Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 754
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 750
  • here and now
Оставам с впечатлението, че отговорните никога не са достатъчно отговорни и са виновни за "идиотщината", която пък никога не е виновна?!?

# 751
  • София
Кое точно е крайност? Обезопасяване на частни басейниме напълно нормална мярка.
Фил и Бърди, че и аз казахме, че не могат на 100% да се предотвратят нещастия, но е редно да има мерки за постигането му.

# 752
  • София
Най-лесно е да кажеш, че не схващам. Представи си сега, че имам мозък колкото за пет стотинки и че схващам, но просто не съм на твоето мнение. За мен необходимостта от максимално обезопасяване на средата, в която живеем, е нещо абсолютно необходимо и част от стандарта на съвремието ни, но е съвсем отделно от възпитанието на децата и не може да го замести. Двете неща са абсолютно независими. А да наричаш "жертви" деца, които са нарушители и са напълно наясно с това, е антивъзпитателно.

# 753
Наскоро имаше случай на жена, паднала в шашта в централна градска част. Тя даже и не е ходила безотговорно.
Да е гледала къде ходи. Ирония Simple Smile
Гледам в тик-ток един млад незрящ мъж в София, снима как се придвижва, същински Сървайвър е. Страшно за гледане. Не само, че липсват елементарни условия, но и е опасно буквално на всяка крачка.

Не можем да сравняваме строеж и кран с това някой да се покатери на терасата ми, нелепо е.

Защо не? И двете са частна собственост и външни хора нямат място там.
Строителният обект би следвало да отговаря на по-специфични изисквания от терасата ми, съответно и да бъде обект на контрол. Има техника, кранове, разни остри и опасни предмети, необезопасени високи места в процес на изграждане. Затова в общия случай подобни обекти са оградени и обезопасени.

На всички ни е ясно, че в конкретният случай постъпката на децата е неразумна. Надявам се семействата им да реагират адекватно и да вземат възпитателни мерки. И да, повечето от нас сме правили подобни глупости като деца. Много хора се държат тотално безотговорно, като пълни идиоти - с извинение към аудиторията. Ще кажете сами са си виновни и ще сте прави, така е. Но това не отменя отговорността на институции, доставчици на услуги, строители и т.н. На много хора просто им/ни писна от ей тази повсеместна безотговорност и немарливост навсякъде около нас. Най-лесно е да кажеш ми той си е виновен, докато не вземеш ти да паднеш в някоя шахта, примерно.

# 754
Кое точно е крайност? Обезопасяване на частни басейниме напълно нормална мярка.
Фил и Бърди, че и аз казахме, че не могат на 100% да се предотвратят нещастия, но е редно да има мерки за постигането му.

Нормална е ако имам малко дете. Но ако нямам оградата на двора ми е достатъчно обезопасяване. И втора край басейна ли да слагам? Че да ми пречи да си ползвам басейна?
Между другото много американски басейни гледам по HGTV и с ограда са много рядко, ако имат малки деца.
А и там, където ако ми влезе в двора мога да го застрелям, да го пазя да не се удави??? Идиотско е.

# 755
  • София
Има държави, общини, в които е задължително. Прави се за превенция на дарвинизма и е напълно нормално.

# 756
  • France
Не само, че има хора, които са безотговорни, а има и отявлени самоубийци. Дай да не слагаме прегради никъде.
Чак ми е трудно да осъзная какво чета. На 180° е от това, с което се сблъсквам всеки ден

# 757
  • София
Аналогиите с падането в шахта са толкова ирелевантни, че няма накъде. Излагате се.
Щом обектът има ограда и надписи, това би трябвало да е достатъчно за всеки, който е на възраст, на която законът не изисква да бъде под пряк родителски надзор.

# 758
  • France
Глупости. Всичко е свързано. Затова има държави с 60 милиона население, които дават колкото нас жертви на пътя. Защото едните мислят, а другите само вдигат рамене.

# 759
  • София
Глупости. Всичко е свързано. Затова има държави с 60 милиона население, които дават колкото нас жертви на пътя. Защото едните мислят, а другите само вдигат рамене.

Супер. А как ги учим да мислят, ако докато навършат пълнолетие ги учим, че някой друг мисли вместо тях? И не просто мисли, а е виновен дори за откровено безобразни постъпки от тяхна страна като обсъжданата?

Логически примерът ти пак е в джаза. В тия държави има много сериозно спазване на закони и жестоки санкции за нарушителите. А при нас нарушителите са жертви, нали.

# 760
Така е, различен майндсет. Някои неща тук са напълно неразбираеми за хората.
Инциденти винаги ще има, както и неразумни хора, но е добре рисковете да бъдат сведени до минимум от отговорните. Проблемът на нашия майндсет е, че никога никой не носи отговорност за нищо. Оттам рисковете са много и има много пострадали, независимо дали са били неразумни или просто са се оказали на грешното място в грешния момент.

Не можем да сравняваме строеж и кран с това някой да се покатери на терасата ми, нелепо е.

Преди години при нас имаше катастрофа. Необезопасен изкоп и някаква кола се беше изтряскала в него. Шофьорът карал бързо и неразумно, няма спор по този въпрос, но и изкопът не беше сигнализиран и обезопасен по никакъв начин. Като добавиш и традиционния мрак по нашенските улици, картинката става съвсем страшна. Имаше тежко пострадали тогава.

Ами никой не е отговорен за нищо точно защото някои хора учат децата си от малки, че не са отговорни за нищо, а друг е виновен. И тия деца после стават възрастни, отговарящи на описанието "никой не е отговорен за нищо".
Съгласна съм, огромен проблем е това.
Обобщавам и звучи кофти, но масово растат такива безотговорни деца, на които от малки се позволява всичко и ги учат, че имат права, но не и отговорности, че всичко им е позволено, че даже и да направят някаква беля или нарушение, няма да има проблем. Ужасяващо е това.
Но това не отменя онази по-голямата отговорност на държавата, най-общо казано.
Нещата са свързани. Не може само едното, трябва всичко заедно. Но тук сме оставени да се спасяваме по единично.

# 761
  • София
Еми явно по-успешно, отколкото у нас.

# 762
Не само, че има хора, които са безотговорни, а има и отявлени самоубийци. Дай да не слагаме прегради никъде.
Чак ми е трудно да осъзная какво чета. На 180° е от това, с което се сблъсквам всеки ден

Никой не е казал да няма огради и прегради. Но тук се изказват мнения, че оградата трябва да е пет метра висока, с надвес и бодлива тел, понеже някой можело да я прескочи ако е обикновена ограда. И ако този някой си донесе инструмент да я среже, това пак било вина на оградата.

# 763
  • France
Не е нужно да е 5 метра висока Simple Smile. Както вече казах, има огради, високи и гладки, които не могат да бъдат изкатерени. Нито пък паната са свързани с една проста тел
В една кохорта деца винаги ще има процент, на които няма да им пука нито от правила, нито от наказания. Свикнете с тази мисъл. Тогава идва това, което наричам обезопасителна рамка : имат измамна свобода, но в безопасност. Не е лесно, но е постижимо. И точно обратното на разни Фейсбукски чаршафи.

# 764
  • София
Така е, различен майндсет. Някои неща тук са напълно неразбираеми за хората.
Инциденти винаги ще има, както и неразумни хора, но е добре рисковете да бъдат сведени до минимум от отговорните. Проблемът на нашия майндсет е, че никога никой не носи отговорност за нищо. Оттам рисковете са много и има много пострадали, независимо дали са били неразумни или просто са се оказали на грешното място в грешния момент.

Преди години при нас имаше катастрофа. Необезопасен изкоп и някаква кола се беше изтряскала в него. Шофьорът карал бързо и неразумно, няма спор по този въпрос, но и изкопът не беше сигнализиран и обезопасен по никакъв начин. Като добавиш и традиционния мрак по нашенските улици, картинката става съвсем страшна. Имаше тежко пострадали тогава.

Ами никой не е отговорен за нищо точно защото някои хора учат децата си от малки, че не са отговорни за нищо, а друг е виновен. И тия деца после стават възрастни, отговарящи на описанието "никой не е отговорен за нищо".
Съгласна съм, огромен проблем е това.
Обобщавам и звучи кофти, но масово растат такива безотговорни деца, на които от малки се позволява всичко и ги учат, че имат права, но не и отговорности, че всичко им е позволено, че даже и да направят някаква беля или нарушение, няма да има проблем. Ужасяващо е това.
Но това не отменя онази по-голямата отговорност на държавата, най-общо казано.
Нещата са свързани. Не може само едното, трябва всичко заедно. Но тук сме оставени да се спасяваме по единично.

Принципно съм съгласна с теб, но в случая със строителния кран аз не виждам издънка на държавата и не виждам никой, който да се спасява поединично. Виждам деца, които имат нужда от сериозно нашокване на канчетата вкъщи. Но току виж родителите им се окажат от персоните с онзи специфичен майндсет, който ще ги дефинира като жертви (на незнайно какво). При тази хипотеза в главите им от цялата работа няма да се посади нищо, освен чувство за безнаказаност.

Общи условия

Активация на акаунт