Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 92

• 29 606
  • 745
  •   1
Отговори
# 330
Нещо взе да става скучно тук. Я да разритам кошера Grinning

https://bnr.bg/horizont/post/102205332/imoti
Пак от същото. Хората са по ваканции, но идва октомври, ноември, декември напрежението от прага на еврото е на лице, новини и статии гърмят, имотни "експерти" наводняват ефира и последнита вълна от отчаяни купувачи е налице.
Всъщност не само при имотите е повишено потреблението. Много Бг фирми в производството пазаруват ДМА и КМА преди евро зоната колкото могат. Това е разумен ход. Предвид увеличаването на минималната работна заплата след НГ всяка инвестиция в някакъв актив ( дали фирма или физическо лице) е разумна.

# 331
  • София
Поне до Нова година теорията на по-големия глупак е актуална, след това не знам 😊
До скоро брокери ме питаха купуваш ли? Сега ме питат продаваш ли?
Що така... пак не знам...

# 332
Щото "купуваш ли" е пазара на зелено, другото е скъпо. А сега е момента да продадеш нещо с цел да преструктурираш в нещо по- добро.

# 333
Това ми прилича на една  "реклама" на Агрион от 2021 г. "Продайте ни вашата земя сега, защото догодина ще се очаква да поевтинее...."

# 334
Лихвите няма да останат толкова, това на всички е ясно. 4-5%
Срив на 1/2 надали ще има.
На 200к главница при начална лихва 2.5% имаш 5 бона лихва на година. Евро говорим.
Ако стане 5% вече имаш 10к лихва на година, или 833 на месец, 1630 лева. Дали няма да окаже влияние?
Ако си си планирал да покриваш вноската и евентуално увеличение 100-200 лева, както всички си мислят, а то излезе още 800 лева, всеки месец?
Това е само лихвата, главницата отделно си я изплащаш.
А ако си купил не за 200к, а за 300-400к, както Дани вика, че можело човек да си позволи със средната заплата? Вадете елките и смятайте, то и наум може.
За срив 50% едва ли някой говори. Спад е едно, срив съвсем друго. Дано не става срив, че лошо за всички, вкл. банките.

# 335
Четох статията на колегата от ПИ.
Четох, четох, аргументи не намерих.
Единствено разчетох мотото на любимия ни колега
"Абе, не може да е все така"
Ми хуу, и ние сме съгласни с това. И после квоо?!

Докато стане лихвата 5% (ако изобщо стане), заплатие може да са вече по 1.5+ на сегашните.
Т.е. ще имаме средна по 5 бона.
Абе ще платим 1000лв лихви, холан.
Това е всичко предположение, разбира се, както и всички останали предположения.

На всеки е ясно, че който е купил вчера е най-прецакан.
Няма нужда да ни го обяснявате непрекъснато.
Но утре ще има нови купили и те ще са още по-прецакани.

# 336
Е как 5 бона средни заплати дайте направо да ги закръглим в евро на 3К.
Нищо, че гледах няколко видеа от Италия да се споменава, че реалната заплата там в момента в южната част е около 1500 евро, а в Милано, Рим около 2К евро нето.
И да споменем, че Италия отдавна е в Шенген и с евро, ама цените на имотите последните десетина години почти не са се покачили.

Нищо, че дупката в бюджета е вече над 4 милиарда в средата на годината, а преди до ноември я карахме на излишъци по няколко милиарда и в последния месец се раздаваха от джипката на калпак и пак завършвахме или на плюс или около балансиран бюджет.
Да, еуфорията ще отмине с натрупаните и скатани левчетата до края на годината и изведнъж в началото на следващата ще има тотална промяна на пазара.
Естествено тя няма да се изрази изведнъж, защото купувалите на килограм на зелено последната година ще прехвърлят масово в следващите две като им стане акт 14, 15 ама промяната ще е започнала.

# 337
Това със скатаните левчета е пълна глупост и се повтаря от хора, които изобщо не са информирани за сделките. Омръзна ми да го чета.

Да, еуфорията ще отмине с натрупаните и скатани левчетата до края на годината и изведнъж в началото на следващата ще има тотална промяна на пазара.

М, да, точно така ше стане. Изведнъж, по 2 за леФ.

# 338
А не бе ...
В кои други страни от ЕС по 60% от покупките на имоти се извършва без кредити.
Дори до скоро в София около половината от сделките са такива.
То така се вадят по 150-200К налични ...
После четем, как асфалта не бил 20 см, а 10, за ремонт на ремонта, за животни туристи обикалящи стопанствата да ги броят по няколко пъти за субсидии и подобни...
За да не продължаваш да си ги пишеш същите и след половин година ти поясних, че броя на сделките първоначално няма да е кой знае колко намален, заради закупените вече, но не прехвърлени поради липса на акт14...
Но като начало ще се ориентираш дори и ти по ръст, застой или спад на ипотеките за първото полугодие на 2026 година.
Другото лято ще лъсне истината, че .... е гол и пазара се е обърнал.

# 339
Викаш, сега строителите плащат по 1000Е на квадрат себестойност за строеж, задържат си примерно 50-70-80% от апартаментите за тях, а след година ще започнат да ги разпродават на 1000Е, колкото самите те са платили за тях.
Точно така ще стане.
И ще сменят бизнеса и от строители ще станат биткойнджии.

# 340
Строителите ако искат да не ги продават, нови проекти няма да започват, защото старите ще им седят да отлежават.
Рязко строителните фирми ще се пренасочат към програмите за саниране, където следващите години ще ги чакат 2-3 милиарда за усвояване.
Освен строителите които ще ти обещават , че евентуално ще ти завършат в светлото бъдеще апартамента, което въобще няма да е сигурно, ще се появят много такива флипъри като Тонкин купили по десетина наведнъж преди 3-4 години за по 600 - 1000 евро и разбрали, че и дабъл да получат за тях ще е много добре.
Кой ще ходи при строителите да чака с години да му го построят евентуално, като пазара ще се залее с продаващи качили се на влака навреме, които да се опитат да си получат печалбата не само на теория , а в действителност.

# 341
С една дума - ако не е следващата, ще е по- следващата година...Или още по-по следващата....
Нещо като Нютон и ябълката....
Или В очакване на Годо...

# 342
Аз също смятам, че е разумно който тегли ипотечен кредит винаги да си сметне вноска и с по-висока лихва. Аз и преди, и сега смятам с до поне 5%.
Не че честно казано очаквам реалистично да се вдигне до над това ниво, ако се случи ще е пълен крах на всички пазари. И ми е странно, че толкова хора го чакат със затаен дъх, но... 

# 343
Чак па пълен крах. Имаше времена и на 10-11% лихва. Ей това вече е пладнешки обир. На 4-5% пазара си функционираше съвсем нормално. Едва ли ще се вдигне дори над 4% в близкото бъдеще. Чак па апокалипсис.

# 344
...поне 5%.
Не че честно казано очаквам реалистично да се вдигне до над това ниво, ако се случи ще е пълен крах на всички пазари. И ми е странно, че толкова хора го чакат със затаен дъх, но...  
Защо да е нереалистично или странно?
Ето ти от вчера данни, в Англия в момента лихвата, на която правителството взема дълг е 5.67%
Последните 25 години е вървяло средно към 4%, после покрай лудите ковид-стимули 2-3 години и под 1%, а сега 5.67. Това е за правителството, а за гражданите и фирмите мислиш, че е по-малко или повече?

Значи там е възможно и реално, а у нас странно и невероятно да стане така?
Ако кажеш ама те не са в ЕЗ, пък ние сме - виж Франция или Италия. И те са в ЕЗ,  там върви към 4.5% сега. Дали ще стане 5% не знам, но нито е странно, нито невроятно да стане.
И никой не съм чул там да каже "е какво като лихвата е 5%, нали заплатите ще ни се вдигнат с 50% следващите няколко години". В реално изражение доходите даже им падат.

Общи условия

Активация на акаунт