Как тренирам - 31

• 27 252
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
Харесвам и групови, и инвидидуални тренировки. Преди да пробвам първия тип, бях инстинктивно против заради някакви си мои предразсъдъци и нагласата, че няма да са ефективни. Но си признавам, че съм бъркала поне за себе си.
За мен са приятно разнообразие - харесвам Табата, харесвам Бодипъмп, и ми липсват, защото не ги практикувам в момента, а имам сравнително дълга история - почти 3 години съм посещавала такива.

Относно млечните храни, които обсъждахте - спирала съм всички млечни за 1 пълна година. Полза за себе си не видях. Но аз ям и сравнително ограничено количество, не знам как е при тези, които хапват повече от тях.

Честно казано като бях по-млада бях по-крайна в нагласата си към различните видове спортни занимания, хранителни режими и т.н. Към днешна дата съм супер дзен и смятам, че през различните етапи от живота си, човек има различни потребности и фактори, с които да се съобразява.

За съжаление при мен последните три седмици няма тренировки. Влязох в омагьосания кръг на вирусите, носени от детската градина - никога не съм била по-болна в живота си - синузит, бронхит и за разкош силно възпален седалищен нерв. Преди 5 години щях на инат и въпреки здравния си статус да тренирам. Сега просто си казах, че ми е по-важно да оздравея и това е просто етап.

# 631
Аз съм супер мързелива, срамежлива, не обичам да ме зяпат, да ми мучат наоколо, да се потят около мен и миршат, да кашлят, и затова 80%  от тренировките, които правя и предпочитам, са групови. Разбира се, ние сме малки груп /от 5-6 човека, на разстояние/. Правя по принуда и сама в залата, но не ми е любимо.

Цитат
Честно казано като бях по-млада бях по-крайна в нагласата си към различните видове спортни занимания, хранителни режими и т.н. Към днешна дата съм супер дзен и смятам, че през различните етапи от живота си, човек има различни потребности и фактори, с които да се съобразява.

Подкрепям това мнение.

# 632
  • София
На мен кашлящите и миризливите са ми най-вече в групови тренировки и затова предпочитам индивидуалните такива. Влизам в мой си свят и се откъсвам от реалността.

Аз не съм тренирала от 3 дни - приятеля ми имаше рожден ден, на другия ден още не бях на вълна тренировки, после нещо ме домързя, утре пък имам ходене до Пловдив, и.... май уикенда ще тренирам Simple Smile

# 633
  • sofia
В понеделник и сряда бях с треньорката, утре или в събота ще направя още една тренировка.
Нови упражнения за разтягане ми показа. С два пръста ми задържа рамото или крака, не им позволява да се "връщат" и егати опъването усещам. Или като леко ми намести позата на разтягане и изведнъж става ужасно 😂 Та правилното изпълнение и позиция на всичко е от значение.
В тазовата област, особено в ляво съм бая стегната. При страничните наклони и усуквания имам напредък, но пак в ляво ми е по-трудно и ме опъва повече. Гръбнакът се е поотпуснал и е станал по-гъвкав. Ролката и двойното топче помагат, определено.

# 634
Не знам индивидуалист ли се водя или не, но аз предпочитам индивидуални тренировки. Изобщо на групова не бих отишла. Simple Smile
Нещо напоследък , от миналата седмица, хич не ми се тренира. Не пропускам ден, но ходя с нежелание. Май съм по-уморена от обикновено, че през деня в работата ми е много натоварено. И апетит нямам, ям също с нежелание и все окъснявам. Чудя се дали мялко офлоуд няма да ми се отрази добре. Thinking но нямам идея как да го приложа. Ще горовя с тренера другата седмица да видим той дали ще ми измисли нещо. Сега ми промени програмата и ми свали тежестите, а ми качи повторенията и хич не ми се нрави тая работа. Сърцето ми се качва в ушите, едвам дишам след някои упражнения...мрън.

# 635
  • Велико Търново
Днес бях на кардиолог и очаквано всичко ми е идеално.
Винаги съм тренирала сутрин в 06.00/преди години собственика на залата започна да я отваря, заради мен, а сега това е официалното работно време/.От две години ходя и на спининг.Треньорката ми шефка, а преди 10 години тръгна с мен да спортува.На други тренировки нямам желание да ходя.Тези ми стигат.

# 636
Момичета, мразя ноември месец. Толкова е тъмно, мокро, студено. Дъждът не ми влияе, но тъмнината и студа ме депресират. Май трябва да планирам пътуване в този период.

Аз предпочитам да тренирам сама, вкъщи най-добре. Идеята да изляза и да пътувам половин час на отиване и половин на връщане за спорт, и да плащам скъпо и прескъпо би ме отказала веднага. Ако е групов спорт, един позитив е comunity-то - хора с които се виждате всяка седмица и имате еднакви интереси. Това е единственото, което би ми харесало.

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 00:20 от MagiB

# 637
  • sofia
zoya, благодаря за обемния списък от заместващи упражнения! Веднага ги почвам ❤
Момичета, вие всеки ден ли ядете месо? Аз по принцип не се сещам за месо, но откакто тренирам, ям всеки ден по веднъж пиле или риба. Интересното е, че лошият холестерол ми се вдигна за тази една година и е на горна граница. И честно казано не знам как да бслансирам с храната. Сутрин хапвам кисело мляко с доза протеин на прах + малко фини овесени ядки и плод. Ям котидж сирене вечер, месото е на обяд…

# 638
  • sofia
Nevermoresleep, за себе си съм установила, че всякакъв тип интензивно натоварване тип кардио, бързи упражнения и хиляди повторения не е моето. И съответно не се и напъвам по тая линия. Предпочитам по-бавно темпо, позволяващо по-прецизно изпълнение на движенията и с тежест.
Груповите занимания не са за мен. Още като дете се пробвах да ходя на народни танци и точно след третия път се отказах.
Отделно, по това време на годината съм забелязала, че всички сдаваме багажа....една умора ни наляга. Като ходеха на училище децата, едвам ставаха. Януари нещата се връщат по местата си.
Аз съм с високо кръвно, което една ендокриноложка откри случайно. То по нейната специалонст всичко ми беше ок преди 2+ години. Преди това никога не съм имала високо кръвно (мерила съм го редовно покрай бившия ми мъж) и всъщност си мисля, че напрежението покрай раздялата с него го предизвика това кръвно.
Преди два месеца си пусках разни рутинни изследвания и всичко ми беше ок. Даже и на кардиолог ходих, че искаха кардиограма заради една козметична интервенция - и там да ок нещата, само леко ми коригира дозата на хапчетата.
С храната, както съм казвала, е пълна вакханалия при мен. Всичко ям, но внимавам с количествата и определени храни.

# 639
Сиска, за протеина питах, защото най-масово използваните са млечни. Всъщност и този, който показваш. Аз ги избягвам заради високия инсулинов отговор. Помислих си, че използваш яйчен или телешки и евентуално да видя нещо ново. В момента пия телешки, но не ми харесва на вкус, а и как се разбива. Свършва ми следващата седмица и се връщам на яйчен.

Сигурно е обсъждано във времето тук, но как се отнасят тичащите в групата към бягане в аеробния обхват на пулса? Понеже относително отскоро отслабнах и отскоро мога да тичам, тичам като гламав по колкото мога. А чета, че баш не бива. Направих две бягания - едно 20 минутно след силова тренировка и едно 80 минутно, като следях пулса да ми е в диапазона 120-125. Някак по-добре се чувствам, но дали е по-ефективно за сваляне и изобщо за укрепване на сърце и тяло? Тези двете на пътека.

# 640
Невър, смятам, че промяната в упражненията ще ти се отрази добре, въпреки че не ти допадат особено Simple Smile Кардиото е хубаво нещо. Мускул, мускул, но и издръжливост и експлозивност е добре да се изграждат.
Може би затова и харесвам табата - вади ме от зоната ми на комфорт яко.

Лично аз от може би над 15+ години не пропускам профилактични изследвания - ПКК, кардиолог, ендокринолог, ехография, АГ и т.н. И при мен холестетолът се е завишил леко, но пък триглицеридите ми са на долната граница, което компенсира.

Месо ям само риба, телешко, свинско, птиче - не мога, мирише ми гадно и това е. Но има годишни периоди, в които буквално се насилвам - лятото не мога да ям месо и се виждам в чудо. Но пък с яйцата съм редовна - поне 3 дневно.

# 641
Липсват ми груповите тренировки. Преди 300 години, от 2008-2012 ходех на фантастичен Boot Camp с Ханка Дворска и Компания- трима треньори ни разделяха на малки групи в пражкия Сокол, понякога викаха и четвърти треньор. Беше невероятно преживяване 3 пъти седмично. През зимния и дъждовния сезон 2хкалистеника вътре и 1хтичане навън от 6:45 до 7;45 сутринта на хълма Петрин. Посрещахме изгрева с лицеви опори и изглед над цяла Прага. Беше зверско, смешно, и много вдъхновяващо. Стопяваха ни лагерите, но и умирахме от смях.
Тук се вижда:

В топлия сезон се тичаше 2хнавън, без значение от времето. С тях се научих да тичам, и първото състезание  тичах с Ханка. Тази жена ми промени живота. Не само че влязох във форма, но и се научих от първа ръка как човек да се държи с клиенти. Страхотни хора са и тримата. Няколко поредни лета ходих с тях на интензивна седмица с планинско тичане. Големи извращения бяха.

Спрях само понеже от 2013 графиците у нас се промениха, и БММ ме прати на бокс, защото цял  живот мечтал да ходи, никога нямал време, та да съм ходела вместо него. Joy. Отидох да пробвам, влюбих се от раз, и ходих 7 години, докато не започна Ковид. И на Ащанга ходех при Далибор Щедронски, пак през тези години.

Но дойде пандемията, и всичко се промени.
Много харесвам йога в група, но нямам часова възможност до ходя. Трябва да измисля нещо.
Моят учител Далибор има интензивен курс след една седмица за навеждания назад, а аз така да ги мразя.....

Гущера, тичам "нормал" с пулс под 145. Ако искам под 135 трябва съзнателно да забавям. Маратонският ми пулс беше/е 160, ако качвах на 165, забавях веднага. Тичането трябва да е 80/20. 80% кротко, 20 по-енергично.
Не бива да качваш в червената зона. Може за малко.
Ако искаш да тичаш, постави си за цел 40км седмично, 5х8км (примерно). Следи си пулса, и след 8 седмици виж как си и какво става.

Аз тичам за да се разтоваря, да видя слънце и да се раздвижа, не за да отслабвам. Това би ме смазало.
Не е живот това- всичко в името на отслабването. Тичам си аеробно като пич и се радвам на живота. Не озверявам от глад след него, свикнала съм, което е добре.

Тази седмица е чудовищно мъглива, a такова мляко не тичам. Може би уикенда, и то на пътека.

# 642
Ох, то проблемът е първо, че кг не са много по-малки на повечето упражнения, а повторенията са двойно и второ когато нещо не ми се нрави, го правя с нежелание и какъв ще е резултатът е под въпрос. Ненавиждам кардио и това си е, а с тези безброй повторения се чувствам точно все едно кардио правя. Ще постискам зъби за известно време пък после ще видим.

Месо ям всеки ден. Без, все едно не съм яла. Основно свинско, след това пилешко и накрая риба. Рядко агнешко и още по-рядко телешко. Млечните ограничавам - не ми влияят много добре. Ям по малко заквасена сметана, крема сирене, кашкавал, сирене Бри и Камембер, но като цяло млечните не са ми постоянно присъствие в менюто. Яйца обикновено по 5 дневно, месото ми е около 250-300гр. + една доза протеин и около 50-70гр краве масло. Това ми е ежедневното хранене. Разнообразие не ми трябва на мен и не ми пречи да ям всеки ден едно и също - зиме-лете, нищо не променям.

Тичането не е за мен. Ако тичам, трябва да е спринт. Маратон категорично не. Харесва ми да ходя, но с цел. Безцелно шляене е ходене на пътека тц. Лятото ходя повече, сега зимата съм съкратила.

# 643
Nevermoresleep, под какъв предлог ти намали тежестите и ти увеличи повторенията?
За колко повторения става на въпрос?

И аз ям месо всеки ден, по 2 пъти на обяд и на вечеря или риба съответно. В нашето семейство не се тачи постното.
Днес мие ден за глутеус, след малко отивам Simple Smile

# 644
  • в пералнята
Аз откакто включих малко повече кардио, видях и прогрес, преди това йок. Сега гледам да си подсигуря 20 минути пътека след всяка тренировка и 15 хил крачки на ден.

Що се отнася до храненето, окепазих пак работата, защото имах проблеми със стомаха, сега ще трябва отново да се ограничавам известно време.
Аз много обичам яйца и месо, без тях не се чувствам сита.

Общи условия

Активация на акаунт