Във връзка с преден на този пост - аз не съм завършила някой от измислените нови университети, а ТУ ( тогава ВМЕИ Ленин). Което не значи, че не е имало много ненужни неща и малко нужни в програмата. И не мисля, че няма излишно знание в практически аспект, защото и човешкият капацитет да учи, и времето, нужно за да се изучават неща са ограничени. Времето на енциклопедистите е отминало, защото всеобщото знание стана прекалено голяма хапка за кой да е мозък. И затова при обучението се налага приоритизиране и подбор на дисциплините за да има все пак някакъв ефект. Е, не е нужно да се отива до крайности като в онзи лаф, че върховният тесен специалист знае "всичко за нищо и нищо за всичко". Но все пак на остарелите технологии може да се отдели един урок колкото да се запознаят студентите принципно с тях. Вместо това ги дъвчехме цял семестър, а накрая в една лекция ни се казваше, че има и други неща...
Впрочем видях разликата с моето обучение в обучението на дъщеря си и съм доволна, че не е учила тук. С уговорката, че може и да са се поправили нещата - все пак мина време, старите преподаватели, държани по партийна линия, ги няма и са сменени с млади такива, времената се менят... Но ставаше дума за нашето образование от миналото.
всеки обяснява как 90% от това, което учи, е ненужно, защото го мързи да го учи.