Как тренирам - 31

• 20 433
  • 557
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Не, не клякам до долу - до хоризонтално положение на бедрото спрямо земята и се държа за хоризонтални ръкохватки, които излизат настрани от вертикалните постове с дупките на машината. Старая се да не си помагам с ръце. Държа се основно за равновесие.
На гоблет кляканията също не кляках до долу.

Точно това имам предвид. Аз го правя, държейки тежестта в ръце с триъгълна ръкохватка и слагам по една 10тка отстрани. Има огромно значение как се изпълнява упражнението. Ако сложа колан и имам опора къде да се държа, кг-те ще бъдат по-различни.

А всъщност защо си мерите егото? Тежестта е субективно нещо. Гледали ли сте канала на Динко Желязков и начина му на тренировки? Той тренира клиентите си с малки тежести, но с ластици в суперсерии, дроп серии с различни методики. Идеята е да “излъжеш” мозъка, защото той не знае ти колко вдигаш. Когато изпълняваш дадено упражнение бавно, с леко, контролирано и изтормозиш мускула, мозъкът не прави разлика дали клякаш с 10кг или 100кг. Приятелят ми тренира с него от няколко години, даже имат записана тренировка с него в ютюб качена, ако ви е интересно и самият той никога не е тренирал с много тежко, а за мъж има страшно атлетично тяло.

Според мен всеки преминава през фазата с вдигането на тежко, но идва момент, в който разбираш, че движението и контракцията са много по-важни. Ако можеш да правиш упражненията хем с тежко, хем правилно - супер. Но пак казвам, тежестта е субективна. Давам пример. Загрявам с 25кг в ръка за римска тяга. На някой това му е максимума. Клякам на смит машината с 5кг на страна 😊 Да, 5кг. Но правя клек тип 21, но по 10 повторения, а не 7. Тоест правя 10 половинки, 10 от долу до средата и накрая 10 цели. Ами, дали след това краката ми не треперят. Имам личен рекорд от 1 пълен клек на 100кг със свободна тежест преди няколко години и дори тогава не съм усещала подобно напомпване. На машината за предно бедро правех серии по 15 повторения с всичките плочки. Да, всичките. Е и? Колената не ме болят, но към днешна дата пукат яко. Този его лифтинг не води до нищо добро.

# 421
Не си мерим егото. Темата беше съвсем друга. Щом правиш 20 повторения с една тежест, може да пробваш да правиш 8 повторения с доста по-голяма щом първия начин не работи. И също, стоенето месеци на едно и също тегло и повторения, не води до разтеж.

# 422
  • София
Може би аз не съм разбрала правилно. Защото въпросът май тръгна от там, че Уайт флауър тренира с малки тежести и дали тренирала прогресивно и т.н?

# 423
Аз разбрах за какво стана дума, че е време за надграждане след лесни 15-20 повторения, и да се мине на по-голяма тежест и диапазон 8-12, и така да се увеличава постепенно.

Vetrena, менопаузата е бич божий, но ще се справим. Ти със сигурност.Hands Muscle

# 424
Може би аз не съм разбрала правилно. Защото въпросът май тръгна от там, че Уайт флауър тренира с малки тежести и дали тренирала прогресивно и т.н?
Ами тя търси решение, аз си написах мнението. За прогресивното натоварване питах, защото от постовете й не ставаше ясно. Не виждам проблем да се задават уточняващи въпроси.
Според мен, щом сегашният й подход не работи, да пробва друг и дадох за пример аз как тренирам, защото съм доволна от резултатите. Кг ми са зададени от треньора ми, след като види как изпълнявам с какво тегло дадено упражнение, не си ги определям аз. Което не значи, че следвам сляпо. Ако сметна, че са ми много ги намалявам и започвам от по-ниски да работя като целта ми е да достигна това което ми е определил. Ако усетя, че започват да ми стават леки, вдигам.
Всичко това го писах вече. Не се фукам с колко кг работя а ги споменавам за ориентир, защото лично на мен тази информация от други щеше да ми е полезна в началото, но всички се таят и редовната реплика е - за всеки различно. Да, така е, за всеки различно, но е ориентир за хора, които нямат идея за нещата (визирам себе си като започвах). 
Няма нужда да бъда обвинявана в его лифтинг като не клякам с 80 кила на белт до долу. Извинявам се, но ми стана обидно.

# 425
  • sofia
Да се включа в групата за мотивация ....за храненето най-вече. Там съм разпусната команда.
След 20 годишна пауза, натрупани кг и докато катерех обичайните планински баири, така се задъхах на няколко пъти, че чак се уплаших какво аджеба става. Та пролетта се обърнах към треньорите, с които тренирах след раждането на големия ми син. От тях за сефте чух за ВМ-НВХ през 2005 г. Комбинирано със свободни тежести даде много добри резултати навремето. Ама навремето бях на 27 🤣
Та, от април започнах да тренирам два пъти седмично под надзора на треньор и понеже мразя тичането (от малка, както се казва) всяка сутрин на отиване за работа почнах да катеря баира на Лозенец на бърз ход. Целта е раздвижване, да се приведа в прилична форма и да не почнат скоро разни болки в крака, кръст и пр.
Свалих десетина кг, сега съм 78 на ръст 170. 70 да ги докарам, ще е супер. До момента не си следях стриктно храненето, но ще трябва да почна, защото от повече от месец съм се застопорила.
Включих и още една тренировка през уикенда. Тренировката, както казах е със свободни тежести. Клек, мъртва тяга, сумо тяга, напади, едни напади със стъпенка и изнасяне на крака напред, странична преса, ренегатско гребане, скрипец, военна преса. Обобщено, една тренировка включва 5-6 упражнения, всяко 4 серии с 5 повторения, а ако е за отделен крак/ръка са по 5 повторения за всеки крайник (страничната преса например).Разни упражнения за баланс са ми предизвикателство. Никога не съм предполагала, че ще мога да клякам на един крак в серии 😂
Като цяло е комплексна и включва и цялото тяло. Много добре ми се отразяват разни разтягания, които правя в почивките. И като се сетя, че определени движения чак болка ми докарваха, а сега вече ги правя без проблем, ми дава стимул да продължавам.

# 426
  • Бургас/Пз
Здравейте, чета ви постоянно, но рядко се включвам, защото при мен нещата от години са едни и същи. Тренирам, за да поддържам това което съм постигнала и нямам желание нито за повече мускули, нито за по-високи тежести. Сега обаче съм изправена пред проблем и търся съвет, защото повечето от вас имат доста опит и се надявам, че ще ми помогнете.
От седмица имам проблем с дясната ръка. Оказа се възпаление на меките тъкани от горната страна на дланта, което ми пречи на добрия хват, съответно не мога да държа в момента дори и гира от 0.5кг. Трудно ми е дори да отварям по тежки врати, или да държа пълна кана с вода. Давам тези примери, за да добиете представа за проблема. Възстановяването може да отнеме доста време и не ми се иска просто да не тренирам и да чакам да мине. Sad За долната част мисля, че ще се справя само с ластици и машини, без да вдигам тежести. Обаче какво да правя с горната част, ръцете , гърба, направо нямам никаква идея. Има ли изобщо някакъв вариант за упражнения за горна част без тежести и без да се налага да ползвам хват на ръката.
Ще ми е интересно всяко едно мнение!

# 427
Ани, отново ластици и собствено тегло. При машините ще ти е нужен хват, но ако можеш с много лека тежест, защо не.
Когато имах проблеми с карпалния тунел, ме затрудняваха движения с чупене в китките и да държа по-голяма тежест със стабилен захват. Лицевите опори ги правех, държейки дръжките на 2 дъмбела, за да променя движението в китките.
Пробвай варианти и сама ще усетиш кое ти е удобно и безболезнено.

# 428
Ани, много неприятна ситуация, но е временна - сигурна съм 😘
Аз бих опитала фитили или кожени куки - много подпомагат хвата  при упражнения като едностранно гребане, тяга, напади, набирания.

# 429
Темата в последните дни е доста дискусионна, съответно ценна. Чета ви и вземам полезното за себе си, благодаря за което.
Не се фукам с колко кг работя а ги споменавам за ориентир, защото лично на мен тази информация от други щеше да ми е полезна в началото, но всички се таят и редовната реплика е - за всеки различно. Да, така е, за всеки различно, но е ориентир за хора, които нямат идея за нещата (визирам себе си като започвах).  
Няма нужда да бъда обвинявана в его лифтинг като не клякам с 80 кила на белт до долу. Извинявам се, но ми стана обидно.
Невър, за мен пък е добре, че когато започвах не съм се натъквала на информация колко кг вдигат хората. Това щеше да ме отчае и посее съмнения какво правя аз въобще в залата Simple Smile Ако сега си напиша с какви кг тренирам, пак мога да получа същия въпрос Joy Наистина за всеки е различно. За мен темата е полезна с упражненията, които споделяте от вашите тренировки и техниката на изпълнение от вашия опит.
Без да съм адвокат на Петето, смятам, че предупреждението й за работата с големи тежести беше отправено с цел превенция и избягване на травми.
====
Вчера моето кардио беше под форма на 14 км преход, днес тренировка за гърди и гръб.

# 430
Моят опит показва, че с големи тежести трябва да се тренира едва когато е възможно като надграждане, но не и преди техниката да е поне много добра, да не кажа отлична. Иначе се получават травми, на които може и по-дълго време да отнеме лечението им.
Както и във всичко друго и тук си трябва разумно натоварване и ползване.
Аз с нова програма - 1 ден - крака и дупе + интервално кардио, 2 ден - корем и гръб + умерено кардио, 3 ден - ръце + умерено кардио.

ani_d, може да питаш ИИ да предложи изолиращи упражнения.

# 431
Ани, говорете си с лекуващия специалист - при възпаление - особено в ранната фаза, не е препоръчително натоварване. Освен терапията, тялото има способност да се справи, но е хубаво и ние да му съдейсваме - в случая с нужната почивка.
Поне седмица си дайте време да видите как върви възстановянането и тогава ще с ориентирате. Честно казано седмица-две не са кой знае какво време, ако няма да ходите на състезание и не трябва да сте в топ форма. Пробвайте през това време някакъв стреч, йога, пилатес, която ще изненада тялото и ще му създаде нов тип усещане.

# 432
  • Бургас/Пз
Благодаря ви.
Лайк смоук, първо с него говорих, естествено, че каза покой и та поне 10 дни. Пилатес и стреч са ми в програмата, просто повече тях ги усещам в долната част, но за горната не толкова. Може би не съм намерила правилните упражнения.

Ветрена, Лино, няма как да стане нищо, което трябва да го хвана с ръката. Дори и да има куки или фитили, това не изключва държането на лоста. Дори ластика иска опъване, т.е. хващане, а аз не мога. Дори дръжката на врата да хвана не ми е ок. Проблемът ми е, че понеже е дясна ръка изобщо не мога да я пазя. Посягам, хващам с нея и съответно то боли.
Лино, за машини имах предвид за долната част -лек преса, вътрешна външна част, задно бедро, предно бедро, прасец, никъде ръцете няма да ми трябват.
Ветрена, абсурд дори и с фитили да мога да направя набиране, дори и не си го помислям, то шишето с вода едва държа. Не , че не мога да стискам зъби и да търпя болката, но просто няма смисъл да го правя, защото няма изобщо да ми мине.

# 433
Ани, разбирам те, понеже не можех да си сгъвам китките под 90° и захватът ми беше зле за по-тежко или повече повторения.
Мислех да предложа различни видове лицеви опори. Там дланите са разтворени, но се натоварват предмишниците. Ако пробваш с вариации на cobra push ups или лицеви опори срещу стената?
Можеш ли да хванеш и дърпаш от най-еластичните и дълги ластици?

# 434
Ani, бързо възстановяване ти желая!
Не се сещам за нищо освен Скорпион, защото е на предлaктия, стойка на глава (не е на глава, правиш триъгълник с предлактията), натоварват раменете, трицепс. Също поза Делфин.
Поиграй си с йога, може да ти хареса.

Общи условия

Активация на акаунт