Кой уби едно 8-годишно дете?

• 37 750
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 765
Оградата е символ за ограничен достъп и защита от случайно навлизане. Но да се иска да е непревземаема е прекалено много.
Или да си оградя в клетка и личния плувен басейн.

# 766
  • France
Harted, почти ми даде желанието да се върна в България. Животът ми щеше да е по-прост Simple Smile

# 767
Животът никога и никъде май не може да е много прост. Но понеже и аз имам тийн, само се моля Господ да го пази. Какво му говоря (всичко, което се сетя! досаждам, повтарям), какво той чува (идея си нямам) и какво ще направи (Божа работа) са три много различни неща. 

# 768
  • София
Harted, почти ми даде желанието да се върна в България. Животът ми щеше да е по-прост Simple Smile

Слабо ме вълнува къде живееш и къде възнамеряваш да се връщаш или не. Но явно нямаш какво да кажеш по темата и затова аргументите ти в най-добрия случай попадат в категорията logical fallacy.

# 769
Така е, различен майндсет. Някои неща тук са напълно неразбираеми за хората.
Инциденти винаги ще има, както и неразумни хора, но е добре рисковете да бъдат сведени до минимум от отговорните. Проблемът на нашия майндсет е, че никога никой не носи отговорност за нищо. Оттам рисковете са много и има много пострадали, независимо дали са били неразумни или просто са се оказали на грешното място в грешния момент.

Не можем да сравняваме строеж и кран с това някой да се покатери на терасата ми, нелепо е.

Преди години при нас имаше катастрофа. Необезопасен изкоп и някаква кола се беше изтряскала в него. Шофьорът карал бързо и неразумно, няма спор по този въпрос, но и изкопът не беше сигнализиран и обезопасен по никакъв начин. Като добавиш и традиционния мрак по нашенските улици, картинката става съвсем страшна. Имаше тежко пострадали тогава.

Ами никой не е отговорен за нищо точно защото някои хора учат децата си от малки, че не са отговорни за нищо, а друг е виновен. И тия деца после стават възрастни, отговарящи на описанието "никой не е отговорен за нищо".
Съгласна съм, огромен проблем е това.
Обобщавам и звучи кофти, но масово растат такива безотговорни деца, на които от малки се позволява всичко и ги учат, че имат права, но не и отговорности, че всичко им е позволено, че даже и да направят някаква беля или нарушение, няма да има проблем. Ужасяващо е това.
Но това не отменя онази по-голямата отговорност на държавата, най-общо казано.
Нещата са свързани. Не може само едното, трябва всичко заедно. Но тук сме оставени да се спасяваме по единично.

Принципно съм съгласна с теб, но в случая със строителния кран аз не виждам издънка на държавата и не виждам никой, който да се спасява поединично. Виждам деца, които имат нужда от сериозно нашокване на канчетата вкъщи. Но току виж родителите им се окажат от персоните с онзи специфичен майндсет, който ще ги дефинира като жертви (на незнайно какво). При тази хипотеза в главите им от цялата работа няма да се посади нищо, освен чувство за безнаказаност.
Напълно е възможно, съгласна съм.
За мен обаче в голяма степен вина за чувството за безнаказаност има държавата - пак най-общо казано. Постоянно виждаме тежки и сериозни престъпления, които остават без адекватно наказание. Виждаме как се нарушават законите и правила, и няма реакция от институциите. Виждаме как хора страдат или умират заради нечие безхаберие, немарливост и безотговорност, но виновни никога няма.  И в това ежедневие много хора просто решават, че е далеч по-лесно да не спазват нищо и да нарушават, защото знаят, че няма да има последици.

Семейството и родителите са най-важните във възпитанието, но и ей тази среда, държавата, обществото също играят огромна роля. Не конкретно в случая с крана, а по принцип. Случаят е просто поредния това лято, който разбунва духовете и повдига много въпроси. За щастие - без трагични последици. Немалка част от подобни случаи могат да бъдат избегнати или поне последиците могат да бъдат по-малки, ако всеки си върши работата както трябва и носи отговорност за свършеното/несвършеното.

# 770
  • София
Принципно е така, но докато децата са достатъчно малки, за тях единствените авторитети са тези в семейството. За 3-5-7-10-12-годишните безнаказаността в обществото ни като пример е ирелевантна. А ако са свикнали да спазват някакви норми и имат формиран усет за граници и допустимост, това дава надежди и че психическото им отражение на случващото се наоколо, когато вече ще са достатъчно големи, за да си взаимодействат с него, няма да е "о, значи и аз ще се измъкна като мокра връв", а възмущение и непримиримост. Докато ако от малки са свикнали да правят пакости и после да го играят мокра връв, прогнозите не са особено добри. Не само в индивидуален, но и в обществен план.

# 771
  • София
Ама те и родителите са израснали в цялото това безхаберие и с идеята, че правилата са за другите.
То и в постовете прозира това. Как пък ще ми налагат правила.
От там идват доста от проблемите. Поколения растат с идеята, че с 50 лв. Ще се разминеш, ако превишаваш скоростта или караш пил. И това е ба най-ниско ниво. Оттам нататък така се процедира с всичко. Безнаказаност, липса на контрол, корупция.

# 772
  • France
И това го има, но мисля, че се забравя водещото, а именно онзи процент деца, които независимо от правилата и забраните ще направят на пук. И тогава обществото влиза в своята роля за да обезопаси максимално. А родителите могат да се опитат да използват енергията им в положителна посока
Пиша това И като родител, понеже имам такова дете. Като професионалист ми е ясно. Само не разбирам защо сте толкова против, че нещата могат да се обезопасяват?

# 773
Е, кой може да предвиди всичко, т.е какво може да измисли едно дете, което реши да прави напук? Че той някой ден ще реши на пук да кара с 200 и да не спира на светофара, пак обществото ли ще е виновно?

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 09:00 от Mama Ru

# 774
  • France
Приема се, че даден процент от обществото има такава нагласа - дали от самоубийствени нагласи, от желание да премине лимитите, просто ей така, защото не мисли... и за да се осигури сравнително сигурна градска среда се взимат мерки: камери, легнали полицаи, стеснени пътища, високи тротоари, прегради между различните части на пътя, бариери... чак ми е странно, че трябва да обсъждаме тези неща, които трябва да са ежедневни. А явно не са.

# 775
  • София
И това го има, но мисля, че се забравя водещото, а именно онзи процент деца, които независимо от правилата и забраните ще направят на пук. И тогава обществото влиза в своята роля за да обезопаси максимално. А родителите могат да се опитат да използват енергията им в положителна посока
Пиша това И като родител, понеже имам такова дете. Като професионалист ми е ясно. Само не разбирам защо сте толкова против, че нещата могат да се обезопасяват?

Никой не е против обезопасяването. Комплексен е въпросът за границите на това обезопасяване. В случая има заграждения и предупредителни табели. Свръхобезопасяването на всичко е въпрос и на огромен финансов ресурс, което не е без значение. А от друга страна усетът за граници и отговорност, посят в главите на децата ни, е по-добра инвестиция от ограждането на строителните обекти като затвори.
Не ми се върти пак същата плоча, но никой не се е изказал против обезапасяването. Моята лично кръв кипна от репликата ти, че децата са жертви, които лошото общество било нарочило за виновни. За мен това мислене, имплементирано във взаимодействието родител - дете, е инкубатор за генериране на безотговорни възрастни, които след няколко години ще летят с 200 км/ч, след като са дишали балони.

# 776
  • France
... Моята лично кръв кипна от репликата ти, че децата са жертви, които лошото общество било нарочило за виновни. За мен това мислене, имплементирано във взаимодействието родител - дете, е инкубатор за генериране на безотговорни възрастни, които след няколко години ще летят с 200 км/ч, след като са дишали балони.
Значи е време да я успокоиш (кръвта), защото не съм писала такова нещо Simple Smile.
Това, което пиша, че е работа на професионалистите (като мен например) да обезопасят максимално. Защото най-големият ресурс се губи от инциденти. Работа на обществото е да го изисква от професионалистите. И тук това липсва. А трябва, защото си има начини

# 777
  • София
Цитат
Установено било, че фасадите на сградата са завършени и остъклени. Основата на 205-метровия кулокран, обслужващ строежа, е заградена с предпазна ограда от ламарина, достатъчна за ограничаване на достъпа до него. При неправомерното проникване в обекта е била нарушена част от оградата, през която е осъществен достъпът, твърди ДНСК, давайки да се разбере, че е пробита специална дупка в ламарината.

Има ли още хора, обвиняващи собствениците на обекта, че не са го обезопасили достатъчно?
Какво повече могат да направят? Да го минират? Ами, и такива случаи имаше в миналото, но пак собственикът го отнесе...
Няма как да пробият ламарината, просто са раздаличили 2 пана, които най-вероятно са били свързани само с тел. Понеже ги знам загражденията наизуст, има и такива, през които не можеш да проникнеш. Имах такъв случай, нова сграда на училище, която се строи в двора на старата. Лично съм ходила да проверявам дали и как може да бъде прекрачена. Но България е рай в това отношение. Все жертвата е виновна

Това имах предвид.
Иначе стремежът към безопасна среда, адекватна на съвремените стандарти в света, е нещо, с което съм съпричастна. Но това е съвсем отделен стълб и за мен в случая да се поставя акцентът върху качествата на огражденията, а не върху съзнателното им нарушаване, е много контрапродуктивна философия.

# 778

Не сме точно против в общия случай (освен ако не ме карат да си правя ограда около своя басейн и други екстремности), но като цяло това ще струва много пари и пак няма да е ефективно. Реши ли някой да прескочи ще го направи - дадох пример с оградите по границите. И накрая ще даде хляб на сума ти адвокати да съдят кого се сетят, че вината за пострадалия НАРУШИТЕЛ,  е негова. То и сега престъпниците имат повече права от жертвите, ми неприемливо е.

И темата се развихри конкретно за оградите, как трябвало да бъдат непреодолими. Или как всяка витрина трябва да е нечуплива. Ами абсурдно е. Иначе никой не е против камери, високи тротоари, легнали полицаи...

# 779
Каквито и препятствия да се поставят, ако някой има желанието и мотивацията ще намери начин или поне ще опита. Ако някой няма елементарно чувство за самосъхранение не можем го опази. Ако някой като дете и тийн свикне, че обществото ще се грижи за безопасността му по всякакъв начин над нормалния не можем го опази. Може да опитаме с персонален бодигард, ама пак не е сигурно. Ако човекът има здравословни проблеми / проблеми в развитието, които не му позволяват да е безопасен за себе си и обществото се слага под запрещение и ходи с придружител.
На няколко пъти виждам млад едър мъж с очеизвадни проблеми в интелект и развитие воден от една дребна възрастна жена с вързани ръце и крака. Колкото и нехуманно да е, явно това е начинът й да го контролира за своя, негова и чуждата безопасност, когато се налага да го изведе извън дома си.

Общи условия

Активация на акаунт