Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 29 316
  • 745
  •   1
Отговори
# 30
Пусках го.
Освен, че няма терени, разбрах и още една причина за поскъпването - бавенето от страна на Столична община.
Да излиза, че Столична Община ги бави. На мен в момента ми изглежда, че всички строителни фирми са се впрегнали на 100%, но явно не е точно така.
Аз живея във Варна и честно казано се чудя от къде се взеха толкова строителни кранове и строителна техника. Предполагам се закупуват от чужбина.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 10:08 от Stamatko

# 31
Парите в банката се обезценяват. Факт е.
Факт е ами - едно време когато парите са били със златно покритие, не са се обезценявали. Хартиените пари се обезценяват, защото постоянно печатат нови.
А въпросът ми е ако броят жилища е вече повече, отколкото са нужни за намаляващото ни население, и продължават да се строят нови, ще се обезценяват ли и те? В реално изражение имам предвид, не номинално.

# 32
Какво го мислиш хора, решили да затворят апартаменти за по 200 000 евро и дали ще им станат по 180 000. Все тая е това.

# 33
Това няма значение.
Като купуваш жилище за себе си плюс за инвестиция, за да не заминат парите като стойност, то за теб няма никакво значение дали цената им ще падне.

Писах че към България има приток на хора, мисля ще се запази тенденцията, безработицата е ниска, лихвата е ниска, банките не се радват на предсрочно погасяване.

# 34
  • Бургас
Не само не се радват, ами и нон стоп звънят да предлагат още кредитни продукти.

# 35
Факт е ами - едно време когато парите са били със златно покритие, не са се обезценявали. Хартиените пари се обезценяват, защото постоянно печатат нови.
А въпросът ми е ако броят жилища е вече повече, отколкото са нужни за намаляващото ни население, и продължават да се строят нови, ще се обезценяват ли и те? В реално изражение имам предвид, не номинално.

Интересно, хората разбират supply-demand принципа при фиатни пари-имоти, но не и при хора-имоти Simple Smile . А той е един и същ Simple Smile

Притока на хора не е толкова голям.

# 36
Ето го механичният прираст за последните години.

# 37
Според това 110 хил души са дошли в БГ за последните 3г и нито един не е напуснал?

# 38
Според това 110 хил души са дошли в БГ за последните 3г и нито един не е напуснал?
Само по няколко хиляди младежи всяка година да учат в чужбина (вкл. доста на мои познати). Ама те не се броят, защото нали ще се върнат като се изучат, дай боже. Апартаментите им тук ги чакат заключени 😀
Шегата настрана, вероятно всеки цвят показва нетното за категорията. Тоест, от българите са повече върнали се, отколкото новозаминали. Как ги броят, не знам. То на границата вече ни те питат къде отиваш и с каква цел, ни лична карта даже ти искат (за Шенген).
Ето хипопотамката например нищо чудно да се води, че е в България, пък си живее в Испания от години.
Това няма значение.
Като купуваш жилище за себе си плюс за инвестиция, за да не заминат парите като стойност, то за теб няма никакво значение дали цената им ще падне.
За теб ако няма, за мен има. Аз жилище си имам. Ако купя второ, трето или пето като някои от вас, интересува ме след време ще мога ли да го продам за повече. Ако не съм сигурен, бих инвестирал в нещо друго, за което повече вярвам, че ще се качва в реална стойност.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 14:39 от chris78

# 39
Пропуска се една доста значима подробност ...
В България има регистрирани над 3 милиона превозни средства, а продължава и продължава да се купува при намаляващо население.
Защо е така. Първо вече доста повече хора могат да си позволят, второ не е без значение дали ще е 30 годишен голф или нещо по ново.
И при имотите е така. Промениха се нагласите и възможностите на хората и начина на живот.
Почти никой не иска вече да дели с баба един апартамент, а преди по няколко поколения са отглеждани заедно.
Другото важно е, че промяната ще започне първо от отваряне на ножицата между 60 годишен панеляк в непредпочитан квартал и нещо тухлено или новичко в предпочитан.
 Как ще инфлуенсваш и тиктокваш от наследения от баба панеляк.
 Тренда е комплексче, гаражче, тераска от новичко, градинка ако може в някой от по така кварталите...
Сигурно новите строежи посока ливади, хладилници и подобни са 10 към 1 спрямо такива в северните тип Ботунец, Орландовци и т.н

# 40
  • София
Другото важно е, че промяната ще започне първо от отваряне на ножицата между 60 годишен панеляк в непредпочитан квартал и нещо тухлено или новичко в предпочитан.
 Как ще инфлуенсваш и тиктокваш от наследения от баба панеляк.
 Тренда е комплексче, гаражче, тераска от новичко, градинка ако може в някой от по така кварталите...
Лесно - с естествен паркет и един бЕл диван.
Ще свърши и тая с модерния "abundance mindset" и безкрайните париЧКИ, които с манифестация ще привлечеш в живота си, за да си купиш партер на ливадата. Парите са крайни и просто се печатат нови, за да компенсират задъхващата се икономика.

# 41

Не, това е разликата между дошли и напуснали.

# 42
Имам някакви бегли наблюдение към новото поколение и то доста се различава от тези които сме родени преди промените и вече сме 40+
 Двадесет, тридесет годишните имат съвсем различни разбирания. Малко ми напомнят на едни хора от малцинствата, дето може да нямат много средства, ама правят по 3 дни сватби с по 200 гости и все намират начин да си набавят и няма срамен начин за изкарване.
Така и по новото поколение, може да е с два лева в джоба, ама ще си купи фешън марката телефон и никоя друга. Ще иска да надскочи и ако може да вземе 120% кредит, а после ще му мисли, ама да е нещо по-така.
Много фалшив начин на живот се промотира и от инфлоенсъри, че едва ли не на всеки му се полага осигурен и комфортен живот.
При липсата на задръжки вече няма нищо срамно да кажеш , че имаш онлифенс и даже приятелките ти завиждат, колко много пари може да изкараш от спалнята, стига да не е с мебелите още на баба.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 17:05 от 0001

# 43
Това с онлифенс е доста заблуждаващо. На една дето прави пари, 1000 не правят. Но пък се отваря парашута на всички чичаци, искащи да боцкат агнешко. Това изисква любовни квартири и стимулира покупката на имоти Simple Smile

# 44
  • София
Ами, аз съм родена след промените, но действително виждам тази тенденция. Нямам и съзнателни спомени от Виденовата зима и все пак поведението ми се струва безконтролно и безкритично на ръба с арогантно. Друго е вече да имаш кариера, доходи и да си попремислил нещата.

Общи условия

Активация на акаунт