Работа, CV-та, HR-и, съвети - 101

• 26 921
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
Няма излишно знание, има безинтересно. Имаше някакви изследвания, че човечеството затъпява, защото все по-малко се натоварва с уж излишно знание и умения и от това губи способност да прави връзка между едно и друго.

Във връзка с преден на този пост - аз не съм завършила някой от измислените нови университети, а ТУ ( тогава ВМЕИ Ленин). Което не значи, че не е имало много ненужни неща и малко нужни в програмата.  И не мисля, че няма излишно знание в практически аспект, защото и човешкият капацитет да учи, и времето, нужно за да се изучават неща са ограничени. Времето на енциклопедистите е  отминало, защото всеобщото знание стана прекалено голяма хапка за кой да е мозък. И затова при обучението се налага приоритизиране  и подбор на дисциплините за да има все пак някакъв ефект. Е, не е нужно да се отива до крайности като в онзи лаф, че върховният тесен специалист знае "всичко за нищо и нищо за всичко". Но все пак на остарелите технологии може да се отдели един урок колкото да се запознаят студентите принципно с тях. Вместо това ги дъвчехме цял семестър, а накрая в една лекция ни се казваше, че има и други неща...
Впрочем видях разликата с моето обучение в обучението на дъщеря си и съм доволна, че не е учила тук. С уговорката, че може и да са се поправили нещата - все пак мина време, старите преподаватели, държани по партийна линия, ги няма и са сменени с млади такива, времената се менят... Но ставаше дума за нашето образование от миналото.

# 631
  • София
Черна станция, много е дълга тази тема, а е и леко встрани от тази.
Много неща са се променили в ТУ, включително вече има не само тоалетни за преподаватели и за мъже, а има и женски и най-после са в много приличен вид.

Оф топик:
Проблемът със старите неща не е партийната линия, а други обективни неща - например, достъпът до нови технологии и обучения е скъп, а ТУ все така няма много пари да изпраща преподавателите на специализирани обучения. Начинът, по който се правят заплатите е нов и това води до някои големи проблеми. Вярвам, че с повече мотивация нещата в българското образование някога ще се оправят, но това ще е някога, но не сега.

# 632
ЧС, по принцип си права, но де факто Grinning всеки обяснява как 90% от това, което учи, е ненужно, защото го мързи да го учи.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 19:45 от Нарцùса

# 633
  • София
Хората не осъзнават, когато много неща им минават през главата и все пак имат капацитета да ги осмислят, че се шлайфат, обогатяват, изказът им се променя, стават по- комбинативни, аспциативни, креативни и така нататък.
Разбира се, трябва да я има генетичната основа, не да си дънер. Пък и да си дънер, като ти минат много думички през кратунката, пак еееедна идея по- добре ще се оправяш. Съгласна съм, че излишно знание няма в малко по- мащабен смисъл. Ясно е, че на всеки нещо не му е харесвало в обучението си и го смята за излишно.

# 634
Черна станция, много е дълга тази тема, а е и леко встрани от тази.
Много неща са се променили в ТУ, включително вече има не само тоалетни за преподаватели и за мъже, а има и женски и най-после са в много приличен вид.

Хм, нещо не разбирам. Та мъжки, женски тоалетни в ТУ е имало винаги. Преди 100 години като бях студентка имаше отделни.

# 635
Не знам как давате съвети за 1200-1600 чисто, макар и позицията да е обявена за 6 часа. Както и не знам как твърдите, че за такава позиция няма кой да даде 3000 лв. чисто. На мен ми даваха повече от тези пари, без да се пазарят. Заплата от 1200-1600 лв. е обидна, не мога да повярвам какво чета. Това са 600-800 евро и е подигравка.

И аз това не проумявам от няколко страници, все пак това е само наема на семейство с 2 деца и тристаен апартамент в зависимост от квартала. Ако е ипотека е повече, но някъде трябва да се живее. Та ако приемем, че е по-благоприятния вариант да е по-ниска сума, т.е. наем, то едната заплата отива само за неговото покриване. Не че няма семейства в такава позиция, но това не означава, че не трявба да се стремят към по-добри работни места и да, има заплати доста по-високи от тези за хора, работещи в офис. То 60-70% работят в офис и все пак има разлика от позиция до позиция.

# 636
ЧС, по принцип си права, но де факто Grinning всеки обяснява как 90% от това, което учи, е ненужно, защото го мързи да го учи.

По принцип бях отличничка и в първата десетка на випуска. Можех и по-напред, ако нямах тройка по История на БКП и по още един предмет от най-последните, когато вече бях решила да не работя като инженер, а и повече не ми трябваше успех за стипендия.  А по ненужните предмети все шестици бях наредила (Математики, химия, физика...). Само по програмиране имах петица, защото намерих една формула, която изчисляваше директно заданието 9нещо там да се намери лице на триъгълник по координати на три точки) и цялата ми програма беше десетина реда, от които половината "Аз съм програмата на ХХХ за изчисляване на УУУ. И лекторът гледа, гледа, па каза, че макар да е вярно не може да пише шестица за такава програма и се съгласихме на петица Simple Smile

Тоест при мен не е мързел, а говоря от опит над тридесет години по късно. След като сравнявах с колеги от чужбина, с нуждите на работата, а по-късно и с материала на дъщеря ми.

# 637
Здравейте. Сигурно е многократно дискутиран въпроса, но да попитам, длъжен ли е настоящия ми работодател при напускане да ми изплати дните на платен отпуск, на които имам право, докато съм в предизвестие или при напускане?

# 638
  • Сф
Да, разбира се, че е длъжен. Но, ако те осигурява на по- ниски пари, вероятно ще ти изплати тях, а не на реалната.

# 639
  • София
С последната ти заплат би трябвало да ти ги изплати.

# 640
Или си ги усвояваш (т.е. излизаш отпуска докато ти тече предизвестието), или ти ги плаща. Трети вариант в повечето случаи няма.

# 641
А допълнителното здравно осигуряване компенсира ли разлика в заплатата, да кажем 100-150 лв? На сегашната работа нямам. На еввнтуалната нова ще имам. Не знам какъв им е бюджетът за заплата и обмислям всички варианти. Предвид здравословното ми състояние става все по-наложително да сменя работата, защото е на студено.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 14:06 от Шефът Антонио

# 642
Щом заплатата не ти е единственият фактор, а и се касае за това, че трябва бързо да смениш, каквото и да ти предложат, ще трябва да приемеш.
Допълнителното здравно не е лошо като вариант, зависи какъв пакет ще бъде. Ако ти се наложи да отидеш на лекар, доста повече варианти имаш от тези по здравна каса.  Ако пък, недай си Боже, имаш нещо по-сериозно като престой в болница или някаква интервенция, със сигурност допълнителното здравно ще е в плюс.

# 643
  • Melmak
За мен е много важно ДЗ, проучи дали е с максимален пакет. Познавам хора, които в живота си не са го ползвали, а го имат като безплатно от работа. Обаче такива, като мен си го ползват редовно. За мен е важно, аз имам хормонален проблем, който по ЗК не мога да следя, защото не покрива. ДЗ ми покрива и съответно пестя около 500 лв годишно. Отделно ако нещо ад хок излезе. Един преглед вече е 100-150 лв, ако отидеш на частно. Отделно изследвания и тн. За мен има много смисъл да се ползва това ДЗ.

# 644
  • София
Аз държа компанията да предлага допълнително здравно осигуряване. По-скоро поради това, че непредлагането на такова за мен е несериозно и го възприемам като червен флаг. Вече 15 години работя само във фирми, предлагащи луксозен пакет за медицински и дентални грижи. Денталните грижи ги ползвам винаги, очила никога, а медицинските грижи веднъж годишно за конкретен профилактичен преглед. Да, мога да си го платя и сама, няма да обеднея, но както казах, за мен това е един от показателите колко сериозна и стабилна е една фирма.

Общи условия

Активация на акаунт