Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 26 914
  • 761
  •   1
Отговори
# 600
На всички, чудещи се на софийските разходи, ми елате, каним ви да поживеете месец-два тук на Пловдивската/Варненската/Бургаската си заплата Grinning(и т.н. може и по-малките областни градове да включим). След това гаранция ще приключи чуденката ви, ако сте оцеляли дотогава.

# 601
за минното дело се влиза без изпит, за много хора МГУ е компромис, че не са приети в УАСГ,
ентусиазмът бързо пада, трудно го задържат и сравнително високите заплати,
тъжното е, че останахме без геолози и хидроинженери от мерак за офисен комфорт

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 22:59 от Herzen

# 602
  • Melmak
За Бургас, още помня една случка, говорих си с една жена с павилионче на Лозенец, прави палачинки. Хапвахме често и тя ни сподели, че е счетоводител. Обаче ѝ писнало от ниската заплата и захванала да прави палачинки. От Бургас е, но лятото е в Лозенец. Казваше, че ѝ е по-добре така, отколкото на постоянна работа като счетоводител с всички нерви, ядове и ниско заплащане.
В Бургас всички (мои познати и приятели) се оплакват от ниски заплати. Може би някои разходи в София са по-големи. Това не прави заплатите в Бургас по-адекватни, де.

Иначе образованието е много зле, ясно е, че масово излизат абсолютно неподготвени кадри от всякаквите навъдили се там унита. Дори и от големите и старите университети, също. Вече в много направления дипломата я получаваш, защото 4 години си плащал такса и си се появявал от дъжд на вятър.
Ако сега бях на 19 никога нямаше да вляза да уча това, което завърших, защото тогава вярвах, че мога да го работя, а сега не вярвам изобщо. Откъснала съм се много отдавна от онази среда и съм в друга. Не съм учила за това, което работя, както и много от колегите ми. С изключение на това, че говоря два езика и ги ползвам.

# 603
Здравейте,очаква отговор за една позиция за работа,казаха ми,че до 2 седмица ще получа отговор.Остава по-малко от седмица,това че ти бавят отговор добър показател ли е или не ?
Преди време кандидатствах е една позиция казаха ми 2 седмица да очаквам отговор и ми се обадиха в последния ден в 17.00ч да ми кажат НЕ

# 604
  • Бургас
На всички, чудещи се на софийските разходи, ми елате, каним ви да поживеете месец-два тук на Пловдивската/Варненската/Бургаската си заплата Grinning(и т.н. може и по-малките областни градове да включим). След това гаранция ще приключи чуденката ви, ако сте оцеляли дотогава.
Грешна ти е постановката. Ако мислиш, че с пловдивската/бургаската/варненската заплата се живее чудно и спокойно в Пловдив/Бургас/Варна, ми ела поживей малко в тия градове с тукашните заплати, обаче, не със софийската и ай пак да си поговорим.
Пък и нали заплатата не се определяла от нуждите на работника? Нали уж била функция на производителността, пък то зависело от работата, която се извършва и други подобни. Що ся изведнъж стандарта и цените на живот, които уж нямали връзка с цената на труда, станаха определящи къде какви да са заплатите? Тоя нонсенс всеки път го забелязвам в такива дискусии и все подминавам, ама то бактън. Или има значение стандартът за размера на заплатата или няма. Не може само щото е  София, да се мери с друг аршин и да се дава като аргумент за по-високи заплати, по-скъпия живот. Животът никъде не е евтин.

# 605
За заплатите и София. Наскоро приятел на мъж ми от София каза, че купил много хубава боя и ще  боядисва коридора в апартамента. Боята струвала 122 лв. Пък ние  у дома взехме също за коридора боя от Бриколаж за 14 лв. и също ще боядисваме. Та апетитът идва с яденето, опс, със заплатата.

# 606
Хич не ми е грешна Grinning И в по-малък град съм живяла, и в София. На мен ми е ясно защо има разлики в заплатите. Който смята че няма значение града е свободен да направи същото упражение.

# 607
  • Бургас
Хич не ми е грешна Grinning И в по-малък град съм живяла, и в София. На мен ми е ясно защо има разлики в заплатите. Който смята че няма значение града е свободен да направи същото упражение.
Грешна ти е, защото смяташ, че в София се полагат по-високи заплати, понеже е по-скъп животът там. Това каква работа се върши, каква квалификация има служителя, какви са обемите, се оказва, че няма значение. Повтарям, неведнъж е коментирано, че заплатата уж зависи от други неща, не колко е кв.м. и килото сирене, т.е. колко му трябва на служителя, за да живее няма уж никаква връзка с размера на заплатата му. Аз съм работила за софийска фирма, с регионален офис в моя град/един от гореизброените/ и за една и съща работа, на една и съща длъжност, с абсолютно еднакви задължения, заплатите бяха различни, в полза на София, разбира се. И не, не говоря за централата, а за регионален офис София, понеже имаше такова разделение. Даже аз конкретно, от всички колеги на тази длъжност в другите офиси имах допълнително задължение, хич не малко - обслужвах клиент по определена дейност, която в другите офиси се правеше само от регионалните мениджъри. И пак заплатата ми беше по-ниска. Що така? Аааа, да, щото не съм в София. Тая тема много пъти е бистрена тук и все се вадят от 9 кладенеца вода да ни се обясни, че няма двоен аршин, ама нейсе.
Само за справка да кажа, че и у наше село сиренето е с пари и някои стоки и услуги са по-скъпи отколкото в София. За разлика от столицата, обаче, възможностите за работа са мнооооого по-ограничени, особено за квалифицирана такава. Заплатите са пълна подигравка за образованите и можещи хора. Цените на имотите бясно растат и не му се вижда края, та не мислете, че при нас е евтиния и пей сърце със средна заплата под 2000 лв.

# 608
Посочи ми един човек,  който да твърди, че извън София не трябва да са по-високи заплатите.
Не само извън София,  навсякъде трябва да са повече, ама реалността е такава.  За моята работа в Германия вземат двойно в евро, ама нали.... в крайна сметка всеки е свободен да живее, където желае и да се премести в София,  Германия или, където смята, че ще му е по-добре.

# 609
  • София
Аз не разбирам какъв е проблемът. Различно заплащане за еднакви длъжности има навсякъде по света и част от това е именно стандартът. В Ню Йорк ще взимате по-висока заплата от Алабама. Същото е с Лондон и Манчестър, Париж и Леон.

# 610
Хлябът навсякъде е 3 лв, а токът 30 стотинки дневна тарифа, но в София наемът стартира от 500 лв за споделена стая, а в Търговище обичайно е 0 лв, защото хората не живеят под наем. Това значи, че в София е необходима по-висока заплата за живеене, а не, както често се извърта, че в Търговище на хората не им трябват пари. В Търговище и работа трудно се намира, затова хората бавно изчезват някъде, където ще могат да припечелват за хляба и тока. Ако Търговище беше столицата, а София - градче с 15 хиляди души население, щеше да е обратното.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 07:07 от Нарцùса

# 611
И аз не разбирам какъв е проблемът. Градът има значение. Има потребителка, която не го приема и носи от 9 кладенеца вода, ами хубаво, не е като да има значение за реалността.

# 612
Нарциса, токът добре, ама да не подхващаме темата за водата. Grinning

Аз съм съгласна, че във всеки град заплатите са различни. Но, в София единственото по-скъпо са наемите, а не всичко, както все се обяснява. Бих добавила и услугите, заради тези наеми, но разликата не е фрапираща с останалите градове. Това е не толкова по повод заплатите, колкото тирадите, че всичко в София е по-скъпо.

# 613
  • София
В София и местните такси са по-високи. Плащам и там и в провинцията, но това не е ръководещото.
Навсякъде по света има подобна разлика в заплащането.
В крайна сметка, всеки преценява къде да работи.
Много хора заминаха в други държави заради по-високите заплати. В близките години май не е много ок, ако нямаш жилище, но пак преценката си е лична. Ако в Лондон взимам 4500 лири, а в София 5000 лв, трябва да си преценя какво ми остава накрая след като съм си платила сметките и колко ми струват другите неща като храна и консумативи.

# 614
Хлябът навсякъде е 3 лв, а токът 30 стотинки дневна тарифа, но в София наемът стартира от 500 лв за споделена стая, а в Търговище обичайно е 0 лв, защото хората не живеят под наем. Това значи, че в София е необходима по-висока заплата за живеене, а не, както често се извърта, че в Търговище на хората не им трябват пари. В Търговище и работа трудно се намира, затова хората бавно изчезват някъде, където ще могат да припечелват за хляба и тока. Ако Търговище беше столицата, а София - градче с 15 хиляди души население, щеше да е обратното.

Не знам, в една тема не търсеха ли под наем в София двустаен апартамент, пък в центъра, пък с метро, за 500-600 лева и им се обясняваше, че има.

Проблемът е, че и в областните градове, където е много вероятно да си под наем, ако си студент там или си се преместил от по-малко населено място с липса на работа, разликата в заплатите е фрапираща. Софийската ми заплата отпреди 7 години в областен град все още им се вижда висока, заплатите са по-ниски все още, въпреки увеличението на МРЗ и останалите заплати през това време. А пък гарсониерите в града започват от 350 лева, картите за транспорт по-скъпи от софийските. Сега карам детето с 2 автобуса на градина, 10 лева идва за отиване и връщане. Ако реша да се прибера междувременно и после пак да пътувам, за да я взема от градината, ще трябва да дам още 10 лева

Общи условия

Активация на акаунт