Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 15 633
  • 395
  •   1
Отговори
# 255
  • Melmak
В момента наистина е по-трудно за работа, не е само до годините. Виждам, че сте коментирали.

Моя близка на 28 с доста опит търсеше и отне месеци. Гледам, че в ЛИ не бъка от готини обяви като преди. Доста хора са open to work.

# 256
В момента има доста съкращения и тенденцията е да се оставят малко кадри, които да поемат работата, която досега са вършили всички. В някакъв момент работата ще стане твърде много и ще трябва да се вземат още хора или сегашните ще избягат някъде за някой лев отгоре, което ще увеличи търсенето на кадри и заплатите. Дотогава може да изтече доста вода обаче. В момента пазарът е залят с кадри и работодателите определено са в силна позиция, затова и изискват много, подбират дълго и плащат по-малко.

# 257
Работа има, но не от вкъщи/хибрид и не “офисна”. Търсене има за по-“нискоквалифицирани” кадри, непопулярни и със сигурност не модерни позиции в хубави, нови и лъскави офиси. Онзиден докато пазарувах в Лидл на високоговорител вървеше обява за търсене на служители, не запомних точно, но стартовата заплата беше над 2хил.
Масово младите не работят, защото “няма да им работя на тия за малко пари” и прочие, с подкрепата на родителите, които плащат масрафа на младия.
В по-дълбоката провинция пък е обратното на София и големите градове, както обикновено.

# 258
  • Melmak
Да, нискоквалифицирана работа винаги ще се намери. Просто ако си добре платен специалист и си загубиш работата, после няма да се чувстваш удовлетворен да редиш щандове в магазин.

# 259
  • София
Не знам защо непременно се приравнява офисната работа на лъскава и един вид офисните служители са някакви специални с претенциите.
Прави са младите, евала им правя, да си знаят цената, вместо да мишкуват и да си продават труда, нервите и времето с близките за мижави пари като поколението на родителите ни. Какво предлагали.... Ми то и компаниите не предлагат нещо кой знае какво. Много малко са такива, в които наистина да придобиеш ценен и интересен опит, да срещнеш хора, които да те вдъхновяват, да е всичко по правилата, както се пада на една "корпорация" и т.н.

# 260
Съгласна съм с Catcher, не знам защо в БГ още се смята, че трябва да се съгласяваш с ниско заплащане и хилядите условия на работодатели, които в над 70% са експлоататори и стиснати. Работила съм около 10 години в чужбина и като цяло компаниите бяха коректни и добре плащащи, за извънреден труд се заплащаше, даже преди Ковид даваха и 13-та заплата.
Последният ми работодател тук в София беше меко казано мошеник, наема студентски труд, а на хората с опит дава заплати под средната, очаква да се работи извънредно, да се вдига служебния телефон и в 2 през нощта и т.н,  а иначе се бие в гърдите като шеф на един от най-големите тур оператори. За 12 години работа в България единствената по-читава компания, за която съм работила беше международна, но и чуждите в един момент биват " побългарявани".

# 261
  • Melmak
Да, факт е, че погрешно всяка офисна работа е приемана за добра/лъскава. Това е много погрешно. Офисна работа е касиерка в изипей, да правиш застраховки в sdi, да регистрираш пациенти на регистратура в клиника/лаборатория. Това далеч не е лъскава, нито добре платена работа. Да, не си на студено и не носиш тежко.

# 262
Аз съм от тези, които са сменили сега работата. Заплатата е добра, но мястото никак не ми харесва и съм пред срив, не защото не ми харесва, а защото в Jobs и Linkedin няма нищо подходящо като се има предвид, че съм готова и малко по-ниска заплата да приема, но да се чувствам добре. Прогнозирам, че не месеци, а над година ще мине, за да намеря нещо свястно, не съм за джуниър позиции, да кажем mid-senior. И тази ситуация направо ме довършва.

# 263
Като знам как някои хора с по няколко езика, опит и всичко останало търсят работа по над година, просто вече нито ми се мисли за по-висока заплата или позиция, нито изобщо ми се мърда нанякъде.
Имам чувството, че само с "препоръки" се заемат по-добрите позиции, а всичко с обява е над 90% плява.

# 264
  • Асеновград

Последният ми работодател тук в София беше меко казано мошеник, наема студентски труд, а на хората с опит дава заплати под средната, очаква да се работи извънредно, да се вдига служебния телефон и в 2 през нощта и т.н,  а иначе се бие в гърдите като шеф на един от най-големите тур оператори. За 12 години работа в България единствената по-читава компания, за която съм работила беше международна, но и чуждите в един момент биват " побългарявани".
Не коментирам работодателя защото нямам представа кой е .Но при ТО дейност е така, самата дейност предполага  денонощно да си на линия. При всяка извънредна ситуация , се ангажира целия екип за да се овладее кризата. Принципно сферата на туризма е работа без почивни дни, с не нормирано работно време, и винаги на разположение. Ако човек търси спокойна работа , не е за там. А и самите клиенти очакват да си 24 часа на линия , дори и за най глупавия въпрос. А заплащането в тази сфера никога не е било кой знае колко високо.

# 265
Прави са младите, евала им правя, да си знаят цената, вместо да мишкуват и да си продават труда, нервите и времето с близките за мижави пари като поколението на родителите ни. Какво предлагали.... Ми то и компаниите не предлагат нещо кой знае какво. Много малко са такива, в които наистина да придобиеш ценен и интересен опит, да срещнеш хора, които да те вдъхновяват, да е всичко по правилата, както се пада на една "корпорация" и т.н.
Младите, тъкмо излезли от университета (например) на какво точно могат да очакват високо заплащане и някакви кой знае какви бенефити (извън стандартите)? Те са супер специални за родителите си, които ги издържат. Но не са супер специални на пазара на труда, където не предлагат нито опит, нито практически умения, нито ще започнат да произвеждат “продукт” от първия си ден във фирмата, че да оправдаят кой знае каква заплата. Тепърва ще се учат, дори на елементарна трудова етика.
Не ме разбирайте погрешно, далеч не подкрепям отровна среда на експлоатация и ниско заплащане с цел възползване на работодателя спрямо служителя. Знам, че има всякакви скандални ситуации. Но, ако говорим за адекватен работодател, който наема млади специалисти, особено без опит, кажете ми на какво основание да плаща многоцифрена заплата?

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 07:14 от the doors

# 266
Но, ако говорим за адекватен работодател, които наема млади специалисти, особено без опит, кажете ми на какво основание да плаща многоцифрена заплата?

Принципно съм абсолютно съгласна. Но има и еднорози - много стабилни фирми, които искат да оберат каймака на завършващите студенти. Такива фирми знам само на Запад, но и тук може да има. За техните стажантски програми се натискат като за работно място, защото хем са много платени, хем ако ги харесат стажантите получават оферти за работа, хем даже да е бил на стаж там човек стои добре в CV-то. Но това е за протокола, за нас май е екзотика, ама все пак чувам за оферти към студенти, учили и работили и били оценени.

# 267
  • София
The doors, ясно е, че някъде трябва да се срещнат квалификация и заплата, но самата настройка е важна. Аз около себе си имам много хора от кол и въже и ненавиждам ситуацията, която само в България съм срещала. Щом на един льольо и една пухла без грам образование дори могат да им дадат хилядарките, защо да не могат на джуниър, но минал все пак през някаква шлифовка.
Винаги ще се застъпвам за по- високи заплати на образованите хора. Те вече малко останаха, като тук вече не визирам само формалното образование. Такава плява ни заобикаля, просто не я виждаме, защото малко или много повечето от нас са в различна среда, вече подбрана и идваме от нормални семейства.

# 268
  • София
[Но, ако говорим за адекватен работодател, които наема млади специалисти, особено без опит, кажете ми на какво основание да плаща многоцифрена заплата?
[/quote]

На база висококачествено образование, доста стажове, участия в рисърч, взети семестри в чужди държави и т.н, и т.н. Има на какво основание да се даде, но това не важи за 99% от българските университети и студенти.

# 269
Обсъждаме масовия случай, не залитаме в супер частни случаи на хора завърнали се от чужбина, с обучение в добри западни университети, където всъщност и обучението, и в много случаи задължителната практика, са създали у кандидат-служителя някаква стойност. Говоря за масовия случай, в който ми идват на интервю 20 и няколко годишни, с вид на wannabe инфлуенсъри, с два чужди езика и грам други практични знания. Претенции много - обратна възвръщаемост - почти никаква. Масово са неграмотни, дори завършилите “по-престижните” университети в България, не някой от плявата, че то в момента вече има повече висши училища от общия брой завършващи… проблемът на мен ми е в нереалните очаквания, които се подклаждат и от родителите.  Много ясно, че на 22 и тъкмо излязла от уни, ще взимаш доста ниска заплата и ще бачкаш доста - така се учи “занаят” и после може да искаш повече и да растеш. Лекарите са пример, между другото и в чужбина - само че там заплащането поне е ок - започват на ниски позиции и буквално ги експлоатират, нощни смени, уикенд, празници, натоварване…

Общи условия

Активация на акаунт