Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 44

• 24 117
  • 656
  •   3
Отговори
# 435
Тълкувам го така - тук не сте представителна извадка, а една малка само част от десетина наемодателя. Simple Smile
Не слагам себе си защото не отдавам в София..само за това.
Писала съм няколко пъти че в моята сграда се отдава двойно по-голямо на по-ниска от моята наемна цена. Та..пазарът е шарен...

# 436
teta75 подкрепям те, че пазарът е шарен. Аз като наемател все оглеждам обяви. Гарсониера като на сина ми се отдава на различни цени. Квартирата му е в ниския ценови диапазон. Мисля си, че не е само заради местоположението, а и от желанието да се отдаде бързо жилището.  От разговори е останал с впечатление, че жената има и други апартаменти под наем.
Незнам като изтече договора с колко ще се вдигне наема, но очаквам че няма да остане този. Наблюдавам и дали ще паднат наемите след започване на студентите. Сега точно се отдават квартири на тях.

# 437
Аз съм "тук", но цитирах "търсене", което е "там".
Цитирах съвсем чуждо търсене, в което аз нямам участие.

Пазарна цена не означава "всички цени, на които са сключвани сделки".
Това си е икономически термин и има съвсем друго значение.

Ето уикито какво казва:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0% … D0%BE%D1%81%D1%82
Цитат
Пазарната стойност е оценената сума, срещу която даден актив или пасив може да смени собственика си към датата на оценката чрез сделка при пазарни условия между желаещ купувач и желаещ продавач, след подходящ маркетинг, при което всяка от страните е действала информирано, благоразумно и без принуда.

Тълкувам.
"Може", т.е. какво максимално може да се вземе.

При достатъчен маркетинг, ако за обявената цена се намери купувач/наемодател, то тази цена е пазарна.

Т.е. тълкувам по-натам.
Имаме апартамент за под наем. Пускаме достатъчна реклама (това е много важно, за да се стигне до широк кръг кандидати)(може да не е реклама, а обява във фейсбук, принципът е същия)
Пускаме го за 500. Отдава се. Това нищо не значи.

Пускаме го за 1500. Не се отдава.
Пускаме го за 1200. Не се отдава.
Пускаме го за 1100. Не се отдава.
Пускаме го за 1000. Отдава се.
Това е пазарната цена.

Разбира се, трябва да има достатъчни количества подобни апартаменти, отдадени на подобна цена, за да говорим за пазарни цени по принцип. Кои са по-масово срещани? Апартаменти за 1500лв, 2стайни, ремонтирани, център, или такива за 500? Ако има бой за 2рия вариант, очевидно това не е масово срещано, следователно не е пазарно.

# 438
Е, ти говориш за най-висока цена. Колко най -много можеш да му вземеш/ отдадеш.
Аз за друго.

# 439
  • Варна
Тълкувам го така - тук не сте представителна извадка...
Пак сме повече представителна извадка от твоята 1 (една) близка. Освен това не съдим единствено по нашите имоти. Мисля че всеки от нас активно следи пазара и ежедневно си сверява часовника.

# 440
Ами хубаво...ама има различни отдавания и цени. Та така...

# 441
2 дни от нашите съвети. Има ли развитие? Пуснаха ли го в някоя ФБ-група?

Давайте да го пускаме и да решаваме казуса, че да се заемам с други важни неща, като есенната сбирка на КАН, например Simple Smile
Ами хубаво...ама има различни отдавания и цени. Та така...

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 08:42 от krasimilo

# 442
Е, ти говориш за най-висока цена. Колко най -много можеш да му вземеш/ отдадеш.
Аз за друго.
Това е дефиницията за "пазарна цена".
Разбира се в разумен срок време, не да чакаш 2 години.

# 443
Пазарна цена е цената от реалните сделки. А не хипотетично най-високата. Така се правят и експертизите по делата - вземат се цени на реални сделки от Агенцията по вписванията и се осреднява. Реални, вече изповядани, случили се. Това е пазарна цена.

# 444
Това не е "хипотетично най-висока цена".
Това е най-висока цена, на която сравнително лесно, бързо и постоянно може да се случи сделка.
Различни неща са.
И точно 2то е дефиницията за "пазарна цена". Помня го от университета.

Ако има поток кандидати за такива (максимално високи) цени, точно тези цени са пазарните.

Пазарна цена е икономически термин, не съдебен.
Съдилищата как си движат делата не е важно. Важното е икономическата теория каква дефиниция дава.

# 445
Да, да, точно пък данните от Агенцията по вписванията, където поне половината продажби са изповядани на данъчна оценка, няма как да са реалните пазарни.
Помним медийните случаи с разни баровци и техните палати, изповядани на данъчна оценка. Остава да повярваме, че това са пазарните цени. Ако бяха - всеки в темата щеше да си е напазарувал още няколко жилища за инвестиция.

# 446
Аз да се пооплача. Планирах край на ремонта 1.09., но малката ми кухня с малкото ми шкафчета закъснява вече 1 месец. Готова съм с уреди, мебели, пердета, декорации, а нямам кухня. Чудя се на себе си, как му дадох на този ненормалник-мебелиста 70% от сумата, има да вземе едни точни размери, аз съм му начертала всичко, а той два пъти преправял шкафове, като единият е за фурна, другия за миялна, елементарни, с една дума. И става въпрос само за 4 долни шкафа и 4 вратички за горни шкафове. Последно в събота уж ще монтира, преди три дни беше за вчера. Имам усещането, че съм попаднала на измамник. Сега се чудя какво да правя. Да чакам или да си искам парите обратно, като вторият вариант може и да не стане. Или всичко наново и още едни 2 месеца.
От горе на всичко съм купила абсорбатор за пълно вграждане и там някакви големи въпросителни как да се монтира към наличен горен шкаф. Осветлението под шкафовете ние ще си го правим, защото Моят мебелист не се занимавал с електричество. За първи път чувам някой, който прави кухня да не ти дава цялостен продукт.
Започна да ми писва сериозно.
Чета ви с интерес за пазарната цена на един имот. Аз следя обявите в моя квартал, където почти няма оферти.
Мисля да му сложа много висока цена и ако за една седмица нямам обаждане от никой, свалям малко и така до достигане на пазарната му цена. Ще го дам на един познат брокер, на още един, който ми е съсед и работи за голяма фирма и ще го пусна и в имот.бг от мое име. Да видим.

# 447
Монтаж на горен шкаф на абсорбатор за вграждане:
Важно е размерът на машината да отговаря на вътрешните на шкафа.Има уж стандарти, но някои бягат с по сантиметър.Реже се дъното на шкафа със зеге- това е.После вече трябва да имате предвидени тръби, които да изкарват газовете.Има плоски за целта ако ще се слагат над горен ред или за пестене на място, ако са вътре в мебелите.Ако сега правите вратичките- ние пуснахме вратите по-високи и горе , и долу.Горе- за да скрият тръбата на уреда, която минава над горен ред шкафове, а долу- за да служи блендата за отваряне, няма  дръжки на вратичките.

# 448
Герани,мебелистите правят само дървенията. Дупка за мивка - 20-50лв. Дупка за абсорбатор - пак така. Монтиране на котлони вградени - пак така,без ел.частта. Само дупката си изрязват. Големите фирми ти дават даже и общи условия,в които го пише. Вече може да попаднеш на кадърен монтажист,който ги върши и тези неща,но е по добро желание.
Относно започването от висока цена - не мисля,че е добра идея. Най-голям интерес се генерира в началото - първите 2-3 дни от пускане на обявата. В общи линии за двустаен НС (с една спалня) 1200, за тристаен 1300-1400,ако искаш да се наеме бързо и е в отлично състояние. Ако гониш повече от това или състоянието не отговаря,ще се проточи по-дълго. Ако е СС и не е топ квартал,една идея надолу.

# 449
И още едно мое разсъждение за цената на жилище под наем.
Освен всички други фактори- локация, обзавеждане и т.н. аз си изчислявам дали хората, които са моя таргет, наемът ще им е около 30% от предполагаемата им заплата/ за 1 човек. Не включвам студенти или хлапета по на 19 години, а също и хора с официалната средна заплата за София.

HappyHeartbeat, СС е в топ квартал, близо до големи нови бизнес сгради, бих казала много добре обзаведен с всичко ново и ще бъде за първи път отдаван.
В интерес на истината предпочитам да чакам, но да не отдавам ниско. С цената слагам филтър на доста наематели, знам го.

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 10:04 от герани

Общи условия

Активация на акаунт