Въпрос към майките и омъжените - страните ли от неомъжени жени без деца?

• 11 026
  • 260
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Може да е права авторката, тя писа, че е от малък или село, провинциален манталитет. На мен не ми се е случвало и не съм чувала за подобен случай, някой да си трие контактите по семейно положение. Но пък моя приятелка от малък град, доста турски регион, макар самата тя да няма нищо общо, ми е споделяла за промяна в отношението, защото на 25+ няма мъж и деца. Голямо високомерие, та чак презрение от съученичките, останали там, всичките омъжени и родили по 1-2 веднага след училище. Много се учудих. Говоря за хора 15 години по-млади от мен, нямащи 30 още, не роми или мохамедани, и не става въпрос за зачукано село, макар да е в помашки (мисля) регион.
Тя не страда, живее си в София, но явно ѝ прави впечатление. Нормално де.
А и хората в някакви изблици понякога трият стари контаки. Фън шуй, нова страница и т.н.
Ариел, излишно се вживяваш с две думи.

# 106
  • Paris, France
Никак не обичам малки деца и присъствието на такива ме натоварва. Съответно предпочитам хора без деца и с приятелите ми излизахме основно без деца, по заведения. Изключение бяха РД, сватби, партита, където децата не се забелязват и има всякакви хора, а и е лесно да се измъкнеш без никой да забележи.

Не съм отбягвала приятелки като родят. Винаги съм предлагала помощ с пазаруване, бавене на дете и каквото им е нужно, особено на чужденки и самотни майки. Естествено контактите се разреждаха заради заетост с детето. Подобно е с партньор. Като родих сина ми се отдалечих за известно време от всички приятели, даже и тези с деца. Нормално е. Мене ме дразнеше 100 души да питат, всеки поотделно, как е бебето, наистина ли е родено 1 кило, освен как съм аз. Също ме дразнеше непрекъснатото искане на снимки 

Аз си затворих профилите в популярните социални мрежи и някои хора помислиха, че съм ги unfriend-нала или блокирала, но не. Да не би да е такъв случая? Дъщеря ми също затвори Инстаграм и махна Facebook.

Махали са ме от листата с приятели поради загуба на контакт. Не виждам лошо. Имаме си домашните координати ако много си дотрябваме.

Интересно ми е с тези хора имате ли личен контакт в момента или от години контактувате само виртуално?

# 107
Когато си направих профил във Фейсбук 2006-2007, се добавяхме с хора, с които често сме били заедно в караоке бар; засекли сме се 2 пъти на рождени дни; съквартирантка на приятелка, някой си от родния град, с когото се знаем по физиономия  … и други в тоя стил. Кринджвам яко, като гледам какви сме ги творили. Но социалните мрежи бяха ново явление, ние още се ориентирахме в етикета и хигиената на ползване. Всякакви чистки, които съм предприемала, са точно с цел прочистване на такива профили - нямам против хората като цяло, но не сме близки. Вече приемам само хора, с които се познаваме поне относително добре и наистина ще ми е приятно да се следваме. Ариел, може с такива мотиви да те махат хората.

# 108
Не мисля, че това е критерий. Вероятно го мислиш твърде много и приемаш нещата лично - а те всъщност вероятно не са насочени към теб.
Например - аз периодично разчиствам "приятелите си" във фейсбук, базирано на това дали изобщо контактуваме. Сега съм разчистила до минимум и не е било нищо лично към някого, просто не поддържаме контакт, с някои дори се подминаваме на улицата, тоест за какво са ми? Няма нищо общо със семейният ми статус.

Последна редакция: вт, 19 авг 2025, 21:26 от MissBabyJane

# 109
  • София
В интерес на истината, в последните няколко години, аз чистя всеки месец. Ама яко чистя и хич не ми пука. Даже съм намалила приятелите под 300.

# 110
  • София
Arielle,
Ти нали си в Германия? Нормално е познатите ти в България полека-лека да са се отдалечили от теб. Какво си се затръшкала? Пък като отидеш в България, с всички ли успяваш да се видиш? Сигурно не. Тогава какво ти пука, защо не дружат с тебе във фейсбук?

Съмнява ме мен да е в Германия или където и да е в чужбина.
С право се съмняваш.

# 111
  • Пловдив
Какво ви пука, че са ви изтрили от фейсбук? Или сте близки с някого, или не сте. Ако сте, фейсбук няма значение. Ако не сте, също.

За да отговоря по темата - не страня, имам приятелки неомъжени, както и самотни майки, както и многодетни майки.

Още от първия пост личи, че авторката разделя на "ние, несемейните" и "те", фантазира как "другите" са се настроили срещу "свободните", изразява досадата си от бебешки снимки. Мисля, че проблемът е на авторката.

# 112
  • Банско
Не страня от такива жени, но те странят от мен. Явно като се изтупам с двете ми деца и те пищят, квичат и хвърчат около тях и ги дразня. Поне така ми се струва.... Не знам не съм питала, ама нямам такива познати и приятелки. Имам всъщност, но са в чужбина и не поддържаме контакт вече толкова, мисля че точно заради това че те нямат деца. А ако питаш мен, нямам против да си контактувам с тях.

# 113
  • София
През месец, даже по- малко, някаква нова тема, превръщаща се в оплакване - то не бяха родители, то не бяха изтрити фейсбуци.

И аз обичам чат-пат да си помрънквам, но Ариел - с това крещящо "ох, ние горките, аз горката, аз пренебрегната" не си правиш услуга. Може би разговор с психолог ще помогне да си отработиш поне някои неща, най- добронамерено го казвам.

# 114
В последно време аз взех да се чудя за какво изобщо са ми приятелите във ФБ. Сега се сещам, че колкото повече контактувам с някого, толкова по-малка част от или никаква ни е комуникацията във ФБ.

Аз ползвам ФБ основно заради групите, в които мои приятели не влизат. Пиша в "майки на тинейджъри", макар да мина детето тийн възрастта, но на мен са ми помагали, помагам и аз. Пиша в няколко "порцеланови групи", защото открих невероятна възможност да си купувам класен порцелан оттам. Нито един мой приятел не се интересува. Пиша в "Какво четеш", там просто е губене на време, защото се въртят абсолютно едни и същи автори, не най-стойностите. Пиша в група за много специфично мое хоби.

Приятелите ми най-много да пуснат снимки къде са били. Ако някой е на разстояние от мен и нямаме възможност за среща, пише си по вайбър и там си пращаме снимки.

# 115
Както се казва- “ да ѝ имам проблемите”.

# 116
  • София/Севлиево
Не,не страня.Обаче след като се омъжих и родих първото дете голяма част от необвързаните ми приятелки и тези без деца се отдръпнаха от мен.Само с две си останах много близка (едната има дългогодишен приятел,но нямат деца и той не иска да имат, явно им е добре така,другата от 2010-та е обвързана,омъжи се 2014-та и през 2023-та им се роди момченце -голяма изненада за всички и радост също).Знаем се от университета от 2004-та още ...Имам и една приятелка от първи клас (тя се омъжи в Германия,роди дете доста след мен),но винаги ме търси като е тук и не сме прекъснали приятелство си(вече почти 35 години).И най-добрата ми приятелка от училище (от '96-та)-с нея може да не се видим цяла вечност,но сме си все тъй близки (моите родители я приемаха като тяхна дъщеря, същото важи и за отношението на нейните родители към мен).Тази моя приятелка се омъжи рано-на 20 години,на 30 имаше три деца(и три висши ) и никога не сме странели една от друга.
ФБ имам основно заради Месинджър -там си говоря със сестра ми, която е в Лондон,и заради групите на децата (той големия вече нямат група,но пък малкия тепърва ще има).

# 117
Ама, моля ви се, оставете хората да си мислят, че всички им завиждат и затова ги "разприятеляват".
То бива, ама пък да имаш чак толкова погрешна самооценка ...
Просто си има такива хора, мислят си, че всички им завиждат и даже си измислят причини за това, а и са крайно недооценени от цялото човечество.

# 118
Ама, моля ви се, оставете хората да си мислят, че всички им завиждат и затова ги "разприятеляват".
То бива, ама пък да имаш чак толкова погрешна самооценка ...
Просто си има такива хора, мислят си, че всички им завиждат и даже си измислят причини за това, а и са крайно недооценени от цялото човечество.

Повечето хора не си мислят, че някой им завижда.
Какво ми е да ми се завижда на мен?
Ами аз (по стандарта на омъжените ми приятелки с деца) хич не съм за завиждане - 40+ годишна, неомъжена и без деца. Ако ги питаш по-добре да ме бутнат от някоя скала, че да не се мъча.

# 119
Не мисля, че разбра написаното от боботоо ...

Общи условия

Активация на акаунт