Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 63

• 14 929
  • 351
  •   1
Отговори
# 315
Aadii, бях писала наскоро в темата, накратко - септември на годишния профилактичен преглед излезнах 3А група, последва биопсия и резултат CIN1. Моята докторка каза, че засега няма място за притеснение и януари да повторим цитонамазката. Да поясня - от провинцията съм и София  ми е далеч, та затова доста мислих къде да потърся второ мнение, имайки предвид, че в нашия град не знам АГ, който да има например колпоскоп Pensive. А до януари ще стоя на тръни и всякакви филми в главата ми.
След лични препоръки се спрях на д-р Димитров. Досега не съм била на такъв  обстоен преглед , очарована съм от отношение и професионализъм. Та…на колпоскопа се видя неоцветен участък, доктора каза, че ще вземе биопсия на място, не усетих абсолютно нищо.   Тук е мястото да кажа, че предната биопсия ми я правиха в болница с пълна упойка Angry, което си е живо източване на касата на мой гръб.
Сега чакам резултат от биопсия и микробиология, а междувременно днес ми излезе цитото - 1 група порцио и 1 група канал 😃, чак се чудя как е възможно?!?

Aadii, надявам се д-р Димитров да успее да разреши вашия проблем, ако се спрете на него. Погледнете и отзивите в Супердок!

# 316
  • на вълнолома
Добро утро. Има ли спортуващи момичета? От биопсията при преглед с колпоскоп мина месец и забравих да питам гинеколога кога мога да започна с тренировките . Иначе усещам нещо като леко придърпване от време на време. Обясни ми , че заздравяване на лигавицата след интервенцията ще ми изпише  папилокеър гел за три месеца по 21 дни , като по време на цикъл каза да прескачам. Някоя с подобна схема била ли е или аз от притеснение не съм разбрала ? Писах на доктора и чакам отговор . Четох , че от втория месец през ден се слага гела.

# 317
Като мине месец може да се спортува.

# 318
Благодаря Горда мама,днес имам записан час,дано най накрая се намери правилното решение.

# 319
Горда мама, с какво разстояние са двете цитонамазки? Ако е по-малко от 2 месеца - то тя не е адекватна.

# 320
Точно два месеца е разликата между двете цитонамазки и наистина не бързам да се радвам. Мисля си , обаче, дали това не се дължи на факта, че първия път при биопсията в болницата в последствие разбрах, че ми е правено и абразио. Според вас правилно ли е това? Попитах д-р Димитров и според него това го правят заради клиничната пътека 🤐Наистина за първи път се сблъсквам с тези неща и се опитвам да си отговоря на въпросите 😏

# 321
Не че е било наложително, но пред свършен факт поне резултатите могат да се интерпретират и доколкото разбирам са ок? ЦИН 1 е от биопсията? На каква възраст сте?

# 322
Не че е било наложително, но пред свършен факт поне резултатите могат да се интерпретират и доколкото разбирам са ок? ЦИН 1 е от биопсията? На каква възраст сте?
Да, ЦИН 1 е резултата, на 49 съм, с редовен цикъл все още.

# 323
Какво пише на документите и кой е лекуващ лекар? На каква възраст сте? Имате ли фамилна обремененост? Така никой нищо не може да каже/помогне конкретно.
Май доста избързах с въпросите. Все още нямам резултат от хистологията от конизацията, ще е готова след онкокомисията. На 47 години съм с все още редовен МЦ. Лекуващия лекар е д-р Попов в Надежда. Не знам дали се води за фамилна обремененост, но баща ми почина от рак на белия дроб.
Знам че трябва да изчакам епикризата и хистологията, но доста ме притесни онко комисията, но явно такава е процедурата.
Благодаря много!

# 324
Горда мама, с какво разстояние са двете цитонамазки? Ако е по-малко от 2 месеца - то тя не е адекватна.
Може ли малко повече инфо защо няма да е адекватна?

# 325
Клетките, които се “остъргват” имат време за обновяване. Процесите, които вижда първата намазка, може да не са завършили, ако втората е взета твърде рано и жената да получи фалшиво добра група. Механизмът на узряване на клетките е такъв, най-общо  казано.

# 326
Това отнася ли се и за случаи, в които първо се прави обикновено цито, но след резултата му и заради него (т.е. разстоянието е около месец) се взима и течно базална цитонамазка?

# 327
Няма значение метода на самото изследване, вземат се клетки от зона, която не е “готова” за вземане най-лайшки казано.

# 328
Клетки за цитонамазка се взимат все с остъргване от лигавицата, независимо
после как ще бъдат изследвани.

# 329
  • София
Като мине месец може да се спортува.

Аз бих се доверила на лекуващия лекар. На мен след лазерната конизация ми казаха, че след 7 дни мога да се върна в залата и това и направих... нито съм имала усложнения, нито нещо подобно. Е, не съм се напъвала прекалено, пазех се първите 5-7 дни, но си тренирах.

Общи условия

Активация на акаунт