Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 26 882
  • 761
  •   1
Отговори
# 675
  • Melmak
Супер, като няма амбулаторен лист, тогава какво искам да плащам? Няма да платя нищо, защото не ми е направена процедура. Да ходи да доказва! Аман… не знаели как става.
В областен град няма ли медицински центрове или големи болници, които да знаят как става?
Повечето фондове имат на сайта списъци от лечебни заведения и лаборатории, където човек може да отиде и безкасово да ползва услугата. Абсолютно не толерирам неиздаването на амбулаторен лист. Това е документ, който доказва, че е имало преглед/интервенция и терапия. Ако нещо ви стане, как ще докажете, че този лекар ви е направил процедура/лекувал?!

# 676
Аз не ходя при такива лекари, които не издават амбулаторни листове и фактури, но тук има избор. На допълнителното здравно гледам като на нещо абсолютно задължително от работодател, ако не го предлагат и за мен е червен флаг за компанията и какво още не е наред там, както писа някой по-нагоре.
Мисля, че никаква заплата не може да ми компенсира здравното. Отделно че ако имаш деца, можеш да ги добавиш към застраховката и е голямо удобство. А понякога човек не знае какво ще му се наложи. От нещо, което смятах за дребен проблем и даже се чудех дали да ходя на лекар, се оказа, че имам нужда от ЯМР, за да се изключат съмнения. Благодарение на здравното застраховане не платих нито стотинка, а жената от застрахователя като видя колко съм притеснена по телефона, успя даже за същия ден да ми намери час. Да не говорим за покриване на някакви лекарства, диоптрични стъкла, зъболекарски разходи. За операции да не се налага, но е голямо облекчаване на разхода, който трябва да се плати. Повечето пакети покриват и по някаква сума за раждане/избор на екип/настаняване в болница. В големите фирми има включен и профилактичен пакет за служителите във фирмата. Аз си ги ползвах тази година, добри бяха лекарите, които бяха включени този път. Въобще безценно е за мен да си го имаш.

# 677
И при нас не дават фактури, касови бележки и амбулаторни листове, когато си без направление. Даже и антибиотика не е електронен.

# 678
Изкарахте го вълшебно това допълнително здравно осигуряване.
Аз го използвам, в областен град живея, но почти няма място на което да те прегледат и да не плащам. Правя искове за възстановяване на разходи, като от момента в който ни смениха застрахователя от ДЗИ на Дженерали, половината от заявленията ми ги връщат или не одобряват пълната сума.
Последните два примера - не ми одобриха изгаряне на доброкачествено образувание от лекар, понеже не покривали лазерни процедури. Не ми одобриха сума за преглед при ортопед, понеже в сайта му, ценоразписът е бил друг, въпреки че по фактура и касов бон сумата е по-висока и е реално платената от мен.
Може би в София върши повече работа при директно ползване, но София не е България.

# 679
По мои спомени отпреди няколко години повечвто застрахователи не покриват раждане и пр. Тогава само една от компаниите покриваше, а ние не бяхме при тях.

Да, отиваш в сайта и гледаш списъците с лечебни заведения и като си сметнеш, че за пътни до въпросните заведения ще дадеш поне толкова, колкото да си пуснеш изследванията платено на място и без да пътуваш, и...

# 680
В държава в която здравната система не работи и масово се скатава от каквото може, наистина е вълшебно допълнителното здравно.

# 681
  • Асеновград
Изкарахте го вълшебно това допълнително здравно осигуряване.
Аз го използвам, в областен град живея, но почти няма място на което да те прегледат и да не плащам. Правя искове за възстановяване на разходи, като от момента в който ни смениха застрахователя от ДЗИ на Дженерали, половината от заявленията ми ги връщат или не одобряват пълната сума.
Последните два примера - не ми одобриха изгаряне на доброкачествено образувание от лекар, понеже не покривали лазерни процедури. Не ми одобриха сума за преглед при ортопед, понеже в сайта му, ценоразписът е бил друг, въпреки че по фактура и касов бон сумата е по-висока и е реално платената от мен.
Може би в София върши повече работа при директно ползване, но София не е България.
Това са и моите наблюдения. За голям необластен град в Булстрад ДЗО има само една лаборатория в която може да се ползва директно. Останалото е плащане и после фактура която да се представи и ако нещо не е издадена както трябва, отказват плащане.

# 682
И в областните е същото, мед. център работи със застраховател, но лекаря не работи, затова искам всичко в пари, и на ваучерите за храна ме е яд, на мъжа ми дават за 200 лева, чудя се какво да купувам от веригите.

# 683
  • София
На допълнителното здравно гледам като на нещо абсолютно задължително от работодател, ако не го предлагат и за мен е червен флаг за компанията и какво още не е наред там, както писа някой по-нагоре.
Мисля, че никаква заплата не може да ми компенсира здравното.
Абе, има заплати, с които изобщо няма да се пазаря за здравно. При нас е 3000, видях, че е пълният пакет всъщност.

# 684
Ходила съм и в провинцията на прегледи, не ми се е случвало да не ми издадат амбулаторен лист. Това си е дори престъпление и бих си го изисквала. Фактура също са длъжни да издадат, ако си поискаш. Аз бих си търсила правата.

И в областните е същото, мед. център работи със застраховател, но лекаря не работи, затова искам всичко в пари, и на ваучерите за храна ме е яд, на мъжа ми дават за 200 лева, чудя се какво да купувам от веригите.

Няма какво да купиш с ваучерите за храна?

# 685
и на ваучерите за храна ме е яд, на мъжа ми дават за 200 лева, чудя се какво да купувам от веригите.
Че 200 лева какво са, едно нищо на сегашните цени. Едно основно пазаруване в супермаркет (храна и препарати) не ми мърда поне 400 лева, поне 2 пъти месечно. Плащам с колкото ваучери имам и доплащам останалото.
От чисто любопитство - защо ви затруднява да изхарчите 200 лева? Те важат за цялата сметка, ако в нея няма алкохол и цигари.

# 686
Няма, само в Кауфланд, Лидл, Била и още един магазин за месо ги приемат, другите не работят с ваучери. Продавам ги за 150 лева на жена, която пазарува от Кауфланд. Не харесвам стоката във веригите.

# 687
  • Melmak
Направо си е вълшебно ДЗ, защото здравната система е на такъв хал.
Да не говорим колко от добрите специалисти не работят със ЗК. На мм му премахнаха злокачествено образувание, беше при най-добрата лекарка. Дали тя работи със ЗК? Обаче здравното му върна всичко.

Сменила съм няколко фонда през годините, Бг иншурънс, Съгласие, ДЗИ, Дженерали, Доверие. Важно е да четете общите условия, какво се включва и при какви условия. Тоест ако се надрусате и напиете и нещо ви стане, не приемат претенцията. Това е краен пример, но лазерна корекция на зрението е лазерна процедура и не се покрива. Козметика също. Но ямр съм правила няколко пъти, винаги ми е одобряван.
Вчера бях на УНГ, директно отидох за безкасов преглед. Не съм плащала нищо, защото лекаря работи с фонда. Връщала съм си пари за лекарства, гледат разни списъци кое е медицинско изделие, кое медикамент не знам си какво. И ако си наистина болен и са ти изписали 5-6 неща, може 1-2 да не бъдат одобрени. Антибиотици винаги са ми одобрявали.
Миналата година се върнах болна от ваканция. Бях много зле, личната ме претупа, даде ми един антибиотик и айде. Обаче аз от ден на ден по-зле. Директно при пулмолог отидох с дз. Рентген на бял дроб, кръвни. Каза, че се съмнява за конкрерна бактерия и нито зк, нито дз я покрива. Аз вече съм тотално зле, болна две седмици като никога. И плащам това изследване 110 лв само за бактерията. Излиза +. Всички купища лекарства и прегледи бяха покрити от здравното. Платила съм само тия 110 лв за изследването и слава богу, че лекарката се усети да ми го пусне, за да ме лекува адекватно.

# 688
Чак да няма какво да купиш от веригите… Все прах за пране, тоалетна хартия, някаква друга козметика, кафе, захар, брашно, чай. Едва ли всичко у вас е натурално, чисто и от производител. Преди като минаваш на каса правеха проблем за нехранителни продукти, но сега на касите на самообслужване с електронните ваучери си взимам всичко. Не пуша и не пием алкохол вкъщи, та не мога да кажа дали биха минали и за това.

# 689
По четири големи пакета тоалетна хартия има у нас, у майка, у свекървата, колко още да трупам, препаратите им и храната не ги харесвам.

Общи условия

Активация на акаунт