Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 27 373
  • 761
  •   1
Отговори
# 135
Три месеца е много време, но зависи колко търсен специалист е човекът. Ако толкова иска да почне новата работа, ще вземе назаем/кредит, ако е нужно, за да си плати. Всякакви други гимнастики са спорни и може да доведат до по-големи проблеми.

Както казах, винаги има "вратичка" в такъв момент. Не отива на работа 2 дни и я уволняват дисциплинарно. Но тогава пак дължи една брутна заплата на работодателя.

# 136
  • София
Смятам, че оперативни служители трябва да са на 1 месец. Преди така беше, после го направиха 2. Според мен това обслужва предимно интереса на работодателите. 2 месеца за ръководни кадри и 3 - за светила или VP-та, директори и т.н.

# 137
....Както казах, винаги има "вратичка" в такъв момент. Не отива на работа 2 дни и я уволняват дисциплинарно. Но тогава пак дължи една брутна заплата на работодателя.
Не е една брутна заплата, а толкова колкото месеца е предизвестието. Може и да е повече по договора.

# 138
  • Melmak
Кеч, до някъде си права, обаче в живия живот с месец предизвестие, ако имаш да взимаш отпуск 1-2 седмици и пуснеш малко болничен, съвсем не остава кога да се предаде работата.

# 139
  • София
Те и два могат да се докарат. Въпрос на съвест и професионализъм според мен.
Нали по интервюта и това се гледа и следи уж. Дали служителят е коректен Grinning
Не е редно да е игра на надлъгване. Уви...

# 140
Разбира се че който напуска си плаща предизвестието а не друг, нали договорът е с този човек и законово от него търсят пари. А вече това дали просто е решил че си струва, дали му е обещано да му ги възстанови новият работодател за да започне по-скоро, дали друго - това си е лично негова работа и не засяга стария работодател.
Просто много хора не си дават сметка какво означава това "откупуване" и си представат че просто ше излязат от едното място и ше влязат на другото без допълнителни занимавки. Но това си върви и с поеване на ангажименти, освен и че разплащането със стария работодател си го оправя служителят. Предварително и аз не съм чула да са ги дали на някого от новото място че да плати с тия пари, дори и да има някой ще е изключение.

# 141
....Както казах, винаги има "вратичка" в такъв момент. Не отива на работа 2 дни и я уволняват дисциплинарно. Но тогава пак дължи една брутна заплата на работодателя.
Не е една брутна заплата, а толкова колкото месеца е предизвестието. Може и да е повече по договора.

Да, така е. И не съм сигурна дали не трябва да е първо - забележка, предупреждение, уволнение. Та, значи и това не е вариант.

# 142
  • Melmak
Те и два могат да се докарат. Въпрос на съвест и професионализъм според мен.
Нали по интервюта и това се гледа и следи уж. Дали служителят е коректен Grinning
Не е редно да е игра на надлъгване. Уви...

И да, и не. Една предишна работа имах, на която почти не ни даваха отпуск. Бях ползвала 2-3 дни само разпокъсано за лични нужди. И като взех да напускам се оказах с месец отпуск. Бяхме с 2 м предизвестие, един работих и предавах работа, другия бях ваканция. Ако бях само с един месец трябваше от ден 1 да съм отпуск.

# 143
  • Somewhere far away
Какво мислите за човек , който идва на интервю без изобщо да е подавал св, без изобщо да е влизал в джобс.бг където се намира обявата за  конкретната позиция и който очевидно идва само защото  има връзки?

За мен поне това е доста грозно и показва липса на фирмена култура, но искам да си сверя часовника.

# 144
  • София
Еми не, не е. Джобс е само един от начините да търсиш хора.
Винаги има кандидати намерени от други източници ЛИ, препоръки.

# 145
Deathcrush - понякога връзките са полезни, предполагам... Това е един вид препоръка.
Не съди много строго, ако човекът става и ще върши работа - няма лошо.
Аз цял живот така и не успях да се възползвам от връзки, който си има късмет...

Между другото - не забравяйте че това е просто работа. Живот има и извън службата. Усетите ли че много се дразните или страдате от нещо в работата, че се будите и заспивате мислейки за работа, то сте се насочили с бързи крачки към бърнаута.

# 146
Какво мислите за човек , който идва на интервю без изобщо да е подавал св, без изобщо да е влизал в джобс.бг където се намира обявата за  конкретната позиция и който очевидно идва само защото  има връзки?

За мен поне това е доста грозно и показва липса на фирмена култура, но искам да си сверя часовника.

Нищо не мисля, защото случаи може да има всякакви. Ако аз съм шеф и мой бивш колега, с когото сме работили, имаме успехи и го знам, че е много добър специалист, защо да си губя времето с обяви?  То и за топ длъжности рядко се пускат обяви в Джобса.

# 147
  • Somewhere far away
Ясно ми е за топ длъжностите, но тук не става дума за такава . Grinning

# 148
  • Melmak
По принцип много мразя разни насадени, те личат и често не вършат никаква работа.
Има случаи на препоръка, в повечето големи фирми има процес за това. В малките - не, там водиш някого и ако решат го взимат, все едно гарантираш за него.

Аз в голяма фирма съм препоръчвала приятелка директно на шефката. Имахме остра нужда от човек, говорих с шефката и й казах - гарантирам ти за нея, работили сме бюро до бюро, тя ме е обучавала и няма мърдане. Приятелката ми пусна св, като я препоръчах, после шефката директно писа на ЧР да я викне на интервю и я нае.

# 149
  • Somewhere far away

Аз в голяма фирма съм препоръчвала приятелка директно на шефката. Имахме остра нужда от човек, говорих с шефката и й казах - гарантирам ти за нея, работили сме бюро до бюро, тя ме е обучавала и няма мърдане. Приятелката ми пусна св, като я препоръчах, после шефката директно писа на ЧР да я викне на интервю и я нае.
Именно. В грамотните фирми е така- колкото и да препоръчваш някого, той все пак е длъжен да си пусне СВ-то и да си мине през каналния ред...

Общи условия

Активация на акаунт