Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 16 867
  • 419
  •   2
Отговори
# 120
  • 🌊
Аз се преквалифицирах, но беше вътрешна ротация. Това беше в края на 2023, не е много прясно.
Скрит текст:
Когато започнах в компанията имах възможност да имам поглед над всички позиции, в последствие работата ми стана тясно свързана с ИТ отдела. Имаше един момент, в който съвпаднаха много неща - бях се изкачила до последното възможно стъпало на тогавашната роля, имах жесток бърнаут, колегите започнаха да изнасят презентации какво правят на позициите си и си казах "Аз се виждам като човек, който може да върши това".
Хванах се и прегледах изискванията за ролята (всеки от компанията може да види опит/задължения/умения) и почнах да придобивам и доразвивам моите със самостоятелни курсове и материали от самата компания.
В един момент се отвори позиция, говорих с тогавашния ми ТЛ, че ще кандидаствам (отдавна бяхме дискутирали с нея кариерното ми развитие), минах си процеса с три интервюта + практически тест и успях.

Признавам си, че ако сега ми се налагаше да го правя вероятно не бих се навила и щях да си седя в паник режим с бърнаута. Нещата са неспокойни за нова работа, щом в ДевБг съветват човек да си трае

# 121
  • Сф
Преквалификация означава по-ниско заплащане от сегашното. Това трябва да се има предвид при взимане на подобно решение.

# 122
Не е задължително, но със сигурност трябва да имаш заделени пари докато намериш нова работа, особено ако се наложи да напуснеш текущата, за да се обучаваш за това което тепърва искаш за правиш (както беше при мен).

# 123
Идвам със следният казус, ако не е за тази тема ще се радвам да ме ориентирате къде бих могла да питам.
Най-добрата ми приятелка работеше в shared service център и от друга компания получи предложение за откупуване на 3 месеца предизвестие и висока позиция.
Седмица след започването обаче и казват че осен официалната декларация със сумата за изкупуване и трябват още документи като другите колеги от човешки ресурси просто били забравили да и кажат и уж ако предаде скоро документите щели да и платят ама нямало да е по -рано от още един месец.

Тя сега е в ситуация в която трябва да тегли кредит за сериозна сума тъй като става дума за 3 брутни и заплати мисля че така се смяташе, които дори не знам дали ще намери предвид ме сега почна нова работа и не е все още на безсрочен договор, кредити не се отпускат туко така поне по мой опит. Въпроса ми е тъй като е ясно че тя ще закъснее с плащането на тази сума към бившия си работодател , какво следва в тази ситуация случвало ли се е на някой?
Предполагам че могат да я съдят, но не намерих информация из интернет пространството…

# 124
Да, могат да я съдят, и е вероятно да го направят. А тя как така няма спестявания, с които да плати обезщетението?

# 125
  • Melmak
Идеята е, че винаги първо се изплаща от самоя напускащ служител, а новата фирма после възстановява сумата.

# 126
  • София
Няма да я съдят, да говори с HR-а и да каже каква е ситуацията, да изчакат.

# 127
Не могат да я освободят преди да е платила. Прекратяването влиза в сила с плащането на неустойката. Могат да я уволнят, ако не отиде два дни на работа без причина.

# 128
  • София
Не е вярно. Отиваш и казваш, че няма да изработиш предизвестието и дължиш неустойка за това.

# 129
Декларацията  има срок на плащане 30 дена след последния работен ден.
Относно въпроса по-горе за спестяванията аз и други хора няма да я оставим и ще и погнем с тази сума, но няма да коментирам защо има или няма налична тази сума.

Мен обаче по-скоро ме притеснява ,че няма официален документ, че новата фирма ще и изплати наистина тези пари, има просто стандартен договор , но това не се упоменава никъде.

Аз лично не знам как стават тези неща, предлагали са ми и съм отказвала така нареченото “откупуване.”

# 130
Не е вярно. Отиваш и казваш, че няма да изработиш предизвестието и дължиш неустойка за това.

Казваш, че няма да го изработиш и дължиш неустойка за това. Прекратяват ти предизвестието и договора с плащането. Ако някъде не го правят така, си е за тяхна сметка. Аз не бих, ако съм ТРЗ. После ходи го търси и се съди с него.

# 131
  • София
Вярно е това, че тя трябва да си го внесе, а новата компания да ѝ преведе на нея парите. Защото иначе се смятало за купуване на служители от компания на компания.

# 132
  • Melmak
А и не само, кой ще преведе пари на доверие?

Напускащата служителка може да има клауза в новия договор, с която се съгласява, че ако напусне по-рано от Х период дължи парите, с които са я откупили. В нашата фирма е така, не е във всички. Но нормално, предпазват се.

# 133
И аз съм отказвала откупуване, но все съм била на договори с едномесечно предизвестие. Тръгвала съм си най-вече заради по-добри перспективи и ми се е струвало некоректно да не си издам нещата коректно и да оставя колегите да се гърчат. Не съм държала да постъпя на работа във фирма, която не оценява коректността на работник към работодател и колеги, това ми е било червена светлина, че може да постъпят некоректно и с мен. А също и факта, че могат да те накарат да подпишеш договор, че ако напуснеш по-рано, ще им връщаш тези пари, пък там да се окаже супер гадно. Но три месеца предизвестие е прекалено много, едва ли са много ценните специалисти, които биха ги чакали толкова. Направо ми се струва, че нямаш полезен ход.

# 134
  • Melmak
В момента масово редови позиции сме с два месеца предизвестие, моя близка учителка с 3. Често фирмите не могат да чакат и искат откупуване, за да може да стартира екип примерно от следващата седмица. Аз от години съм с два месеца. Реално нямам против, за месец понякога трудно се предава работа.

Общи условия

Активация на акаунт