Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 17 842
  • 458
  •   4
Отговори
# 450
Мен са ме питали колко съм вземала на предишната си работа. И предложиха точно толкова. Но бях безработна в този момент. И 50 лв. отгоре не искаха. Цитирам - ще се пазарим за 50 лв ли?

# 451
  • София
Никога не са ме питали колко взимам на настоящата ми работа, винаги съм казвала колко искам или поне минимума, на който бих започнала. Ако не съм много притисната от обстоятелствата, бих се пазарила за поне 15% повече от настоящата ми позиция. Имам човек в екипа, започнал преди години на много по-ниска заплата, отколкото е бил на предишна работа - бързала да се махне, устройвала я сумата тогава; сега, няколко години по-късно съжалява, защото колкото и да се индексира заплатата, все сравнява със заплатата, която евентуално би имала на предишното място. Ами, разбирам я донякъде, но когато човек зареже висока заплата за други ползи, трябва да е наясно, че неминуемо ще дойде момент, в който заплатата ще стане проблем.
На фирмени партита ходя винаги, когато мога - не ме вълнува кой точно идва и кой не, все намирам приказка с колегите. Пък и нашите големи фирмени партита са максимум 2 пъти годишно, не е като да сме се убили от купони. С екипа се събираме пак 2-3 пъти годишно, но там е доста по-неформално, идва който може и иска.

# 452
  • София
Слънчезара, аз също не смятам, че е етично. Или по- скоро далновидно да плямпаш подробности за работодателя и заплатата си.
Аз лично много завоалирано в хода на разговора намеквам, че не се пазаря за двойна на сегашната ми, че да си кажат "тая пък какво иска", демек че щом веднъж съм си изработила и постигнала някакво ниво на заплащане, няма да се навия на значително по- ниско.

# 453
Мен са ме питали колко съм вземала на предишната си работа. И предложиха точно толкова. Но бях безработна в този момент. И 50 лв. отгоре не искаха. Цитирам - ще се пазарим за 50 лв ли?

Ти що не каза повече?

# 454
Май не бих, ако почна ще го пише в книжката ми и може да се види колко е било. Надали е добре да почваме с лъжа.

# 455
  • София
В книжката ли?

# 456
В книжката пише основната заплата - клас, бонуси, извънредни, ги няма там. Ако искаш да излъжеш, всякак можеш Wink

# 457
  • Melmak
Е, какво като го пише? В големите фирми прекия ти ръководител не ти вижда книжката изобщо. При нас вече са електронни даже, моята я върнаха оня ден. Така или иначе от догодина всички сме с електронни.

# 458
Интервюиращият надали ще види някога книжката ти. Обикновено се предоставя на ТРЗ, които ти смятат стаж за % прослужено време и ти вписват дата на почване.
Разбира се, не е хубаво да се лъже, но на такъв въпрос това заслужават.

Общи условия

Активация на акаунт