Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 26 889
  • 761
  •   1
Отговори
# 510
....

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 22:30 от brumm

# 511
  • София
А самото оборудване получила ли си? Чисто физически, макар и да нямаш документ за това.

# 512
Да, разбира се, и съм върнала.

# 513
Ами подпиши се, което си върнала. Документ за приеме на оборудването да си търсила, когато си го приемала. Сега следва да го предадеш и да си подпишеш обходния лист. Разбирам, че вече си го направила. Явно искат документално да си оправят нещата. Според мен е нормално да ти го предоставя фирмата, с която си работила реално, а не фирмата-посредник, с която само си сключила договора за работа.

# 514
Значи аз разбеах, че тя е наета от агенция да работи за фирма. От фирмата дават оборудване, после на фирмата тя връща оборудването. И сега получава обходен лист от агенцията да им връща оборудване, обаче от агенцията не е получила преди това нищо. Ако е така, на мен ми звучи да отмятат някакви документи в агенцията, без да обръщат внимание какво е станало в живия живот. Всъщност и да са разменени ролите на агенция и фирма, пак е същото.

# 515
Документите са от фирмата, не от агенцията.

# 516
Ама защо сте си редактирали мненията с точки, много интересна тема за четене се е получила…

# 517
Здравейте,

Предварително се извинявам, ако постът ми звучи объркан, но още съм под афект.

Днес, след среща с висшия мениджмънт на компанията, в която работя (българска, мисля, че има значение Simple Smile) се чувствам обезкуражена, демотивирана и искаща да избягам с 200 от тоталното незачитане на професионалното ми мнение (а и на целия екип) и поредното "не ме интересува нещо дали така се прави и дали работи, моята фирма-става, както кажа аз".

Много пъти съм си казвала "ей сега вече си тръгвам" и винаги съм намирала причина да остана. Харесвам си много естеството на работата и това, което правя. Но днес имам чувството, че нещо просто се счупи и наистина обмислям възможността да се разделим с работодателя. Разбира се, днешната ситуация не е прецедент и върви с поредица от натрупвсне от познатите на повечето от вас интрижки, излишно напрежение, прехвърляне на отговност и тн., и тн.

Бихте ли споделили как стои въпросът с търсене на работа в София в момента - повече от 5 години съм на тази позиция и нямам реален поглед над пазара на труда. Умишлено не искам да споделям конкретната сфера на работа, но съм на позиция среден мениджмънт и по-скоро бих искала да продължа и по тази линия да се развивам.

И още един въпрос - какво ви е мнението за така наречените "студени" кандидатури. Има няколко компании, към които имам интерес, но в момента нямат отворени позиции, подходящи за мен. Как според вас би се възприела една такава кандидатура?

Благодаря много предварително, че изчетохте всичко това, както и за евентуалните съвети. 😊

# 518
Без споменаване поне на сектора не е възможно да се даде адекватен съвет. А студените кандидатури са губене на време, освен ако не си много търсен специалист.

# 519
от няколко месеца много са паднали заплатите в секторите, които следя

# 520
Лично смятам, че моментът не е подходящ за смяна на работата за средно  ниво служители. Разбира се,  винаги има изключения и, ако ти е писнало тотално, поне гледай джобса и пускай СВ, където ти хареса.

# 521
Аз когато започнах да си търся работа миналата есен, разпратих такива "студени кандидатури" на 6-7 фирми в региона. Някои от тях веднага ми писаха да ми благодарят, но никой не се обади с подходяща позиция в последствие. Иначе бях на доста интервюта, но след кандидатстване за конкретна позиция, било през джобса, било през сайтовете на съответните фирми. Според мен, ако имаш интерес към конкретни фирми, най-добре да следиш обявите в техните сайтове. Не че пречи да се опита и първия вариант, особено, ако човек си е на работа и не е на зор.

# 522
Студените кандидатури са загуба на време освен ако не си супер топ, уау, няма друг такъв специалист, което нека не се лъжем малко от нас са. В момента в София няма много избор за средно ниво позиции, а същевременно кандидатите са много, така че и такива с добър опит остават извън първоначалната пресявка, ако са се явили кандидати с опит по-близо до позицията/компанията/индустрията. Проблемът в момента с опитните кандидати е, че има яко разминаване между вижданията на работодателите за заплати и въпросните средно ниво специалисти. Повечето работодатели, особено ако сега им се е освободила позицията и са имали на нея в последните 5 г. човек са на ниво заплата от преди 5 г. Минимум по 1000 лв. има разминаване в очакванията на кандидата и компаниите. Впечатленията ми обаче са, че леко вървят към промяна нещата, защото ако в средата на годината бяха готови веднага да те отсвирят като чуят колко искаш, сега започват и втори и трети интервюта/задачи и т.н. Т.е. аз го тълкувам като да има вече достатъчно хора, които казват актуални заплати и няма накъде да вървят, започват да канят и такива кандидати. За джуниър позициите е по-лесно в това отношение, отколкото за средните и по-високи, защото там заплащането не е такъв фактор.

За средата и фирмата, кофти, но ти очакваш да даваш посоката накъде да вървят ли? Това е доста погрешно схващане, никога не можеш да промениш посоката на движение на мениджмънта. Ако не ти харесва, по-скоро ти трябва да си тръгнеш. Казвам го, защото съм горе-долу в същата позиция. Не мога да приема липсата на някакви стандарти/качество на работа и затова си търся друго място. Най-малкото ако продължа да стоя тук аз самата ще се закопая като специалист и опит. Не ми е ок, ама нямам и намерение да ги променям, те са си на правата линия според тях.

# 523
Само ще кажа, че в това отношение, какво да се случва във фирмата, няма значение дали е българска и чуждестранна, в корпорацията никой няма да ти даде да си поставяш мнението над висшия мениджмънт. Пък какво остава над собственика.

# 524
Съгласна съм за заплатите, напоследък ми обявяват цифри, които са били релевантни преди 5-6 години. Аз съм правила много голям скок назад в заплатата при смяна на работа, но има един минимум, под който отказвам да падна, още повече, че в момента не съм принудена да сменям работа, по-скоро се оглеждам, ако излезе нещо по-добро и релевантно за опита ми. Единствено не разбирам защо ми звънят за интервюта с тези смешни бюджети, като съм им over-qualified, това може да се отсее още на ниво CV, за какво изобщо си губим времето.

Общи условия

Активация на акаунт