Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 29 283
  • 745
  •   1
Отговори
# 45
  • Бургас
0001 по-скоро визира тенденцията да харчат всичко и да не мислят за имоти, щото и без туй нямат пари Simple Smile

Не всички са така, но да - лесният живот създава слаби хора.

Gogo, точно така е. Ако знаеш колко квартири приютяват онлифенски Simple Smile Не се пазарят за наем, не придирят за техника и при една проверка на имота наемодателката я сварила дибидюс по време на работния процес. Че и на първи етаж търсели, чичаците да не катерят етажи и да не се набиват в очите на съседите.

# 46
Ще падат ли цените? Какви са прогнозите? Моят интерес е парцел в регулация в селце близо до София. Честно казано излизат, но на цвна, която ми се вижда доста завишена. Ама то гледната точка на продавача и купувача знаем, че е различна.

# 47
При мен предстои сделка, харесахме имот, ново строителство с акт 16.
Цената е в пъти по-висока от предишната ми покупка, но емоциите ми са същите - дали не е твърде скъпо, дали всичко ще е наред, дали ще се справим, въпреки че всичко е внимателно премислено и сметнато. Та предполагам за купувачите са все такива мислите.
Иначе ако следите известно време порталите за имоти се придобива ориентир какви са в момента цените, макар да има единични много ниски, които са или проблемни, или фалшиви и единични много завишени тип не бързам и да пробвам.

Аз не се наемам да правя прогнози, ръководя се само от личното си финансово състояние и планове. Вчера търсих мнения за една сграда и ми излезе такова от 2018 в тази тема, зачетох се колко много хора препоръчват да се чака, че пазара се охлажда... Всички знаем колко се охлади. От друга страна винаги си казвам, че все някога ще има корекция, но кога и как...

# 48
Така е! Аз винаги съм смятала, че цвнуте вървят нагоре, но в момента храната и въобще месечната издръжка е нереално висока. Има висока инфлация, поради това смятам, че цебите няма как да вървят само нагоре, не мисля и че ще паднат, но мисля че може би ще се застопорят. При селските имоти обаче е друго според мен, но нямам лични наблюдения освен високите цени и при тях.

# 49
Парите в банката се обезценяват. Факт е.
Факт е ами - едно време когато парите са били със златно покритие, не са се обезценявали. Хартиените пари се обезценяват, защото постоянно печатат нови.
А въпросът ми е ако броят жилища е вече повече, отколкото са нужни за намаляващото ни население, и продължават да се строят нови, ще се обезценяват ли и те? В реално изражение имам предвид, не номинално.

Интересно, хората разбират supply-demand принципа при фиатни пари-имоти, но не и при хора-имоти Simple Smile . А той е един и същ Simple Smile

Притока на хора не е толкова голям.
Как го мериш това, защото аз се занимавам ежедневно с отдаване и търсенето е полудяло. Дори вече и в Бургас, където беше традиционно слабо. София, традиционно също.

Така е! Аз винаги съм смятала, че цвнуте вървят нагоре, но в момента храната и въобще месечната издръжка е нереално висока. Има висока инфлация, поради това смятам, че цебите няма как да вървят само нагоре, не мисля и че ще паднат, но мисля че може би ще се застопорят. При селските имоти обаче е друго според мен, но нямам лични наблюдения освен високите цени и при тях.
Т.е., ти казваш, че има висока инфлация, всички цени са нагоре, но точно и само на имотите цените ще тръгнат надолу? А обяснение защо точно на имотите цените ще са надолу при тази инфлация имаш ли?
Според мен ако производителят на зеле или фризьорката (и полицаите и лекарите и учителите и механиците и шофьорите в ГТ) са решили да искат 2но, защо не и строителният работник, кофражиста, арматуриста да не реши и той да поиска 2но?
Каква е разликата на едните с другите, все са хора и си търсят заплащане на труда.

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 09:31 от dany1

# 50
Имам, ама довечера ще опиша защо смятам така, че ог телефона ми е трудно!

# 51
Аз ще се опитам да обясня защо също мисля, че имотите няма как да поскъпват със същото темпо като последните няколко години. Да, имаше две години с доста рязка и сериозна инфлация и тогава и мобилните оператори индексираха договорите с по 10-15%, но това вече не е така и има определено успокоение. Имаше истерията и с олиото дето беше стигнало до 6 лева бутилката и хората купуваха със стекове в истерията, но в момента е наполовина.
Не казвам, че ще има такъв срив при имотите, но и годишно поскъпване с повече от 5% въобще не е здравословно и след влизането в ЕЗ смятам, че дори и да няма рязко движение надолу, много хора като видят, че цените на имотите са в застой, ще преосмислят и ще се замислят.
Достатъчно е една, две години да има застой и рязко ще наизкочат доста имоти на пазара, които в момента са на пауза.
За да не става прекалено тегаво за четене в този коментар ще спря тук но има и друга причина, да спрат да поскъпват която ще развия в друг ...

# 52
Общо взето, за да паднат цените, трябва и да няма търсене, и собствениците да имат желание да продават. Примерно имот близо до София с изрядни документи и 100 процента съсобственици, които точно в този момент да искат да продават, с безпроблемна инфраструктура (не, това не са само улици), ниска престъпност и т.н. и сега е еднорог, и при спад на цените някога в бъдещето пак ще бъде.
Раздвижване на пазара на селски имоти виждам единствено, ако рязко нараснат разходите по тях - не само данъци и такси, но и високи глоби за неподдръжка, за непочистване на дворовете и създаване условия за разпространение на пожари, за енергийна ефективност и други от сорта. Тогава вече ще има високо предлагане и ниско търсене Simple Smile

# 53
  • София
...За да не става прекалено тегаво за четене в този коментар ще спря тук но има и друга причина, да спрат да поскъпват която ще развия в друг ...
Е давай де, чакаме Blush

# 54
Аз ще се опитам да обясня защо също мисля, че имотите няма как да поскъпват със същото темпо като последните няколко години. Да, имаше две години с доста рязка и сериозна инфлация и тогава и мобилните оператори индексираха договорите с по 10-15%, но това вече не е така и има определено успокоение. Имаше истерията и с олиото дето беше стигнало до 6 лева бутилката и хората купуваха със стекове в истерията, но в момента е наполовина.
Не казвам, че ще има такъв срив при имотите, но и годишно поскъпване с повече от 5% въобще не е здравословно и след влизането в ЕЗ смятам, че дори и да няма рязко движение надолу, много хора като видят, че цените на имотите са в застой, ще преосмислят и ще се замислят.
Достатъчно е една, две години да има застой и рязко ще наизкочат доста имоти на пазара, които в момента са на пауза.
За да не става прекалено тегаво за четене в този коментар ще спря тук но има и друга причина, да спрат да поскъпват която ще развия в друг ...

Инфлацията в България за пореден месец надвишава средната в ЕС и еврозоната
https://www.dnevnik.bg/biznes/2025/08/21/4821155_inflaciiata_v_b … ef=home_editorial

Няма успокояване на инфлацията.

Чета 2ри път коментара, пише "ще дам 2ра причина", но аз не виждам и 1та.
Само пише "не е здравословно". Това не е причина, а пожелание.

Все едно аз да кажа, смятам, че имотите няма да се качват вече, защото аз така искам.

# 55
Цените на имотите в България вече са доста надути и спрямо страни където стандарта на живот е доста по-висок.
Ако цена на квадрат около хиляда евро около 2020, която реално е 1300 с общите части и 1600 евро до ключ , вече цени от 2500 евро на голи стени което като реална площ и до чехлички става реално около 3500 са определено безумни.
Да в момента има истерия и около еврото, има истерия да се преперат едни левчета трупани по сейфове и къде ли не , ама времето изтича.
Скоро попадах на видеа за къщички в 50 хилядно много уредено градче около развити големи градове като Кьолн и Дортмунд с доста възможности за работа и там хубави поддържани домове на улици с прекрасни тротоари и инфраструктура струват около 2К квадрат или от около 300К за хубава къща с всички удобства, готова за нанасяне...
Няма как да сме остров на безумието и само тук хората да продължават да си мислят, че тази година имота им е милион, другата два, след две ...

# 56
Аз пак обективна причина не виждам, освен "безумно е".
Ами, да, "безумно е". Тук всички сме съгласни. И то говориш за съществуващи, реални цени, сега.

"Всичко действително е разумно"
Хегел

Някакво 50к градче в кофти държава слабо ме вълнува, очевидно слабо вълнува и българския купувач.
Германия е раздирана от социализъм, либерализъм и мигранти.
От друга страна ние, България сме доста стегната, дясна икономика, lean, с ниски разходи за живот. Аз бих заложил на 2то всеки път.

А, като се сетих защо залязва и автомобилната индустрия, двигател на Германия (както и атомната енергетика), се сетих още едно нещо за тях, "зелени" са.

# 57
Дани, ние сме много социална държава. При нас роми, етноси, държавни служители, феодали и мутри са на хранилка ма останалите 3м души. Политиката ни изобщо не е lean, държавния сектор дава по-високи заплати от частния, държавния сектор е 48% от икономиката. Разхода за живот вече изобщо не е нисък, но има много хора, които нямат нормален живот, мизерстват. Мигранти нямаме кой знае колко, макар че се увеличават, но това е защото пари за тях няма. Броя на пенсионерите и на неработещите по собствено желание расте главоломно. Тежестта е огромна. Даниците са ниски, но това е въпрос на време. Икономиката и цените се крепят на дефицит и кредитиране. Да видим до кога.
Всичките партии са леви и социални, просто защото българина това търси. Най-лесно им е да теглят дългове, да бутат кенчето, да крадат и после по островите, дубай или барселона.

Германия е зле, но Германия пари има и има от къде дс вземе. И е зле само в големите градове. В описаните градчета мигранти и етноси НЯМА.

# 58
Казах ти каква е обективната причина ...
Това , че ако се сметне реалната цена на чиста светла площ с направени санитарни възли и настилки готови за нанасяне в не малко случаи вече дори като цени сме изпреварили страни в които при оферта за наем се редят по 20 кандидати и наддават за имота, поради недостига на жилища и със средни доходи двойни и тройни на нашите.
Да не говорим какви големи комплекси и в София очакват да получат разрешения за ползване в следващите година, две и инвестиралите в тях да ги пуснат на пазара.
В момента започват и един доста сериозен на Цариградско на емблематичното място, което ще се изгражда от Главболгарстрой и   което са едни нови 860 апартамента, за тези бюджетните до гарата също продължиха с новите етапи и още хиляда апартамента...
Така, че няма страшно да се стигне до недостиг, виж за пренасищане е твърде вероятно. 

# 59
Не е давана никаква обективна причина.
Обективна причина е "през  телескопа гледам метеорит и идва с 99% шанс"
Казвал съм милион пъти решението на "високите" цени на имотите.
Взимаш работници от Германия, взимаш немски тухли, немски архитекти и строиш у нас, щом те са по-изгодни. След това продаваш на балъците и продължаваш цикъла.
Защо ли няма мераклии?

За "пренасищането" вече писах в същата тема в 9.20 сутринта. Преди 1 час е било.
Търсенето на свободни апартаменти за под наем и покупка е огромно.
Как премери, с какви мерки и формули, че щял да се пренасити пазара, ей сега, утре.

Общи условия

Активация на акаунт