Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 29 297
  • 745
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Ние нямаме производство, каква икономика...

# 61
Това е форум и всеки е хубаво да си има гледна точка която да си защитава, аз уважавам твоята, въпреки че е възможно тя да е повлияна от инвестициите които си направил и интереса който имаш.
Само си помисли какво се случва не при пропадане а при застой на пазара за година и изпаряването на желанието за инвестиция в имоти ...
Аз подозирам, че доста ще започнат да развързват и ще са склонни на сериозни отстъпки, защото като си купил на 1000 преди 5 години и на 2 да продадеш сега , а не на 2500 си е доста успешна сделка, стига да намериш желаещи.
Очакваме и по сериозна промяна в данъчното облагане и вече няколко пъти се загатна, че данъците Фандъкова не ги е пипала вече 15 години в София, а и на доста други места вече това започна да се случва. Примерно в Бургас има ли разлика в данъка и процентно как се промени само за година ...

# 62
Отново не виждам нито една причина или аргумент цените да паднат.
Това дали аз съм направил инвестиции (и продължавам да правя) не е аргумент, че цените ще паднат.
Вдигане на данъци за сега няма, така че и тук няма причина.
Колко % са в Бургас нямам никаква представа. Примерно 200лв за апартамент, грубо казано.
Не са вдигани данъците като % или как?
Общинската такса при покупка се вдигна с цял % по спомени, точно при Фандъкова преди няколко години.

При задържане на цените няма развързване и голямо предлагане. Никога не се е случвало, няма и да се случи.
Т.е. наслагваме хипотеза, умножено по хипотеза.

Та не е ли редно аз да питам обратното, дали ако някой НЕ е инвестирал в имоти, не е пристрастен да си вярва, че цените щели да паднат?

Да продадеш на 2000 сега, на сегашните обезценени пари изобщо не е добра сделка. Това е абсолютна безмислица.
Смятай го във фризьорски услуги, технически прегледи, в ресторантски вечери, ако щеш.

И да вдигнат данъчните оценки, данъците ще станат от 200 лв на 200 евро на апартамент.
Вие колко очаквате да ги направят, по 10000Е на година данък за имот? Някъде може ли да посочите източник за това "желание".

# 63
А е хубаво да се следи тенденцията ...
Има доста да наваксват в данъците и това е едно от голямото преимущество което имаме , че все още е доста изгодно дори и да не отдаваш празен апартамент, почти да нямаш разходи за него...
Но тенденцията е отчетлива и тя ще се случва...
Няма как да се радваш, че имота ти е повишил цената си няколко пъти , а да не си помислиш, че и данъците ще поскъпнат значително.
Очаквам , актуализация на данъчни оценки и актуализация на приходи от данъци и такски за имоти.
Ще трябва да се попълват бюджетите...

Такса смет и данък сгради се увеличават в Бургас
Такса битови отпадъци вече ще е не 1,3 промила, а 2 промила. Данък-сгради ще е около 30%...
https://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/komisar-marin-dimitr … tomobili-i-motori

# 64
А е хубаво да се следи тенденцията ...
Има доста да наваксват в данъците и това е едно от голямото преимущество което имаме , че все още е доста изгодно дори и да не отдаваш празен апартамент, почти да нямаш разходи за него...
Но тенденцията е отчетлива и тя ще се случва...
Няма как да се радваш, че имота ти е повишил цената си няколко пъти , а да не си помислиш, че и данъците ще поскъпнат значително.
Очаквам , актуализация на данъчни оценки и актуализация на приходи от данъци и такски за имоти.
Ще трябва да се попълват бюджетите...

Такса смет и данък сгради се увеличават в Бургас
Такса битови отпадъци вече ще е не 1,3 промила, а 2 промила. Данък-сгради ще е около 30%...
https://www.gramofona.com/burgas-obshtestvo/komisar-marin-dimitr … tomobili-i-motori
От линка:
Цитат
"Изгрев", "Зорница", "Славейков" -65 кв.м панел от 43.27 лева през 2024 става през 2025 54.40 лева.

"Меден рудник" 65 кв. м панел от 38.09 лева става 47.89 лева.

"Лазур" и "Братя Миладинови" 100 кв.м тухла сега е 77.22 лева и ще бъде догодина 97.08 лева."

От 43 лв става 54лв. Дообре.
От догодина имотите ще са по 2 за лев. Как ще плащаме 11лв отгоре данъци.

Понятие нямам какво означава 30% данък сгради. Има го и в статията. Някой да ми го преведе на човешки език.

Проблемът със сравнението с Германия е, че 1во, взима се малък град, стара сграда, неясно каква, неясно в какъв квартал и се сравнява със столица, топ квартал, топ строител, нов строеж. Ябълки с круши.
Проблемът се припокрива и от това, че български архитекти чертаят немски проекти за немски сгради. Аз лично съм се запознавал с такива.
Отделно български майстори избират дали да работят тук или в Германия (с осигурен подслон).
Т.е. това дърпа цените нагоре.
Къде е застъпването. Застъпването идва оттам, че архитектите и работниците по немските проекти, независимо дали българи или немци или турци не са направили тая къщурка за 300к в някакво село, а строят проекти на 5рни цени в големите градове. За примерно 10к Е на квадрат. Ама не взимате тях за пример, а давате някакви стари сгради по някакви села. Че то и тука по селата има евтини къщи.

# 65
Обичайно, хората продават като искат да купят нещо по-голямо/хубаво или са се променили жилищните им нужди, или чукаме на дърво, да не се случва, близък има нужда от скъпо лечение.
Тоест един спад на цените няма да ги извади на пазара, защото като продададат примерно двустаен, с парите пак могат да купят двустаен, освен ако не искат да ги изхарчат за екскурзии.

Говоря за редови хора, а не за строителни компании

Като работиш, нямаш времето и възможностите да следиш акции, злато, дцк и т.н., а искаш да защитиш спестените пари.

# 66
Simple Smile Тъкмо повод да припомним, че от 1 януари освен еврото влизат в сила и новите правила за отчитане на ТБО. На този етап малко общини са дали информация кой от вариантите са избрали, да видим какво ще направят останалите през оставащите три-четири месеца до края на 2025 г.

# 67
Именно, че няма да усетят как станали 300 лв. отговаря на въпроса. Ще се замислиш, ако почнеш да усещаш Simple Smile))

# 68
Човекът с парите който гледа на имотите като инвестиция са му интересни последните години защото вижда голяма печалба в тях и доходност над 15% годишно само от ръст в цените и дори не се напряга да влага да ги довършва и да ги пуска за отдаване.
Когато тази доходност падне 3-4 пъти и то изведнъж, рязко ще дръпне ръчната и всички влагащи да печелят , а не да живеят , ще се изпарят, което пък ще ги накара и да започнат да пренасочват инвестициите си и да продават активи в недвижимост...
Щом и в таксито започнеш да слушаш как купил на зелено знай , че момента наближава...
Флага от зелен бързо може да стане червен

# 69
Ние нямаме производство, каква икономика...
Това е много популярна мантра. Нямаме производство, нямаме индустрия. Обаче доходите се увеличават. Стандарта е рязко нагоре. Както обичаше да казва баба ми "Няма вече бедни хора". Няма хора с кърпени дрехи. Магазините за дрехи втора употреба започнаха да изчезват. Ресторантите са пълни всеки божи ден. Почивка в Гърция е нещо стандартно, ски на Алпите. Ако щеш Малдиви, Виетнам, Индия са места където всеки познава по няколко човека които са ходили. За Турция и Египет да не говорим. Аз лично си падам по европейски столици и ходя на екскурзии със самолет. Родителите ми са ходили видиш ли до Будапеща с влак. Едно поколение само. А иначе индустрията е гърмяла, топ производител в много сфери.

# 70
Тук мога да напиша , че имам и 100 биткойна, както ти може да напишеш , че имаш 10 апартамента, кой е човека с парите , кой е самохвалкото и какво общо има това с темата.
Естествено, че ако имам някакви биткойни или акции на компании, ще надувам гайдата как от 10К, сега станал 100, ама ще стане 500К за биткойн, че да се увеличават тези дето ще повишават цената му.
Голяма част от пазара на каквото и да е било е доверието, че е печеливша инвестиция.
Личните нападки и да си го мериш с някой, не съм точно аз.
Не случайно в темите за имоти сигурно твоите коментари са половината от всички и то само как ще е вечния ръст...
Аз в темата за имотите не съм влизал с месеци.
По добре се замисли, че докато ги умножаваш имотите си и живота си минава и такива с два и такива с двайсет си заминават и други ще им харчат парите.

# 71
  • София
Добре, устойчива икономика нямаме. Пари има. Засега. А много от тия хора с лайфстайла са вечните длъжници. Тъй че не знам. Само преди месец се спореше в една тема колко е нормално да взимаш заеми за пътувания.

# 72
Добре каква е реалната цена на имот 1 декар, ток и вода, равен, на около 60 км от Софето, няма канализация. Интересно ми е каква цена предполагате, че е. Благодаря!

# 73
Достъпно пътуване, евтини авиокомпании, нормално е да се пътува  повече. Преди си е било цяла одисея. 21 век сме все пак, но пък в Плевен няма вода примерно. Не знам дали това влияе там на имотите.

# 74
Добре каква е реалната цена на имот 1 декар, ток и вода, равен, на около 60 км от Софето, няма канализация. Интересно ми е каква цена предполагате, че е. Благодаря!
Трябва вие да потърсите, иначе кой.

Ето какво ми попадна, но не познавам пазара в момента, а и парцелите си имат техни подводни камъни, изисквания и тн:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт