На гоблет кляканията също не кляках до долу.

Точно това имам предвид. Аз го правя, държейки тежестта в ръце с триъгълна ръкохватка и слагам по една 10тка отстрани. Има огромно значение как се изпълнява упражнението. Ако сложа колан и имам опора къде да се държа, кг-те ще бъдат по-различни.
А всъщност защо си мерите егото? Тежестта е субективно нещо. Гледали ли сте канала на Динко Желязков и начина му на тренировки? Той тренира клиентите си с малки тежести, но с ластици в суперсерии, дроп серии с различни методики. Идеята е да “излъжеш” мозъка, защото той не знае ти колко вдигаш. Когато изпълняваш дадено упражнение бавно, с леко, контролирано и изтормозиш мускула, мозъкът не прави разлика дали клякаш с 10кг или 100кг. Приятелят ми тренира с него от няколко години, даже имат записана тренировка с него в ютюб качена, ако ви е интересно и самият той никога не е тренирал с много тежко, а за мъж има страшно атлетично тяло.
Според мен всеки преминава през фазата с вдигането на тежко, но идва момент, в който разбираш, че движението и контракцията са много по-важни. Ако можеш да правиш упражненията хем с тежко, хем правилно - супер. Но пак казвам, тежестта е субективна. Давам пример. Загрявам с 25кг в ръка за римска тяга. На някой това му е максимума. Клякам на смит машината с 5кг на страна 😊 Да, 5кг. Но правя клек тип 21, но по 10 повторения, а не 7. Тоест правя 10 половинки, 10 от долу до средата и накрая 10 цели. Ами, дали след това краката ми не треперят. Имам личен рекорд от 1 пълен клек на 100кг със свободна тежест преди няколко години и дори тогава не съм усещала подобно напомпване. На машината за предно бедро правех серии по 15 повторения с всичките плочки. Да, всичките. Е и? Колената не ме болят, но към днешна дата пукат яко. Този его лифтинг не води до нищо добро.
За долната част мисля, че ще се справя само с ластици и машини, без да вдигам тежести. Обаче какво да правя с горната част, ръцете , гърба, направо нямам никаква идея. Има ли изобщо някакъв вариант за упражнения за горна част без тежести и без да се налага да ползвам хват на ръката.
Ако сега си напиша с какви кг тренирам, пак мога да получа същия въпрос
Наистина за всеки е различно. За мен темата е полезна с упражненията, които споделяте от вашите тренировки и техниката на изпълнение от вашия опит.