Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 28 806
  • 745
  •   1
Отговори
# 15
https://www.investor.bg/a/534-novini/417373-predpriemach-tsenite … 20229188499100410
Това не знам дали е пускано. Този очаква поскъпване 12-15 % до края на годината и още 10% догодина. Дали ще стане или не, кой знае.

# 16
  • Бургас
Пусках го.
Освен, че няма терени, разбрах и още една причина за поскъпването - бавенето от страна на Столична община.

# 17
Пазара е луд в момента.
Каквото по-свястно готово излезне и се купува за няма и ден.
Безработицата е ниска, идват хора от други страни да работят в България.
Той пазарът е луд от 5 години поне.
И за мен ще е полезно да се споменават реални цени за изповядване на сделки.

# 18
Всяка година банките (трябва да) правят оценка на кредита и на обезпечението. Това, че длъжникът рядко разбира за мониторинга, не означава, че не се прави.

# 19
Не знам дали има недостиг, но днес минах покрай четири дупки.

# 20
Само дупките да са... Покрай колко нови блокове като минеш, на половината жилища гледаш няма пердета на прозорците, на стойките не са монтирани климатици - едва ли се обитават и едва ли са завършени отвътре. И за какво - то като се качва с 10к на година, това са почти 1000 на месец доход. Повече, отколкото ще вземаш наем, без да се занимаваш с ремонти, поддръжка, разправии с наематели.
Въпросът е като/ако спрат да поскъпват - понеже дърветата не растат до небето - или недай боже, да поспаднат, какво ще ги правят? Тогава това биха били просто затворени пари, неносещи доход, а само разходи за поддръжка и данъци.
Според мен недостига не е на жилищна площ, а на финансови инструменти, носещи приемлив доход за спестяванията на хората. Имотите се ползват от немай къде за тази цел, но докога ще успеят устойчиво да я вършат, не знам. Съмнява ме да е дълго още, понеже всеки все да се оплаква колко недостъпни станаха за първичната си цел - живеене.

# 21
Значи ще сме първата страна влязла в Еврозоната, която претърпява срив на цената на НИ....
Ще пишем ИсТоРиЯ...Open Mouth

# 22
  • София
Е се в нещо трябва да сме първи Grinning
Чакай да се запиша в новата тема, че съм я изтървал Blush

# 23
Всеки ден вече се правят репортажи, как цените нямало да паднат, лихвите нямало да се вдигнат. Цените на имотите щели да скочат... Всеки божи ден по някоя телевизия излиза експерт. Не е на добре такава психоза.

# 24
  • София
Значи ще сме първата страна влязла в Еврозоната, която претърпява срив на цената на НИ....
Ще пишем ИсТоРиЯ...Open Mouth
Вече я написахме, при другите държави преди влизане в Еврозоната има леко охлаждане, защото повечето хора изчакват, да видят накъде ще тръгнат нещата, само тук е юруш. Всички бързат да изпреварят еврото, за да си купят в български левове, сякаш не сме във валутен борд.

# 25
@дениса - Какво значи срив - за колко процента говориш? Аз говоря при лек спад или дори само задържане, какъв става смисъла да държиш затворени 200-300-400к в актив, който не се качва?
И въобще няма да сме първите в ЕС. Една от основателките на ЕС - Германия, става ли? Индекс цени на апартаменти за 7те най-големи града, и общо:

До 2022 - като при нас, поскъпване 2-3 пъти за 15 години. След това, като жилищата са вече недостъпни за средния доход, има ли смисъл да си набиваш парите за инвестиция там, като последните години не само не са се вдигнали, а спадат? И ако държиш празно заключено жилище там, колко още ще го държиш с надеждата да се качи? На това американците му викат "дед мъни" и най-разумно е да го продадеш за колкото може и да насочиш парите към нещо, дето се качва, или носи добър текущ доход.

# 26
Според мен недостига не е на жилищна площ, а на финансови инструменти, носещи приемлив доход за спестяванията на хората. Имотите се ползват от немай къде за тази цел, но докога ще успеят устойчиво да я вършат, не знам. Съмнява ме да е дълго още, понеже всеки все да се оплаква колко недостъпни станаха за първичната си цел - живеене.
Парите в банката се обезценяват. Факт е.

# 27
Това е факт от как съществува света.

# 28
  • София
Относно инфлацията и стопяването на кредитите - ето нетна работна заплата в една от развитите страни, накъдето и ние уж сме се запътили.
Според мен фантазиите за експоненциален растеж на заплатите, с които след 20г. си изплащаме кредита с джобни, са към края си. Т.е. 38% срещу 828 (650) до 2123 (~1650), т.е. 153%. Каквото било, било. Честито на печелившите.

# 29
Споделям мнението, че растежа на доходите ще се поукроти. Остават компаниите с годишна индексация и държавните служители.

Общи условия

Активация на акаунт