Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 24 010
  • 654
  •   1
Отговори
# 630
Като знам Драго какви хубави ги правят и отдават...направо ме боли сърцето при вида на жилището.
Кви са тия мундари бе....отврат.
Жилище бонбон...пък го оср@ли.

Отказвай им, Драго. Не се занимавайте.

Една моя искаше смесител от Тему да слага. Отказах. Видима съм сложила, ще стои той. После мести секции без да пита, изнесе се без да ги върне по местата им. Аз се гърбих.
Друг пък тапети искаше да слагал.
Отказах му. Ново легло да слагал. Не казах. Гледал е на огледа. Предложих му да му върна депозита и да си търси друго без легло. Не искал.

Грам не се замислям. Не. Не и не казвам. Откакто се научих да казвам НЕ..много лесен ми е живота.

# 631
Аз не разбирам какъв е проблемът,освен че е мръсно? Някакви много стари врати на общи тавани се виждат и необлечена зидария, т.е. са завзели общия коридор ли?
Другото е лични вещи,неподредени. Аз като знам какви мизерии и изпочупени неща съм заварвала,освен че тези са стандартно мърляви, друго не мога да кажа.
П.с. конвекторът е топ,гледайте да не се изнесат с него,че сигурно го няма в протокола.

# 632
Аз не разбирам какъв е проблемът,освен че е мръсно? Някакви много стари врати на общи тавани се виждат и необлечена зидария, т.е. са завзели общия коридор ли?
Другото е лични вещи,неподредени. Аз като знам какви мизерии и изпочупени неща съм заварвала,освен че тези са стандартно мърляви, друго не мога да кажа.
П.с. конвекторът е топ,гледайте да не се изнесат с него,че сигурно го няма в протокола.
Нищо ѝ няма на мръсотия, тя съвсем точно кореспондира с клаузата  да поддържат имота в изряден вид, да не местят мебели. Изключително грижливо го стопанисват, права си, както си му е редът.
Да, завзели са общия коридор, който ние ползваме  към двете ни складови помещения. И все пак да си метнеш гащите и чорапите по земята някак не ми е нормално.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 09:57 от drago_2008

# 633
  • Бургас
И аз ги изпуснах.
Утре ще пиша повече, че сефте спах в софийския апартамент, дето го готвя за наематели и имам цял списък кусури за майсторите.
Със слушалка, външна тръба и чучур Simple Smile Никакви вградени глезотии.

По-нагоре четох за инструкции как се ползвала микровълнова. Абе тия хора книжките на уредите не четат ли?

# 634
Едва ли ги четат. Моите бяха предположили,че "грешката" на тачскрийна значи,че електрониката е изгоряла. Оказа се,че не е грешка,а е просто заключен. Камък ми падна от сърцето,че няма повреда. Но те бяха много настоятелни,че е повреден,дори леко раздразнени.

# 635
Аз също мразя да чета инструкции, рядко го правя. Действам според жизнения опит и здравия разум. Каквото не знам - питам Гугъл. Laughing  Но аз имам и здрав разум, и жизнен опит. Научих детето за микровълновата печка - то е елементарно - без метални чинии вътре, и без цели сурови яйца! LaughingLaughingLaughing
Но младите хора масово нямат елементарни познания за живота, включително за ежедневния живот. Повечето не знаят какво да направят, ако падне бушонът (предпазителят), примерно. Инструкции не четат, освен постове във ФБ, или пауър пойнт слайдове.

И аз изпуснах снимките, но вероятно е голяма мърлявщина, в добре направено жилище. Рисковете на бизнеса, разбира се. Но се налага и да приемем, че на поколението млади наематели, които са масовите наематели, им липсват основни навици за поддръжка на жилище. И сигурно и ние сме виновни, като родители, че не сме ги научили. Мен никой не ме е учил специално, всичко е станало от гледане - майка ми домакинстваше, баща ми майстореше, каквото се налага. Явно на нашите деца сме им спестили това и резултатът е налице.

# 636
Ние често сме петима у дома, такова нещо няма! Нямам и такива познати с животни и деца вкъщи. То не е просто разхвърляно. От пералнята меришеше стабилно. Складират си там мръсните дрехи, които отлежават. Имат на 1 м кош за пране в шкаф, плюс още два с капаци за разделно слагане в общата част. Имат огромен шкаф за обувки до входната врата, в който има едни пантофи, а останалите обувки се въргалят буквално из общите части. Има шкаф за прахосмукачката и мопа и те метнати в общите части. Килимите метнати на топка мръсни, вместо да намерят фирма за пране или да ме питат. Трябваше в неделя да им почистят срещу 100 лв (по негово желания след 50 съобщения). Знаеше цената от момента, в който се нанесе. Вечерта му пиша да остави парите и че аз ще отключа, понеже ще се прибереат по-късно и той в шок от цената. Имало за 85 лв, а било работа за 1 час.
Най-обичам някой да ми казва колко ми струва труда и колко време ще ми отнеме нещо! Казах му да звъни на жената и да ѝ се извини, че в последния момент отказва заявката, познайте дали го направи!
Иначе всичко имат за почистване оставено от нас и девойката нищо не прави по цял ден...
И в другите апартаменти ни се е налагало да влизаме за разни неща със знанието на наемателите и без предварително да е планирано, т.е. не са се хванали да чистят и подреждат. Често, когато са заминали и ясно, че никой не се занимава да прахосмучи и сгъва като събира багаж, но такова нещо не сме виждали.
Тези са абсолютно способни да постигнат ефекта при съфорумката с полицията от това лято.

# 637
  • София
И аз не видях снимките, но мръсотия не е ок, поради простия факт, че се натрупва и след някоя и друга година живот дори чисто ново жилище изглежда зле и захабено и това после не може да се изчисти така, както ако беше поддържано. Много съм доволна, че накарах наемателя ми в единия апартамент да ползва веднъж на 2 седмици една моя чистачка, преди той чистеше и на пръв поглед - уж чисто, но като се загледаш - навсякъде натрупана мръсотия - сифони, плочки около печката, душ кабина...Вчера бях - има разлика, много чисто.

В размисъл съм, ще съм благодарна да ме посъветвате - нашите наематели украинци напускат гарсониерата в Банишора. Изключително свестни млади хора, за близо 10 г. никакви проблеми с тях, вкл. направиха подобрения за тяхна сметка, но бяха наясно, че живеят на доста подпазарен наем.
Поне още година няма да правим ремонт и да се мести дъщеря ни, то така като чета за навиците на младежта, чудя се дори ако се премести, дали дали да не я оставим да поживее в сегашните условия на първо време, вместо да правим ремонт.

И сега дилемата ми е - дали да държим жилището празно или все пак да го отдадем пак, но реално ще е за 1 година, макс 2. Не съм сигурна дали някой би наел за 1 год. жилище...В същото време като че ли е жалко да стои така, не е нещо ново ремонтирано, че да се чудя ще го похабят ли за 1-2 години.

Също - ако решим да отдадем - дайте идея за наемна цена? 45 кв.м. реални, голяма стая /хол и спалня в едно/ и кухня, баня и килер, една тераса остъклена, мебели отпреди 30 г., освен в кухнята, където са сменени шкафовете, има климатик в хола. В района виждам някакви цени от 500 до 1500 лв., голям диапазон. Предишните бяха на 500 лв. В хубавата част на Банишора - между Христо Ботев и Опълченска, на ул. Беласица, има ДГ наблизо, просторно и чисто, настроиха някакви нови блокчета, но е зелена зона.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 08:32 от Olive

# 638
Давайте го под наем според описанието. Пишете договора за 1 година,после безсрочен. На мен по описанието ми звучи като 700-750.
Drago,съжалявам,че минаваш през това с различните стандарти за чистота. Моите наематели са все с такива критерии и с подобно отношение,а и вкъщи не винаги свети от чистота и подреденост. Хубаво е,че имаш високи стандарти и се бъхтиш за жилищата.
Претенцията за душа в комбинация с пазаренето за 15 лв при оставена мърлявщина, при която почистващите фирми биха третирали даже отгоре на обявената цена са червени лампи. Няма да изкара година този или макс на годината ще се изнесе. А това за приятелката,че живее там си е нерегламентирано съквартирантство,дано са го обявили поне прилежно, а не да крият. Не знам дали сте с Топлофикация,но ако сте и сте на прогнозна база - ето една двойна изравнителна сметка.
Добре,че взимаш висок наем и двоен депозит.

# 639
За krasimilo и романтизма дълго да ми стои наемателят. ММ е в шок. Ще изтрия снимките след малко. Банята и тя мръсна...
[spoil

Drago, вадиш ми думите от контекст. Когато коментирах, информацията за наемателите и  за сложността на ремонта не беше пълна.
Моят романтизъм беше подплатен от чист прагматизъм.

Освен това, което даваме чисто материално, има и нещо, което сега наричат "клиентска удовлетвореност". Понякога точно отношението дава добавена стойност.

# 640
Ние сме имали екстремно мърляви наематели, както и крайно подредени и организирани.
След първите остава ужас, буквално.
Но това са рисковете.

За жилищета в Банишора - бих пуснала под наем и за една година. Това си е приход.

# 641
За гарсиониерата, трудно е да се прецени без снимки.
Според мен може да се опита и на 900.
Близо ли е до метрото.

За студенти от СУ може и да е ок.

За апартамента на Драго, не изглеждаше крещящо зле, много разхвърляно, но с описанието започва да звучи зле. Мръсни дрехи в пералня е кофти.

Нещо, което съм забелязал, наематели не си сменят манталитета и навиците. Ако не си доволен за 2 месеца ползване, за 2 години ще е 100 пъти по-зле резултатът накрая.
Ако за 2 месеца има примерно 2 драскотини по стена, уред, след 2 години ще са 100.

Сега се сещам, имаше накапани с червено килими. Това пере ли се, чии са килимите, не знам.

От мърлявщина може и да ти ръждяса леко уред. Не съм казвал нищо на наемателя, нито ще си търся компенсация.
Аз имам случаи, предишното състояние е ок. Но след наематели, тръгнала ръжда по пералнята. И не е в банята.
Или, пълзят хлебарки и човекът си мълчи.
Викам му, защо не се обади, за моя сметка ще извикам професионална фирма. С подръчни препарати не може да ги отвъдиш. А хлебарките влизат в уреди и повреждат платки.
Имал съм друг случай 200лв ремонт, смяна на платка на пералня, разядена от хлебарки.

Последна редакция: пн, 06 окт 2025, 09:35 от dany1

# 642
  • София
Да, 5 мин. /300 м./ го дава Гугъл мапс до метростанцията на Централна гара. Освен това и по Христо Ботев, и по Опълченска има друг транспорт, а то е между двете.
Проблем е обаче, че моите стари печка, хладилник и пералня те изхвърлиха - вече наистина не ставаха за нищо, създаваха проблеми, и си купиха свои, които сега ще изнесат, т.е. - или трябва да го отдам без такива уреди, или да купя някакви, и се чудя кой е по-добрият вариант. Снимки ще кача по-натам, да се изнесат хората.

# 643
Olive, договорите така или иначе са за 1 година. Аз бих го пуснала. Печка, хладилник и пералня - втора употреба. Има хора пускат и на прилични цени с оставаща гаранция. Или магазините за такива уреди, но не знам спазват ли си гаранцията от 2 г по закон. Нови не бих сложила, освен ако не намериш модели за по 300 лв на уред.
За наем със старо обзавеждане си мисля между 700 и 750 лв (макс). Бих пуснала на 790 лв, за да има опция да смъкна. Ако щеш ги събирай да ремонтираш нещо после на детето с тях. Все пак вие сте го отгледали, предполагам имате представа на какво е способно?!
Двата тристайни стари в "по-престижни" да кажем квартали, се дадоха за по 1050 лв тази и миналата година по това време, така че такъв наем ми се вижда реален.

dany1, килимите са наши, да им е топло на краката в преходните сезони преди да пуснат ТЕЦ-а. Нови бяха. Сега са заляти с червено вино. Ще се изпере ли, предстои да разбера. Жилището не беше просто разхвърляно, но няма как да го видите, за да възприемете това, на което станахме свидетели.
Иначе беше над 20 градуса. Климатикът в дневната оставен да работи и да духа към тавана. Според мен са си стояли на отворена врата към стълбището, както правеха до миналата седмица, и са ходили по гащи (буквално). Все пак ние там ремонтирахме от края на януари до март и не сме пускали отопление, нито ходехме с якета и шапки, а температурите не бяха по-високи от сега.

Tintina, хайде докладвай, най-дългоочакваният ремонт ми е това в темата!

krasimilo, предвид как си завършваме жилищата и отдаваме, как ги поддържаме технически и реагираме при проблем, не мисля, че въобще трябва да се коментира удовлетвореността на наемателите ми. От тях единствено се изисква да си спазват договорите. Ако работата беше да им врътна една слушалка дали щях да го коментирам? А и поясних отначало, че става въпрос за вграден душ с пита, ама темата е приключена вече.

Иначе при дългосрочното отдаване и "клиентската удовлетвореност" е важно да имаш ясна представа къде са границите, това не е Airbnb. Отдава се жилище в определен вид и състояние, с което наемателят се запознава на огледа. Мое задължение е всичко да е изправно и да отремонтирам всичко, което дефектира в разумен срок, така че да не създавам дискомфорт. Помислили сме за доста неща, които да им създадат удобства. Монтираме и демонтираме уреди докато трае ремонта. Колко рентиери ги практикуват тези неща? При нужда и с дружествата се разправям за надписани и грешни сметки. Съдействам със съвети и координати (ей тук вече започвам да преминавам тънката граница на "клиентската удовлетвореност" и да си създавам дискомфорт като прекалят).

Сега съм решила да пробвам при подновяване на едногодишните договори да искам основно почистване на имота за сметка на наемателя и после чак преподписване без промяна в цената. При тези цени на пазара на стоки и услуги не мога да си позволя да се занемаряват имоти след 1-2 години употреба. Ще споделя какво е станало ако представлява интерес за някого.

# 644
dany1, килимите са наши, да им е топло на краката в преходните сезони преди да пуснат ТЕЦ-а. Нови бяха. Сега са заляти с червено вино. Ще се изпере ли, предстои да разбера. Жилището не беше просто разхвърляно, но няма как да го видите, за да възприемете това, на което станахме свидетели.
изтървах нещо май аз - това тези същите с ПИТАТА и Душ слушалката ли са ?!?!?
баааси

Общи условия

Активация на акаунт