Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 26 921
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
Добре, а как да го формулирам на интервюто? Сега имам включени храна и транспорт. Нямам ДЗО. Храната не ползвам, защото съм на режим, но все пак е лично решение. На новата работа нямам нито храна, нито транспорт, но физическите условия са по-добри. Има ДЗО. Не ми се иска да падам под сегашната ми заплата.

# 646
  • София
Аз на твое място бих казала като минимум сегашната заплата с уточнението, че все пак зависи и какъв е цялостният пакет от придобивки. Така ще си оставиш вратичка да си по-гъвкава.
Иначе от моята сегашна гледна точка, бих казала поне 20-30 процента над сегашната ми заплата, за да оправдае дискомфорта от свикването с новото място и новия начин на работа. Но не винаги причините са само финансови, ако много държиш да смениш работата си, ситуацията вече е друга. При всички случаи ми се струва ок да кажеш рейндж от сегашната ти заплата като минимум, а като горна десет процента отгоре, например: 1000-1100 лв.

# 647
  • София
Какво значи дали компенсира? Като усещане и потребности, да. Но като заплата, пенсионно осигуряване - не. Аз държа на допълнителното здравно, защото личната ми лекарка е почти безполезна и макар да имам близък лекар, той се занимава със съвсем други неща. Като ходя за настинка, е много удобно да е от днес за утре или дори от днес за днес.
Нашият пакет не е луксозен и не покрива някои неща, но ще гледам да ползвам този път, каквото ми се полага.
Като цяло, е много индивидуално. Дали имаш деца, на колко си години, ще теглиш ли кредити, колко време ти остава до пенсия. За млад човек смятам, че заплатата е по- важна, защото тя се брои, като се облага, като си купиш дом, тя се брои, като ти се роди дете, никой не се интересува какви ваучери имаш да взимаш. Винаги бих избрала по- висока заплата  пред ваучери.
**При сегашното данъчно облагане.

# 648
  • Melmak
Много зависи колко много искаш да напуснеш сегашната си работа. Ако не издържаш, защото ти е тежко, трудно или те тормози нещо, може да кажеш и съвсем с малко отгоре. Все пак да е някаква адекватна заплата.
Аз преди няколко години сменях работа по-често. Работех на едно място, което беше ужасно като работа, като отношение. Разбира се, преди да започна там не знаех това, беше нова фирма на пазара, която изкупуваше друга фирма. Стана ми ясно, че няма да се пенсионирам там, търсех бавно и славно нова работа и отидох на място, на което нямах бонус, заплатата беше що-годе същата. Обаче живеех много по-качествен живот без стрес, без тотално неразбиране, без абсурдни изисквания. Работех, но бях оценена и макар да нямах бонус в пари, се чувствах отлично.
Много зависи фкаториъе като деца, кредити и тн. Дали имаш партньор.

# 649
Ами искам да я сменя по-скоро. Работа на студено, което вече ми влияе на здравето, напрежение, породено от липсата на хора, неадекватно ръководство. Единственият плюс е екипа, преките ръководители и постоянна заплата. И на двете места има максималната сума ваучери.  Доколкото знам заплатите на други позиции в новата фирма, очаквам за моята да ми кажат с около 100 лв по-ниска от сегашната. Но това е мое мнение, може и над сегашната да е . Просто както казах, нямам опит по интервюта и не знам как да отговоря на въпроса за заплатата като хем да не се прекарам, хем да не ги откажа. А като кажа рейндж, не се ли обричам автоматично на по - ниската стойност?
Имам партньор, изплащам ипотечен кредит, чиято вноска е 32% от заплатата ми в момента. Имам дете в начална училищна възраст.

# 650
  • София
Тогава не се съгласявай на по- ниска заплата.

# 651
  • Melmak
Аз не бих искала по-ниска заплата в твоя случай. Или кажи колкото взимаш сега, или с нещо отгоре.

# 652
Виж сега, кажи си колкото взимаш в момента или малко повече, в общи линии ако не е е някаква кой знае колко квалифицирана позиция и можете да се срещнете със 100-200-300 лева двете страни някъде, така или иначе ще ти предложат, колкото са си наумили, после вече ти решаваш.

# 653
Кажи си сегашната заплата (но уточни да не ти включат и ваучерите в нея, че ги има и такива) и ще видиш къде ще се срещнете. Направи и уговорка след 6 месеца за увеличение на заплатата.
Здравното не компенсира заплатата, но е хубаво да го има. На мен миналия месец ми възстановиха 400 лв (вадене на мъдрец + изследвания) и посещение при специалист, което не съм плащала, защото минах с картата. Но това не е всеки месец. Трябва и други профилактични прегледи да направя, но се моткам. Ако планираш бременност също много би ти било от полза, макар че там по начало разходите са си високи.
Виждам, че много се терзаеш за интервюто. Не се натоварвай предварително с разни мисли. Виж какво ще предложат и тогава обмисли плюсове и минуси. Може пък да ти предложат хубава заплата и само където си се тормозила. И аз съм така като теб и е много натоварващо за мозъка. Изчакай да мине интервюто и тогава го мисли. Кога ти е? Чакаме да споделиш после повече подробности.

# 654
  • София
Шеф Антонио, ти кандидатства ли, поканиха ли те на интервю изобщо?
Аз не виждам какво толкова го мислиш, реално към момента, едно кандидатстване НИЩО не значи, без да имаш предложение, над което да мислиш. А и ти от толкова мисъл ще се побъркаш, като идеш на интервюто ще си глътнеш граматиката и ще се овъртолиш.
Ето ти примерен план:
1. Оформяш си СиВи-то и кандидатстваш.
2. Ако те поканят на интервю, си мислиш следните неща:
     а/ Въпроси, които да задам, важни неща, свързани с естеството на работата, които ме интересуват.
     б/ Заплащане - Твоята заплата + някакъв % риск отгоре, казваш чиста нетна заплата като очаквания, без социалните придобивки да се включени
     в/ Въпроси, свързани с правила, възможности за растеж и т.н.
3. Провеждам разговор със съпруга си доколко и на каква подкрепа мога да разчитам от него - например, той да ползва болничен по време на пробния срок, за да се минимизира риска от неприятни изненади и тъпотии от сорта (дай Боже детенце да е здраво и никога да не боледува, ама като част от риск мениджмънта)

# 655
Ами то Нероден Петко моето. Не са ме поканили на интервю, надявам се само. Имам вътрешна препоръка и уж отговор от шефа, че ще го направят тази седмица.
Иначе аз винаги се терзая предварително и следварително 😊  Обичам да имам план в главата и да съм подготвена поне на теория.
Благодаря на всички за мненията и гледните точки. Много ми помагате.

# 656
  • Melmak
Ох, аз не съм разбрала, че все още нямаш покана за интервю. Успокой се и недей да премисляш толкова.

# 657
И аз съм така - рибата в морето, а съм сложила тигана. Изчакай първо да те поканят на интервю. Тогава ще мислиш за следващи стъпки. Може да си с препоръка, но това не ти гарантира интервю, камо ли оферта за работа.

# 658
А ,това ясно. Ама се успокоявам като мисля, че се подготвям. Упражнявам се за интервюто. А ако не ме поканят или пък не ме вземат, ще се успокоявам пак, ама вече за друго 😀

# 659
Антонио, успех ти желая!
Моите две стотинки по темата - направи си сметка под каква сума не би сменил работата си и я искай. Не говори за ваучери, допълнителни придобивки и т.н.
Хората, които са спокойни на интервюто и знаят какво искат, тоест знаят си цената и предлагат професионализъм в отговор на това, могат да променят бюджета за позицията, ако ги харесат достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт