Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 17 757
  • 457
  •   3
Отговори
# 420
Много категорични изказвания. Нееднократно ми се е случвало да кандидатствам за позиция и в хода на разговора с ЧР да се окаже, че съм по-подходяща според тях за друга отворена или предстояща при тях позиция и да продължим в тази посока. Не става въпрос да се търси работа на кандидатстващия, големи съчинения извъртяхте, аз споделих от опит.

# 421
Благодаря за мненията. Пуснах вече по едната обява, ще го мисля в движение. А относно въпроса за желаната заплата също имам колебания. Най - общо, не ми се пада под сумата, на която съм в момента, но съм склонна да намаля малко предвид другите плюсове. Обаче ме притеснява хем да не кажа твърде голяма сума за тях и да се откажат от мен, хем да не кажа по-ниска от тази, която са предвидили и да се прекарам.Stuck Out Tongue Winking Eye
Как да отговоря? Нямам опит от интервюта, на сегашната работа съм 11 г, на предишната - 6. Това ми е целият трудов стаж.

# 422
Не казвай сума, по-ниска от заплатата ти в момента. Много е демотивиращо да започнеш на по-ниска заплата, колкото и да е уау работата.

# 423
Не бих се фокусирал толкова върху стартовата заплата, стига да не е по-ниска от настоящата. Ако нещата потръгнат, винаги има възможност за повишение.

# 424
  • София
Не казвай сума, по-ниска от заплатата ти в момента. Много е демотивиращо да започнеш на по-ниска заплата, колкото и да е уау работата.
Съгласна с това. Много хора казват - почни на по- ниско дори, ако еди- какво си. Според мен в началото ти олеква и се радваш на другите бенефити, но като минат няколко месеца, сметките и инфлацията си вървят, започват проблемчетата, каквито има на всяка работа и другите плюсове започват да избледняват, а ти набираш озлобление и към работодателя си, и към себе си, че си се прецакал.

По принцип съм съгласна с Кhufu, но не и с това мнение. То е вярно само по себе си, но всичко се случва, Ковид мовид, фрийзове, бюджети. И по- добре да си договорил добра стартова заплата, защото може и да не мръдне много.

# 425
  • София
Шефът Антонио, аз бих искала сегашната заплата +10% поне (даже и това ми се струва малко, кой сменя работа за такава малка разлика?!).

Ако много те харесат, а се окаже, че предлаганата от тях заплата е под твоята очаквана, ще се опитат да те убедят да приемеш и ще акцентират на придобивките. До момента аз съм получавала исканата от мен заплата, без пазарене от страна на работодателя, но това ме е навеждало на мисли, че съм се подценила и малко съм се фрустрирала.

# 426
Не бих паднала под сегашната ми заплата. Трябва да взимам много висока заплата, че ако смъкна малко, да не е много от значение.
Евентуално бих се съгласила на същата заплата, само ако имам дете, работата ми е до вкъщи, имам хоум офис, безпроблемно да си тръгна по-рано, ако се наложи нещо да взема детето по-рано и разни такива. Най-вече локацията би била от значение за започване на по-ниска или същата заплата. Ако сега пътувам час в посока в лудница на София, а новата работа е на 10 минути пеша, мога и да се замисля за по-ниска или същата заплата, защото и времето е пари, а човек със семейство и деца знае колко му е важно то.

# 427
  • София
Шефът Антонио, аз бих искала сегашната заплата +10% поне (даже и това ми се струва малко, кой сменя работа за такава малка разлика?!).
Който е в горния рейндж на позицията.

# 428
...или който работи в отровна атмосфера или е зациклил и търси по-интересна работа, която в перспектива би могла да доведе до значително по-високо заплащане, а на настоящата такава възможност липсва.

# 429
  • Melmak
Относно заплащането - ако има как искай поне малко отгоре на това, което получаваш.
Обаче има значение какво ти е положението сега. Ако си в отровна среда, ако не виждаш поле за развитие, тогава поискай колкото прецениш.

# 430
А удачно ли е да кажа колко взимам в момента, един вид да задам минимум?

# 431
  • София
Не, казваш, че за по-малко от Ххх сума, няма да се навиеш. Сложи 10% отгоре на това, което получаваш.

# 432
Кажи просто, че минимума ти е Х, ако те питат дали това ти е сегашната заплата, кажи че това е конфиденциална информация.

# 433
Ами честно казано не знам как вървят заплатите за тази длъжност. В момента работя с данни и ERP система в малко хранително производство от 10 г, като същевременно участвам физически в доста производствени операции. Кандидатствам за място в по-голяма фирма само за работа с ERP.  Не е в София.

# 434
  • София
А удачно ли е да кажа колко взимам в момента, един вид да задам минимум?

Твърдо не. Новият ти работодател хич не го интересува колко вземаш в момента. Ако си кажеш текущата заплата, няма да получиш и стотинка повече, защото си навита и работиш за нея.

Определи си минимум, като на въпрос ка си го определила, какзваш, че семейството е свикнало с този стандарт на живот. Споделянето на текущата заплата е червен флаг за интервюиращия те, че не можеш да боравиш с конфиденциална информация.

Общи условия

Активация на акаунт