Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 875
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 525
Вчера четох,че и в Гърция са загинали брат и сестра -пак при парасейлинг .
Явно навсякъде може да се случи и въобще не е безопасен този атракцион.

Безопасното не е интересно. Търси се адреналина.

Много вярно. Къде му е тръпката, ако ти дадат един пояс с лебедче да се плацикаш на плиткото? Безопасно е на 100%, ама някой да го прави? В същото време хора плащат луди пари за да ги водят да покоряват върхове, хем се знае, че там стане ли нещо те оставят край пътеката да мреш и продължават. И умират десетки, ама наплив огромен.
Аз също така не разбирам и за какво е този инструктор?  На парашута са двама сами, без инструктора, и нищо не управляват, нищо не пипат. Само седят. Не става дума за скок с истински парашут или летене с парапланер. Някой го е казал, че трябва да има, и сега се повтаря като мантра. Ми то има също толкова опасни атракциони и по луна парковете, там защо няма инструктор?

# 526
  • София
Нещастни случаи винаги ще има. Имам кайт, за секунди може да стане сакътлък.
В случая е престъпна небрежност по цялата верига. Ако аз сама отговарям за живота си и за изправността на оборудването ми, то при предлаган атракцион е редно да е изправен.

# 527
Вчера четох,че и в Гърция са загинали брат и сестра -пак при парасейлинг .
Явно навсякъде може да се случи и въобще не е безопасен този атракцион.

Изобщо не е безопасен и инциденти се случват навсякъде по света всяка година.

# 528
Да, и аз четох за Гърция и децата...но там имаше списък с мерки, предприети от държавата като последствие. Да видим мерки...

# 529
Нищо лошо няма в това, че някой търси адрелина. Нито е повод за укор.
Аз съм пъзла, не плувам. Тоест не влизам зад шамандурата (и до нея понякога не стигам), не се качвам на банани, дивани, парашути. Но разбирам хората, които харесват подобни активности и забавления. Не ми е минало през ума да ги обвинявам, че харесват и търсят адрелиналин. Укорителното в случая е, че атракцион на супер популярен и претъпкан плаж не се контролира по никакъв начин и от никого. Вчера се появи материал в медиите на някаква жена, която миналото лято качила детето си на същия парашут. По думите й служителите са били други, не е имало инструктаж или обяснения какво се прави в различни ситуации, реагирали са с насмешка на въпросите й какво ще се случи, ако въжето се скъса. Това не е нормално.

И като говорим за персонал и кадри, имам позната, които години наред зимата работеше като ски инструктор в зимен курорт, лятото като инструктур по каквото падне по Черноморието. Да, чисто физически е по-подготвена от мен, но нито е обучавана, нито знае какво да прави и как да реагира при проблем. Масово са такива всички "инструктури".

Черноморието е държава в държавата. Плажовете, особено по-атрактивните, се държат от големите риби. Държавата не иска да направи нищо. Започвам да се чудя дори дали изобщо може.

# 530
Инцидентът в Гърция е отпреди 5 г. Не открих дали има осъдени.
https://www.bbc.com/news/uk-england-northamptonshire-54770124.amp

# 531
И аз уважавам адреналина, но да е с разумен риск и да е на точното място. Не понасям джигитите на пътя, които форсират коли и мотори и наричат останалите "мишки, които не разбират какво било да имаш бензин в кръвта". Ми да отидат на писта и да си трошат главите, не да убиват невинни хора на пътя.

# 532
Съгласна съм за джигитите на пътя, но не виждам какво е общото между тях и атракциите на плажа.

# 533
Ами редно е да има място за всекиго под слънцето, но в случая се приоритизират едните за сметка на другите и за мен това не е случайно. Просто такава е таргет групата на туризма ни изобщо-лоу клас, лоу кост и място под слънцето за други хора няма. И това е, защото хората, които са в бранша по морето самите са основно такива и не могат да си представят нещо по-така. На мен местен ми е обяснявал как в Гърция не му харесва, защото това забранено, онова забранено.

# 534
Никак не съм убедена, че дори масово хората да могат да плуват и да обичат плуването, няма да се предлагат други атракции. Те няма да изчезнат, просто защото едното не пречи на другото. Нали не си представяте, че един летовник може да плува всеки ден по цял ден? Не, разбира се. Ще поплува малко, ще се попече малко, ще се разходи малко. Нормално е да има моменти, в които да поиска да разнообрази с нещо друго - сърф, джет (макар тях най да не ги харесвам, но и аз съм карала преди години), гмуркане, парашут.
Това, че адреналиновите трепели другите, може би важи за автомобилите по пътищата, да, там е ужасяващо. Но за останалите дейности, които изброих - летене, гмуркане, катерене - това не е така. Отново се обобщава, а не бива, защото се настройваме едни срещу други, а наистина трябва да има място под слънцето за всички.

# 535
  • София
Нищо общо отново. Подобни атракциони са разрешени, има и наредба за тях. Единствено органЪт, който трябва да следи за спазването и изправността не си върши работата. Както е обичайно.
Когато съм дала две заплати за почивка и над 200 лв за парашут, очаквам да е изправен не заради бай Пешо, който са наели и който е виждал карабинер само на ключодържателя на внук си.
Сбруята, ако е проверена и изправна преди сезона ще издържи 3 месеца. Моята е на около 10 години и още става, но аз си се грижа за нея, а и само 5 човека я ползваме и то рядко.

# 536
Да, нека да има наистина. Аз например съм летувала многократно на места без джетове и банани и знам, че е реално Simple Smile)) но пък имаше много яхти, сърфове, моторници с водни скиори и за всекиго имаше регулирана зона, всеки съблюдаваше правилата за движение, плувната зона си беше с нормални размери, а не като при нас- шамандурата на 50 см дълбочина да не можеш да загребваш нормално. Банани и прочее селски забавления нямаше. Което ме навежда на мисълта, че някак има и друг начин...

# 537
  • София
Аз съм почивала на напълно празен плаж и какво? Българските не са такива. Като искаш пуст плаж, ходиш другаде.
Като си в гмеча, просто трябва да има регулации, които да те пазят.

# 538
О, има, има, просто трябва да походиш малко за тях.

# 539
  • София
Аз много добре знам къде да ходя ако реша, но хората, които не искат да ходят и не искат платят 20,000 за почивка трябва да имат елементарна сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт