Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 861
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 585
  • Другата България
Скрит текст:
Вината не е само на момичетата. Тяхната грешка е, че не са преценили скоростта на влака.
Доколкото разбрах, те са се мъчили да отворят вратата и не са успели. В един момент тя се отваря, но влакът вече тръгнал и започнал да набира скорост. И те скачат...
Четох доста коментари в нета. Вината на БДЖ не е само в това, че вратите трудно се отварят и че могат да се отворят в движение. Пътуващите ги упрекват и в това, че понякога изобщо не се отваряли и че пътниците трудно могат да се ориентират на коя гара е спрял влакът. Нито се съобщава по уредбата, нито всеки път спира така, че да се види табелата на гарата.
Абе... Жалко за поредния нелепо прекъснат млад живот, нечие дете...
На служител с 30 години стаж в БДЖ.
Абсолютна нелепост.
Да, вратите не са се отворили на Клисура, където е работил всъщност и бащата на загиналото дете.
Не са успели да отворят, а после са скочили в движение....много, много тъжно, жалко за момичето.

# 586
Жалко за момичето ...
Дано другото се възстанови.

Но.
Безумно е да скачаш от влак в движение.

Който пътува следи спирките. А кондукторите питат кой за къде е, отварят вратите. Не са толкова черни тези от БДЖ.

# 587
Абсолютно малоумно е това нещо, без извинение! Съжалявам семейството на загиналото момиче, но, каквато и да е причината - изпусната спирка, не успели да отворят вратата навреме, не съобщили спирката, нямало кондуктори, заблеяли се и не разбрали че са стигнали - няма никакво значение. От движещо се превозно средство НЕ се скача/слиза, освен ако няма пожар вътре! Кола, влак, колело, въртележка, люлка - каквото и да е, в движение ли е - стоиш вътре! Освен при непосредствена опасност за живота.  Вината си е изцяло тяхна, особено предвид, че са и пълнолетни, няма абсолютно никакво оправдание за постъпката и абсолютно никакво основание да се вадят от 100 кладенеца вода и да се обвинява БДЖ.

# 588
  • Пловдив
Сложно е да се прецени, но глупавата постъпка - с което съм съвсем съгласна - не изключва напълно и съпричиняване от БДЖ, ако може да се сметне, че са нарушени някакви приети стандарти за безопасност.
Основната "вина" си е тяхна (на момичетата) и според мен.

За някои неща е прието, че трябва да са глупоустойчиви като мярка за безопасност, защото хората могат да постъпят глупаво от глупост, незнание, немислене, импулсивност или липса на опит и цената да е твърде висока, както тук.

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 10:21 от Магдена

# 589
Страшно е колко млади хора губят живота си от прекалена самонадеяност или безразсъдност.

# 590
Страшно е
Нали тук майки сме се събрали
И се надяваме никога да не се случи, и да сме направили всичко възможно Sad

# 591
И аз преди години имах травмираща ситуация с БДЖ, била съм на възрастта на тези момичета. Исках да сляза на гара Искър в София. Престоят там е около 2 минути. Не се отваряше вратата. Тръгнах да слизам от съседна врата, обаче нося и багаж и влакът тръгва всеки момент, беше и тъмно. Направо се паникьосах. Добре че баща ми ме чакаше точно на вратата, не знам как беше улучил. Ако не беше там, не знам дали щях да успея да сляза. Така, че тази случка не ми се струва толкова странна, безразсъдна - да, но напълно реалистична. Отделно и аз всеки път се притеснявам дали ще позная гарата, да не я изпусна. Това е положение с БДЖ, и да БДЖ имат вина.

# 592
Не мисля, че БДЖ имат вина - 20г., пълнолетно момичета, студентки, наясно са какво правят. Телефони имат, обаждат се, слизат на следващата спирка ... Нищо не е налагало да скачат.

# 593
Като те удари адреналина в такъв момент, не мислиш много. От тръгващ влак съм скачала и се охлузих здраво, представям си от такъв, който набира скорост. Изглежда сякаш се движи бавно и ще си паднеш на краката, но изобщо не е така и реално скачайки все едно някой те хваща за краката, дръпва ги рязко и те удря в земята. Жалко за момичетата, но и аз не мисля че БДЖ има кой знае каква вина в случая.

# 594
При тръгващ влак, или движещ се бавно, може да се скочи, но пак си има чалъми. Трябва да е тревичка все пак, или перона, не камънаци, дървета и тръни. И се скача с двата крака едновременно, ако се отскочи с единия крак влакът завърта другия и става лошо. И винаги с лице по посоката на движение. И накрая готовност за търкаляне и за ожулвания и контузии Simple Smile

# 595
Аз съм излизал през прозореца на тоалетната във влака в движение и хванат за дръжките стоях на стълбичката докато спря на гарата. През отворения прозорец не можах, а го затворих и избих стъклото.

# 596
  • France
Много ми е любопитно защо?

# 597
  • София
За тези момичета нямам думи - от 8 до 12 клас пътувах с влак ежедневно, после в студенстките ми години също доста често - изпускала съм си спирката многократно, основно от блеене, но никога, никога не ми е минавало през ума да скоча в движение. Баща ми се е налагало да идва да ме събира от спирки на 80 км от града ни, чакала съм по 2 часа влак в обратната посока, прекачвала съм се по влаковете, за да се прибера, карали са ме да си доплащам билет, тръшкала съм се, защото нямам пари да го платя, но съм била на 15-16 години, какво остава за 20-годишни, пълнолетни жени. Виновни са те, не БДЖ в случая.

# 598
Голяма защита на БДЖ, няма лошо. Но поне вратите можеха да оправят. Да се отварят и затварят, както трябва, без да е нужно да се търси кондуктор. Не бих била толкова крайна да обвинявам момичетата. Паника, объркване, че са пропуснали гарата, и последващи нелогични действия. Това са нормални човешки реакции. Не всеки може да запази хладнокръвие. Има по- чувствителни хора. Което не оправдава скачането в движение. Вероятно става въпрос за неправилна оценка на риска. Пак ще напиша- паниката е лош съветник. Десет човека се изредиха да укоряват момичетата и да пишат, че БДЖ не са виновни, без да се знае какво точно се е случило.

# 599
Вратите са тежки и това не е случайно. Не бива да се отварят лесно, за да не изпадне някой от влака случайно. До сега не ми се е случвало врата за заяде и да не може да се отвори, да не говорим, че са по 4 на вагон. Вагоните са на по 50+ години, през 90-не като студентка се е случвало да пътуваме в коридора и до тоалетната наблъскани заедно с багажите като сарделки в консерва.Чисто хипотетично, но възможно ли е да са били под въздействието на нещо?

Общи условия

Активация на акаунт