Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 27 374
  • 761
  •   1
Отговори
# 150
  • Melmak
За съжаление го има и другото, имат вече човек, пускат проформа обява, после проформа интервюта и си назначават. Толкова пъти съм го виждала това… в американска компания с шеф Бай Ганьо.

# 151
По въпроса за предизвестията - аз също смятам, че повече от месец е прекалено и следва да е само за кадри на много високо ниво. Била съм на такива позиции, които не изискват кой знае какво предаване на работа и не е имало случай да няма колега, който да не може да обучи новия служител.

Неизползваната отпуска не би следвало да се ползва в предизвестие, ако служителят не желае и предпочита да му се изплати. Много се дразня на такива работодатели, които те карат да си използваш отпуската, когато напускаш - това не е законно.

# 152
  • Melmak
О, мен никой не ме е карал! Аз сама настоях да си ползвам отпуската. Беше лято, отидох месец на море и започнах новата си работа отпочинала. Иначе щях да слея двете работи и да не си почина. На ново място да искаш отпуск от ден едно.. не върви.

# 153
Разбирам, но това не трябва да има връзка с напускането и предаването на работата. Ако ти е разрешен отпуск и не ти стигне времето за предаване на работата, то това е проблем на работодателя и говори за недобре организирани работни процеси.

# 154
  • Melmak
Ако имаш натрупана отпуска и искаш да я ползваш, а предизвестието е само 1 м.. как да стане.

# 155
Зависи как се разделяте предполагам.
Ако е с добро и инструкции ще напишеш, и като почнеш новата, ако имат въпроси ще отговаряш.
Ако не е - и да си и да не си отпуска предаването на работата надали ще е много качествено.

# 156
Ами или няма да се ползва, или ще се ползва частично, а друга част ще се изплати, или я ползваш, а мениджърът се оправя със задълженията. Надали при позициите от ниските нива, работата се предава цял месец, особено ако всички служители в даден отдел са обучени да я вършат по идентичен начин. Аз не съм се сблъсквала с подобно нещо.

Ще ми е интересно, ако някой сподели кои позиции – извън тези с ръководни функции - изискват предаване на работата в продължение на месец.

# 157
Май по-често неръководните искат доста предаване. Там където има много специфика - много клиенти, много системи, много проекти...

# 158
  • Melmak
Според мен зависи как е организирана работата. На сегашното ми място имам и бек ъп човек за най-важния ми клиент, ако утре изчезна, той ще влезе в час много бързо.

В конкретната ми стара работа всички бяхме с ужасно много работа. Имахме портфолио от по 200 клиента и всеки клиент сам за себе си. На мен ми се беше паднало портфолиото с държавните ведомства. Нищо общо с това, което правеха колегите. Да, системата е същата, но всеки клиент е различен и изискваше много грижа.

# 159
To затова бяха въведени CRM  системите - за да не си държи всеки за себе си специфичното ноу хау, което го прави трудно заменим при напускане, респективно му позволява високи претенции Wink

# 160
  • Melmak
To затова бяха въведени CRM  системите - за да не си държи всеки за себе си специфичното ноу хау, което го прави трудно заменим при напускане, респективно му позволява високи претенции Wink

Ох, в някои фирми е такава Кербала, че така като го пиша не е реално. Не са мои тия клиенти, че да си пазя за себе си важно инфо. Ама една система да имахме като хората. Бяхме в миграция от една фирма, купи ни друга. Сменя системите. Взимахме бизнеса от колеги в друга държава, които ни мразеха, защого им взехме работата и не ни обучиха. Почнахме от нулата, с неработещите системи, с липсата на знание. Всеки си бачкаше както може неговите клиенти и се надяваш днеска да имаш система. Помня, че малко преди да се махна имахме два дни срив. Не можехме нищо да отворим дори.

# 161
При добра CRM система, темплейтни договори (макар и със специфики за отделните клиенти) и добре описани процедури, повече от месец е предостатъчно за предаване на работата. Но да, има фирми, в които е хаос. Това, обаче, не е проблем на напускащия.

# 162
Да, проблемът е на фирмата. И затова гледат предизвестието да е по-дълго.  А и да не забравяме, че месец може и да е достатъчен за предаване, ама много често първо трябва да се намери и назначи нов човек за позицията.

# 163

Аз в голяма фирма съм препоръчвала приятелка директно на шефката. Имахме остра нужда от човек, говорих с шефката и й казах - гарантирам ти за нея, работили сме бюро до бюро, тя ме е обучавала и няма мърдане. Приятелката ми пусна св, като я препоръчах, после шефката директно писа на ЧР да я викне на интервю и я нае.
Именно. В грамотните фирми е така- колкото и да препоръчваш някого, той все пак е длъжен да си пусне СВ-то и да си мине през каналния ред...

В грамотните е така по принцип, но далеч не всички попадат в тази категория. 🙂

Освен това, не е сигурно, че изобщо не е изпратил CV, възможно е просто да не е минало по стандартния път. Аз съм препоръчвал бивша колежка за нова позиция, като изпратих CV-то ѝ директно на мениджъра.

# 164
И аз това се зачудих, как и откъде знаят че този човек никак и никъде не е кандидатствал, освен ако сам не го е казал де.
Но и когато набираш хора и ти трябват, намира те някой или познат ви свързва (просто ви е свързал, не говоря дори за "връзки" и пробутване) и какво - ще откажеш да го срещнеш докато не прати СВ в Джобс ли? Joy И аз съм пускала обява в Джобс, но накрая половината ми екип не беше от кандидатствалите по нея а се бяхме намерили по други начини.
Оставам впечатление че не става дума за някаква висока позиция, точно те не се обавяват в Джобс и подобни.

Последна редакция: вт, 02 сеп 2025, 23:06 от natka

Общи условия

Активация на акаунт