Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 883
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 510
Докато има търсене,ще има и предлагане.
Ние може да пишем тук и да се възмущаваме,но навън майки продължават да качват децата си на парашути,банани и т.н...

С тези услуги по-скоро логиката е обърната - има търсене, защото има предлагане. Пазарното предлагане и маркетингът, в частност атрактивната демонстрация на плажа, създават потребност, а не обратното. Ако деца и харесващи силни усещания възрастни не гледат хвърчащи банани, джетове и парашути по цял ден, вероятно няма да се сетят за тях. Мойта голямата дъщеря е типичният шаран за такива. Никога няма да поиска да отиде на плаж специално с такива атракции, но види ли ги и започва да повтаря “и аз, и аз!”.

# 511
Няма общо с спарасейлинга, но пък има  общо с безопасността по морето -- и по мое впечатление "бургазлиЙ" изобщо не могат да плуват правилно и добре. Какво му усещат на морето не знам, но малко са тези, които плуват. Те се "къпят" в морето, което значи влизат до малко над колене, покиснат се, поквасят се и си излизат. Честно, обвинявам ги за това, в какво са превърнали курортите и е следствие на ниската култура на местните мутри/концесионери и подобни. 

Но да си дойда на моята болка. За мен, нормална плувна зона няма нарочно по Бг черноморие, за да има място за атракционите на мнозинството хора, за които е супер по-яко да те влачи лодка на банан, отколкото да поплуваш, да поспортуваш, защото просто не могат и не са научени да се наслаждават истински на морето, на движението, спорта и природата без циганиЙ. Шамандурите са сложени на съвсем плитко и плуването там е почти невъзможно.

Та ако по-голяма част от населението обичаха плуването и спорта, може би щеше да има по-малко опасни цигании за простолюдието по морето - АТВта, джетове, банани, парасейлинги и тн. На мен тези атракциони ми развалят плажуването и усещането за почивка, природа и море...
Същите тези хора загрозяват Созопол с боклуци и "циганиЙ" за левче, продавани за 5.99. Изобщо...Дивият Изток -- липса на контрол, липса на съвест, липса на чувство за естетика и настрой за ден година прави, бързи печалби и "след мен потоп" и много много евтин кич. Simple Smile
Та варненци, бургазлиЙ, несебърлиЙ, созополиЙ и прочее хорица, не знам усещат ли морето, но са го превърнали в непоносим евтинджоски панаир, стрижат го като овца, с надеждата да им донесе някой друг лев, а то все пак е обществен природен ресурс и не е ок това. 

По това, как се опитаха да замажат ситуацията с 18 годишния с АТВ-то, и правосъдието не им е съвсем на сърце на "бургазлиЙ". Нападнаха изстрадалия баща, който отчаят ридаеше "няма държава!" с псувни и удари...Толкова за местните. Съсипаха морето Simple Smile).

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 03:37 от MariyaHris

# 512
Ако се отървем от кича по Черноморието, ако се премахнат всички незаконни търговски обекти, ако атракционите се обвържат с общините - да се следи за плащане на данъци, изпълняване на наредби, подготвеност на персонала, трудова медицина и т.н., ако престанат да се издават разрешителни на Сульо и пульо с персонал полуговорещи орангутани (щях да напиша друга дума, но със сигурност ще ме изтрият), инцидентите ще бъдат сведени до минимум. И най-вече да се осъществява стриктен, ежедневен контрол.
Мога да се хвана на бас със себе си колко политическа воля има това да се случи.
Както изразихте всички съмнение - догодина същите атракциони ще предлагат услуги със същите съоръжения без оглед на безопасност и отчетност.

А, и да се допълня - нали се сещате как в началото на всеки сезон съответният министър на туризма, без значение кой е в момента, има навика с навити крачоли да крачи по плажа, да вика ааа-уууу, много е хубаво, много е чисто, готови сме за сезона, да идват клиентите... Та, тези хора, поне веднъж давали ли са си труд да направят истинска проверка на атракционите, съотношението цена-качество, безопасност и т.н.?! Заклевам се, че следващия юни ще пиша лично до поредния министър да му задам този въпрос, след задължителната хвалебствена обиколка. Чувствайте се поканени да ми напомните и да ме питате какъв отговор съм получила.

# 513
MariyaHris, Малко странни логически връзки направи според мен Thinking Нещо като "ако имаше по-малко футболисти, щеше да има повече космонавти". Никой не е длъжен да обича плуването (хубаво е да се владее от обща култура и от гледна точка на безопасност, да), както и не разбирам защо една дейност трябва да се противопоставя на друга. Синът ми е отличен плувец, но обича и атракционите, включително е летял и с парасейлинг. И? Това какво до/показва? Че трябва да прави само едното? Или че е "циганин"? По цял свят има атракциони по големите курорти.
Оценката на плувните умения на цялото население на Бургас не мога да коментирам, тъй като нямам нужната за това информация, но обобщението за тях също ми се струва неподплатено с факти и логика.
Изобщо темата пак залитна в посока, нямаща много общо с конкретния случай и се изпадна в съждения тип свободни съчинения.
Просто при подобен род дейности трябва да има повече контрол, лична отговорност и доза "Господ да пази", както и във всяко друго нещо от ежедневието ни впрочем.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 09:33 от Мила Атова

# 514
Има достатъчно места по Черноморието без атракциони, широка ивица, спокойствие и тишина. Аз съм от Варна и не съм виждала атракцион поне от десет години и повече. За всеки вкус си има място на морето.

# 515
Тя само каза, че ако човек влезе да плува навътре в морето като нищо някой джет, моторница, банан или каквото и да е може да го претрепе, защото няма определени зони за плуване и за атракциите. На практика след шамандурите цялото море е окупирано от  моторните водни спортове. Което е по темата - липса на регулации.

# 516
Да, хубаво е да се обособи и регулира. За мен едното не пречи на другото.
По-скоро странни ми бяха квалификациите и обобщенията за типа хора, които обичат или не обичат дадено нещо, както и за плувните умения на всички бургазлии.

# 517
Да, хубаво е да се обособи и регулира. За мен едното не пречи на другото.
По-скоро странни ми бяха квалификациите и обобщенията за типа хора, които обичат или не обичат дадено нещо, както и за плувните умения на всички бургазлии.

Не на всички, но е масово. И е съвсем нормално - нали е казано, че обущарят ходи бос и "вода гази, жаден ходи". Когато нещо ти е под носа не му обръщаш внимание. И повечето са учени да плуват от татко, който пък бил учен от дядо, който някога от прадядо... Все със същата техника и прийоми. Странното е, че в планините не е така - всички деца карат ски. И там няма "техниката на дядо", защото технологиите там се развиват. Но за морето го има елементът, че повечето от местните могат да плуват, ама да се държат над водата без много стил и умения.

# 518
Нали се сещате, че докато няма осъдени по веригата до министър и дори държава, то ситуацията ще е същата. А държавата няма волята да въведе ред, защото:
1.  ще изчезнат атракциите, тъй като няма да има достатъчно подготвени хора - инструктори. А няма да има инструктори, защото заплащането не отговоря на риска, който поемат.
2. Ако се намерят подготвени хора за достатъчно много пари, то ще се вдигне още цената на атракциите, която и без това не е особено достъпна за масовия българин. За чужденците не се наемам да кажа.
3. Високи заплати и намалял оборот няма да се харесат на собствениците на атракциите, защото те гледат бързи големи печалби с минимум разходи. А качествено оборудване, платени данъци, добри заплати за професионалисти са равни на сигурност за клиента и по-малка печалба за чорбаджията.
4. Единственото, което може да принуди предлагащите атракциите да заложат на сигурността на услугата е отливът на клиенти , но и това няма да се случи. Народопсихологията на българинът е:
- инциденти се случват на всякъде по света
- на мен няма да се случи
- веднъж се живее/ все от нещо ще се мре

# 519
Не очаквам да се потърси отговорност на ниво по- високо от работник, в конкретния случай.

Дори да се въведат регулации, мисля, че те ще бъдат съгласувани с бизнеса и ще бъдат удобни на бизнеса. Не изключвам да отпаднат някои изисквания, като например назначен квалифициран инструктор, защото нали, понеже, обаче, тъй като... за Бг бизнеса е все глад за кадри. А и в Бг бизнесът(парите) са по- важни от човешкия живот, та очакваните регулации, вероятно. ще застраховат бизнеса от евентуални санкции. Споделям лично мнение, основано на лични наблюдения. Дали ще оцелее коментарът ми, е друг въпрос. Ама и да се трие, и да не се трие, нещата се случват по този начин много отдавна, за мое огромно съжаление.

# 520
  • Най-красивата страна
Вчера четох,че и в Гърция са загинали брат и сестра -пак при парасейлинг .
Явно навсякъде може да се случи и въобще не е безопасен този атракцион.

# 521
Черна станция, един от малкото пъти, в които не мога да се съглася напълно с теб. За плувните умения имам предвид. Това са твои лични наблюдения и предположения. Но както и да е де, дори и да си права, това няма отношение към инцидентите, които се случват понякога.

Иначе, както вече се каза, има плажове с водни атракции, има и без. Всеки избира къде да отиде.
Аз също не обичам тарапаните и наблъсканите с всевъзможни хора и атракции места, но не отричам правото на другите да ги харесват и да искат да опитат и изживеят нещо различно. Особено младите хора, това е типично и нормално за възрастта им.
В нашето семейство обикновено комбинираме двете неща. Отсядаме на по-спокойно място и един-два пъти пътуваме до някой по-оживен курорт да се позабавляваме или просто разходим. Плажували сме и на изцяло диви места, на палатки, по къмпинги и къде ли не. С което искам да кажа, че човек може да харесва и да има нужда от различни неща и изживявания и е излишно да се противопоставят вкусове и типажи хора и да се настройват едни срещу други. Защото (аз поне), оставам с впечатление, че се правят точно такива внушения.

# 522
Вчера четох,че и в Гърция са загинали брат и сестра -пак при парасейлинг .
Явно навсякъде може да се случи и въобще не е безопасен този атракцион.

Безопасното не е интересно. Търси се адреналина.

# 523
И отново, може би и последно от мен по темата - има най-различни типове хора на този свят и това му е хубавото на живота. Някои от тях търсят адреналин и слава богу, че има такива, защото иначе нямаше да има пилоти, планински спасители, водолази, алпинисти, които да ви поставят изолациите на жилищата и мрежи по чукарестите пътища, доброволци при бедствени ситуации и т.н.
Който иска безопасен живот, нека води такъв, няма лошо. Който иска тръпка, да си доставя такава, също няма лошо.
Относно законите, контрола и личната отговорност нямаме спор.

# 524
Има достатъчно места по Черноморието без атракциони, широка ивица, спокойствие и тишина. Аз съм от Варна и не съм виждала атракцион поне от десет години и повече. За всеки вкус си има място на морето.

Къде са тези плажове без атракциони, питам без да се заяждам, наистина се интересувам...

Да, но тези с адреналина трепят останалите. И естествено, че ако повече хора спортуваха, плуваха, караха СУП, сърф и яхти, нямаше да я има селянията по морето. Същото важи и за боклуците в Созопол- от контингента зависи, но и от местните. Просто при нас това е куул и модерно. Да, това няма общо с конкретния случай, но реагирам на постовете как само местните "бургазлиЙ" усещали били морето, при положение, че точно местните го съсипаха и просто гледат да изкарат лесни пари, съсипвайки и природа и всичко,  налагайки евтинджос туризма в България и продължават с пълна сила.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 10:06 от MariyaHris

Общи условия

Активация на акаунт