Не, не давам съвети. Като гледам, всички му знаете каналния ред. Какъв е смисълът от темата, освен да четем лични истории, и хората да дават акъл от личен опит, докато не се изморят от дискусията, па рекат - ми да, аз съм съгласна за съзависимостта, затова се отказах да помагам.
Основният проблем на всяко лечение е, че хората очакват утре или след няколко месеца страдащият да се събуди чистак нов. Понеже ракът се сравни с алкохолизма, една имунотерапия се провежда за 3-5 години.
Незнаещият казва - не знам, не съм запознат. Некомпетентният, но информиран може да даде адекватна насока.
Некомпетентният, и неинформиран спори, подиграва се, отрича, и отказва да се обогати информационно.
Като искате високи проценти успех - ей ви турските клиники, всичко обещават, само, по-възможност - без да просите средства!

# 263
Не разбрах защо заметоха мненията на Елора, но политика на сайта явно…
Точно изгледах по HBO Max документалния филм Risky Drinking, много добре обясняват как се процедира в тежките и последните стадии на алкохолизъм, какво да се направи, към кого да се обърнеш, какви са вариантите, какъв е изхода, в последните 4 минути и 40 секунди от филма сумаризират всичко това. Ако на някой му е интересно или има нужда може да погледне тези последни минутки или дори целия филм.

# 264
  • В.Търново
Стана ми любопитно и си го пуснах в Ютуб. Да, казва как уврежда мозъка и начините да се помогне на човек, но тук сме го коментирали десетки пъти. Това и без да има близък в семейството с този проблем са всеизвестни тези неща. Интересно ми е, след колко продължително пиене идва етапа, когато алкохола започва да уврежда невроните в мозъка.

# 265
В случай, че нямате нагласа да го зафичите в клиника, нужен ви е специалист, който ще спечели доверието му,......Понякога се започва директно с терапии за отказване, ако зависимите пожелаят.
На теория така трябва,  а на практика кой го прави,  ще кажеш ли?
И аз искам да попитам дали  реално може да бъде изпълнен този вариант или само се развиват теории?
Кой е този велик специалист, който намира и разрешава всички проблеми на алкохолика? Защото, нали, каква е файдата само да се намерят проблемите и да се оставят така.
И още, какво става, ако алкохоликът не иска да споделя или споделя, но не иска да промени нищо?

След като някой е стигнал до алокохола, означава, че се е предал и не иска да се бори. Оттам нататък зависи от него и само от него как ще продължи - дали ще намери сили да се измъкне от блатото или ще потъне.
Близките са съзависими и не следва да се въвличат в оказване на помощ на зависими. Пак ти го казвам, ако ще пак да ме изтрият!Правѝ разлика между лечение и излекуване.
И тук да попитам, кой би се занимавал с него? Психолог, психиатър, съсед, колега? Моля за примери, а не само свободни съчинения.
От нашия опит, а той си е съвсем стандартен за зависимостите, на теория е супер да кажеш - трябва психолог и като ходи, ще се оправи. На практика - поне 10, че може и повече психолози, психиатри, психиатри, специализирани психотерапия, сме пробвали. От цялата страна и също и в чужбина. Такива специализиращи работа със зависими тясно. Започва, ентусиазира се за няколко месеца и после им слага една майна и си продължава. Едва ли всички специалисти не стават за нищо и затова се е отказвал. При зависимостите си е 12стъпковата програма и ефектът е иот това, че си в общество, в което се наблюдавате и стимулирате взаимно. В програмата се работи паралелно индивидуално и с психолози, психиатри, детокси се правят и т.н. В комуна в Испания също е ходил, в Света гора ходи в манастирите. Всеки път се връща вдъхновен. Издържа макс година и после пак започва. Така че - на теория нещата звучат супер, ама на практика - всичко си зависи от човека с проблема и волята му. Има зависими, които влизат в ремисия доживот, даже и такива, които са стигнали дъното - станали са бездомни, крали са, за да си набавят доза и т.н. Има и такива, обгрижвани като баща ми цял живот и не става и не става. В момента никой не го обгрижва от 2-3 години, но пак не влиза в ремисия. Единствено не са му толкова тежки запоите.

Дренка, никой близък на зависим не очаква човекът да се събуди нов и до е излекуван. Аз за не знам кой пореден път казвам, че се влиза в ремисия и борбата е доживот. Няма лечение. Не знам защо си измисляш твърдения, които не са споделяни в тази тема. Може би, ако се запознаеш по-добре с 12-стъпковата програма, ще разбереш какво имаме предвид и защо тя е единственият начин и то само, ако зависимият има желание. Всичко се свежда до желанието на човека. Баща ми е бил и в кома за няколко седмици, след това година не пи и после пак започна. Нищо не може да стресне зависим, освен ако сам не реши, че иска да спре да си проваля живота. Съзависимите също ходим на срещи на анонимните и много добре знаем какво е нашето влияние върху зависимия. Все пак, аз съм в тази среда над 20 години, всичко сме опитали и през всичко сме минали. В един момент, когато вече си имаш свое семейство, спираш да се занимаваш, защото семейството ти става приоритет номер 1. Спираш и вътрешно се молиш на чудо, но едва ли.

Русалка, при баща ми започнахме да наблюдаваме видими увреждания в мозъка последните 5-6 години. Тоест след около 15 години.  Отрази се в походката, забравяне и бъркане на реалността, агресия. Засега е само, когато е в запой. Ако изкара 3.месеца, без да пие, му се оправя походката, също и психиката. Става си нормален човек (доколкото може да е, все пак). Обаче е индивидуално, при някои хора може да стане и за година сигурно

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 16:42 от KPP

# 266
  • В.Търново
Имам една приятелка страда от анорексия, но всячески се опитва да убеди всички, че тя няма анорексия и теглото й се дължи на тревожно разстройство и други всевъзможни измислени болести от нея.Да, тревожното разстройство може да си го има, но другите излислени болести не. Вече има проблем със сърцето, но и там много не съм убедена колко е вярно, защото тя си украсява и измисля болести. Опитвах се деликатно да й обясня някои неща, после пробвах грубата, ами не става, докато сама не го осъзнае няма да стане. Тежи по нейни думи 35кг, според мен може да е и по-малко. Това го пиша по повод завсимостите. Забелязала съм, че мислите й понякога са объркани, лъже, не помни какво лъж и така я хващам, говори небивалици, глупави неща, абе лоша работа.

# 267
Имам една приятелка страда от анорексия, но всячески се опитва да убеди всички, че тя няма анорексия и теглото й се дължи на тревожно разстройство и други всевъзможни измислени болести от нея.Да, тревожното разстройство може да си го има, но другите излислени болести не. Вече има проблем със сърцето, но и там много не съм убедена колко е вярно, защото тя си украсява и измисля болести. Опитвах се деликатно да й обясня някои неща, после пробвах грубата, ами не става, докато сама не го осъзнае няма да стане. Тежи по нейни думи 35кг, според мен може да е и по-малко. Това го пиша по повод завсимостите. Забелязала съм, че мислите й понякога са объркани, лъже, не помни какво лъж и така я хващам, говори небивалици, глупави неща, абе лоша работа.

Алкохолизма и анорексията са доста различни неща по мое мнение. Анорексията е хранително разстройство, едно от най-тежките и колкото и каквото и да й “обяснявате”, тя вероятно няма как да Ви разбере, а й трябва лекарска помощ.

Проблеми със сърцето може да има в действителност, не е някакво изключение за хората страдащи от анорексия, както може да се случи и с другите органи, това се получава от постоянната малнутриция.

# 268
Гадно е да го напиша, но алкохолиците, както и наркоманите или хазартно зависимите са хора егоисти. Не знам колко страдат от зависимостите, но тези които си скапват живота са техните близки. И най-добрия доктор не може да те спаси, ако ти не участваш в лечението. Даже да има хапче, терапия или каквато и да е друга светлина в тунела - ако зависимия няма желание нищо няма да стане. Близките може да си пропилеят живота и да постигнат една голяма нула.
Ако аз не искам да съм алкохолик, просто спирам алкохола. Няма друго. Дали ще е на самотен остров, дали ще е комуна, дали ще е в панделата, но трябва да е някъде където няма да имам достъп до скапаната бутилка. Всички методи, при които някъде съществува възможност за достъп до шише са обречени на провал.
И пак, гадно е, но някой решил ли е да си унищожи сам живота - един опит, втори опит, трети опит да му помогнеш - да. Но от там нататък спасяващите трябва да разберат, че техния живот не е безкраен, да бъдат и те малко егоисти и да продължат с другите приоритети пред себе си. Зависимия от този момент да вика неволята. Или сам ще се спаси, или ще потъне като котва. Но да не завлича и близките си със себе си. Сори. Има хиляди жени и деца, които са видели бял ден едва след като съпругът или баща алкохолик е замръзнал някоя вечер на връщане от поредния запой, или просто черният му дроб, сърцето или мозъка са се отказали да работят за него.

# 269
Така е Абуто, прав си, егоисти са.
И наркомани и пияндетата са егоисти.
И трябва на тия близки да им щукне идеята да ги разкарат от живота си.
Имам една позната с наркоманче вече над 30 годишен мъж. То мъж силно казано.
Тя не че не се опитва да го накара да спре, не че не го праща в комуни.
Ама и редовно си го издържа, той не работи. Има гръбначно заболяване.
Четох книгата на Иво Андреев, бил е наркоман.
Майка му се е опитвала. И накрая му е казала - бях дотук.
Тогава се стегнал.
А можело значи....

Общи условия

Активация на акаунт